TÉMA

Václav Luks

Nejvíc nominací na Ceny české filmové kritiky mají Arvéd, BANGER. a Il Boemo

České filmy Arvéd, BANGER. a Il Boemo mají shodně čtyři nominace na Ceny české filmové kritiky. Jeden z nich se také stane filmem roku. Právě probíhá druhé kolo hlasování a vítězové budou známi 4. února.
3. 1. 2023|

Osud, který mu nebude dopřán. Film s Dykem o skladateli Myslivečkovi za 120 milionů má první ukázku

„Věřil jsem v osud, který mi nebude dopřán,“ říká Vojtěch Dyk jako skladatel Josef Mysliveček v první ukázce k historickému dramatu Il Boemo. Koprodukční film, jehož uvedení se již několikrát posouvalo, má rozpočet 120 milionů korun a bude mít českou premiéru 20. října.
20. 6. 2022|

Pražské jaro začne v 19. století, pokračuje on-line. Připravte si dobré domácí kino, radí ředitel

Výročí úmrtí Bedřicha Smetany je tradičním dnem zahájení festivalu Pražské jaro a nic na tom nezměnila ani pandemie. V Obecním domě v Praze opět zazní Má vlast, tentokrát v provedení podobném tomu, jak symfonický cyklus zněl v době své premiéry. Soubor Collegium 1704 ho odehraje před živým publikem. Výjimku přítomnosti diváků dostal festival ještě na další tři koncerty z celkem více než dvacítky. Všechny jsou ale, stejně jako loni, k poslechu on-line. O programu i o tom, jak moc do něj zasáhla protiepidemická opatření, mluvil ve Studiu 6 ředitel Pražského jara Roman Bělor.
12. 5. 2021|

Místo hraním po koncertech se živí v obchodě za kasou. Kdy se vrátí na pódium, zatím neví

Jak si vydělat na živobytí, když to kvůli koronaviru nejde jako dřív? Houslistka Simona Tydlitátová měla v těchto dnech vystupovat po boku pěvce Adama Plachetky. Místo toho prodloužila smlouvu v supermarketu, kde pracuje už od března.
1. 6. 2020|