TÉMA

Kostelecké uzeniny

Obal sliboval padesát procent masa, rozbor ukázal třináct. Výrobci se brání, hrozí jim pokuta

Mleté maso od výrobců Kostelecké uzeniny a Maso uzeniny Polička obsahovalo méně hovězího masa, než bylo uvedeno na obalech. Zjistila to Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI). Ta odebrala vzorky z řetězců supermarketů Lidl, Albert a Billa. Rozbor v laboratoři potvrdil u jednoho výrobku místo deklarovaných padesáti procent hovězího masa 13,33 procenta. Společnostem hrozí pokuta až padesát milionů korun.
3. 8. 2023|

Agrofert žaluje zemědělský fond, který ukončil předjednané dotace, píše iRozhlas

Firmy z koncernu Agrofert podaly žalobu na Státní zemědělský intervenční fond (SZIF), který rozhodl neproplatit dotace u jejich 21 předjednaných projektů. Server iROZHLAS.cz uvedl, že jde o dotace pro společnosti Penam, Olma či Kostelecké uzeniny. Fond žádosti o dotace pozastavil a poté ukončil kvůli unijnímu auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO). Agrofert je součástí Babišových svěřenských fondů.
1. 6. 2023|

Pavel zvítězil i v České Čermné, kde má chalupu. Babiš v obci u Čapího hnízda

Oba kandidáti na prezidenta uspěli na místech, na něž mají vazby. Petr Pavel tak získal výraznou podporu v České Čermné na Náchodsku, kde má chalupu, a v Černoučku na Litoměřicku, kde žije. Andrej Babiš (ANO) zase bodoval v Olbramovicích, kde stojí Čapí hnízdo.
28. 1. 2023|

Nepřiznání dotací firmám z Agrofertu bylo podle soudu předčasné. Resort je projedná znovu

Ministerstvo průmyslu a obchodu musí znovu rozhodnout o dotacích pro společnosti z holdingu Agrofert, který patří do svěřenského fondu expremiéra Andreje Babiše (ANO). Resort loni v říjnu odmítl dát dotace na projekty spolufinancované z evropských peněz. Poukazoval na riziko, že Evropská komise Česku vyplacené peníze kvůli údajnému Babišově střetů zájmů  neproplatí. Trojice firem ale napadla rozhodnutí u soudu, který jim vyhověl, uvedly Hospodářské noviny. Podle soudu bylo rozhodnutí resortu předčasné, neexistuje prý definitivní a právně závazný dokument o tom, že ke střetu zájmů došlo.
27. 12. 2022|

Dvě firmy ze skupiny Agrofert mají vrátit z dotací přes čtyři a půl milionu, píše iROZHLAS

Dvě firmy ze skupiny Agrofert mají vrátit z dotací přibližně 4,6 milionu korun. Kontroly auditorů z ministerstva financí odhalily pochybení u šesti projektů dvou firem z holdingu. Resort také podal kvůli jedné z neoprávněně udělených dotací trestní oznámení na hodnotitele, který žádost posuzoval. Infromoval o tom server iROZHLAS.cz, který má k dispozici dopis českých úřadů Bruselu k auditu ke střetu zájmů bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO).
6. 6. 2022|

Agrofertu loni vzrostl zisk na trojnásobek, tržby stouply o 4,5 miliardy

Konsolidovaný zisk koncernu Agrofert loni meziročně vzrostl na téměř trojnásobek, na 4,48 miliardy korun proti předloňským 1,67 miliardy korun. Po předloňském poklesu se dostal na hodnoty roku 2017. Konsolidované tržby loni rostly o 4,54 miliardy na 162 miliard korun, sdělil mluvčí koncernu Karel Hanzelka. Hospodaření holdingu se zlepšilo díky segmentu chemie. Do února 2017 vlastnil koncern tehdejší ministr financí a současný premiér Andrej Babiš (ANO), který kvůli zákonu o střetu zájmů vložil své akcie do svěřenských fondů.
29. 5. 2020|