TÉMA

Fauna

Planeta za půlstoletí přišla o dvě třetiny volně žijících živočichů, zjistil Světový fond na ochranu přírody

Počty volně žijících živočichů na planetě se za poslední půlstoletí zmenšily o dvě třetiny a obrovský úbytek bude pokračovat nejen kvůli znečištění, ale i kvůli stále citelnějším dopadům globálních změn klimatu. Vyplývá to ze zprávy Světového fondu na ochranu přírody (WWF), jejíž autoři v pravidelných intervalech zkoumají vývoj populací více než pěti tisíc druhů obratlovců, zveřejněné ve čtvrtek. Nejcitelněji se počty živočichů snižují v Jižní Americe a Karibiku, od roku 1970 o 94 procent, a ke zvláště ohroženým patří vodní živočichové, jejichž populace se zmenšily o čtyři pětiny.
13. 10. 2022|

Od roku 2009 zmizelo čtrnáct procent korálových útesů. Příčinou je změna klimatu

V letech 2009 až 2018 se plocha korálových útesů snížila o čtrnáct procent. Uvedla to ve své studii mezinárodní organizace GCRMN, která stav korálových útesů monitoruje. Za negativní vývoj podle badatelů mohou v první řadě vyšší teploty vod světových oceánů, uvedla agentura AFP.
5. 10. 2021|

Mladí lososi hynou po tisících. V teplé vodě amerických řek nejsou schopní přežít

Rybáři, kteří se živí lovem lososů na západním pobřeží Spojených států, jsou znepokojeni vymíráním tohoto druhu v kalifornských řekách. Souvisí se zvýšenou teplotou vody a poklesem hladin. V řece Klamath umírají statisíce mladých lososů, na řece Sacramento podle expertů hrozí kvůli mimořádně teplému počasí téměř úplné vyhynutí nové generace ohrožených lososů čavyča a v řece Coloradu se těla lososů pokryla z teplé vody lézemi.
2. 8. 2021|

Otevřená zahrada buduje včelí pozorovatelnu a prosklený úl

Brněnská Otevřená zahrada chce svým návštěvníkům přiblížit život včel, které od roku 2015 chová. Pracovníci budují včelí pozorovatelnu s posezením, vyvýšené záhony s medonosnými rostlinami a připravují ukázkový prosklený úl, který bude sloužit například při výuce dětí. Stanoviště pro včely je nově uzpůsobené tak, aby bylo lépe osluněné zejména v období časného jara.
4. 7. 2021|

Lvi už jsou u dálnice. Divoká zvířata v Keni překračují hranice přírodních rezervací

Nairobi, hlavní město Keni, patří mezi rychle rostoucí metropole Afriky. Vážným problémem urbanistické expanze je zásah do přírody. Velké stavby jako dálnice, železnice nebo sídliště často kříží migrační cesty mnoha druhů zvěře. V důsledku toho se pochod žiraf, lvů nebo nosorožců k jejich přirozeným teritoriím značně komplikuje a při hledání cesty často překračují hranice měst. Nejsložitější je situace v oblasti kolem Nairobského národního parku, kde se nachází i hlavní železniční tah Mombasa–Nairobi. Zvířata zde pravidelně blokují dopravu nebo dochází k nebezpečným střetům s vlaky.
5. 8. 2020|

Pražská zoo otevřela nový pavilon, už po poledni ale musela zavřít. Přišlo příliš návštěvníků

Pražská zoologická zahrada před polednem otevřela návštěvníkům novou expozici Darwinův kráter. Lidé mají možnost se v ní seznámit s více než 20 druhy australské fauny. Kvůli velkému zájmu návštěvníků a současným protikoronavirovým opatřením musela ale zoo zavřít už ve 13 hodin. Počet návštěvníků totiž dosáhl 8500, což je v tuto chvíli povolené maximum.
30. 5. 2020|