TÉMA

Memphis

Pandí diplomacie mezi Čínou a USA končí. Šelmy odletěly první třídou ve výběhu

Éra čínské pandí diplomacie se Spojenými státy končí. Trojice šelem z washingtonské zoo se přestěhovala zpět do Číny. O měsíc dříve, než se očekávalo, a jen pár dnů před setkáním prezidentů obou zemí. Skončila desetiletá nájemní smlouva s čínskou vládou, která byla už jednou prodloužená. Spojené státy a Čína spolupracují na chovu a ochraně ohroženého druhu od 70. let.
11. 11. 2023|

Bývalý americký policista se přiznal k nepřiměřenému zákroku, který vedl ke smrti Tyrea Nicholse

Bývalý policista Desmond Mills jako první ze skupiny někdejších příslušníků policie v americkém Memphisu přiznal vinu v případu smrtícího lednového zásahu proti Tyreovi Nicholsovi. Informovala o tom agentura AP. Prokurátoři pro expolicistu požadují patnáct let vězení, oznámení trestu je však naplánované až na květen.
2. 11. 2023|

Útočník zastřelil v Mississippi šest lidí, policie ho zadržela

Šest lidí přišlo o život při střelbě na několika místech vesnice Arkabutla na severu amerického státu Mississippi. Útočník byl zadržen, uvedla místní média. Jeho identitu zatím policie nesdělila. Co ho k sérii násilných trestných činů vedlo, není jasné.
17. 2. 2023|

Policie v Memphisu propustila dalšího důstojníka, který se podílel na smrti Nicholse

Policie v Memphisu propustila šestého důstojníka, který se podílel na smrti černocha Tyrea Nicholse, jenž zemřel po násilném policejním zákroku. Propuštěný muž podle vyšetřovatelů porušil policejní pravidla, včetně pravidel týkajících se použití paralyzéru. Informuje o tom agentura AP. Pět dalších v případu zúčastněných policistů už bylo propuštěno dříve a čelí obvinění z vraždy druhého stupně.
4. 2. 2023|

Kvůli smrti Tyrea Nicholse přišli o místo tři záchranáři a další policisté

Kvůli smrti Tyrea Nicholse po policejním zásahu v Memphisu přišli o místo tři záchranáři z hasičského sboru. Podle vedení hasičů nedodrželi při výjezdu úřední postupy, uvedla v pondělí agentura AP. Policie oznámila, že pozastavila ze služby dalšího, sedmého, policistu, aniž by zveřejnila další podrobnosti.
31. 1. 2023|

Policie v Memphisu rozpustila jednotku, jejíž členové čelí obvinění z vraždy

Policie v americkém Memphisu v sobotu rozpustila speciální jednotku, k níž patřili policisté obvinění z vraždy v případu černošského řidiče Tyrea Nicholse, který zemřel začátkem ledna po hádce během silniční kontroly. Informovala o tom agentura Reuters, podle které byl krok oznámen v souvislosti s plánovanými protesty proti policejní brutalitě.
29. 1. 2023|

Memphis zveřejnil záběry z brutálního zákroku policistů, který vedl k úmrtí řidiče

Úřady amerického města Memphis zveřejnily obrazový materiál zachycující brutální zásah policistů ze 7. ledna, v jehož důsledku zemřel černošský řidič Tyre Nichols. Prokuratura tento týden v souvislosti s tímto případem obvinila z vraždy a dalších trestných činů pět policistů, všichni jsou černé pleti. V reakci na zveřejnění záběrů se v několika amerických městech demonstrovalo proti policejní brutalitě.
28. 1. 2023Aktualizováno28. 1. 2023, 09:42|

USA sledují další případ policejního násilí. Pětice strážníků ubila muže

Spojené státy řeší další případ brutálního policejního násilí. Pět policistů z Memphisu je obviněných z vraždy mladého Afroameričana Tyrea Nicholse. Úřady mluví o nezměrné brutalitě, které se na něm při zadržení měli dopustit. Případ je o to kontroverznější, že všichni obvinění strážníci jsou Afroameričané.
27. 1. 2023|

Do vesmíru poletí první mise s lidmi, ale bez profesionálních kosmonautů. Miliardář si zaplatil loď SpaceX

Let do kosmu pro sebe a tři další vesmírné turisty zaplatil u soukromé společnosti SpaceX americký miliardář Jared Isaacman. Mělo by se jednat o první cestu do vesmíru, kdy na palubě nebude žádný profesionální kosmonaut. Mise, při níž se posádka vydá na oběžnou dráhu kolem Země, je plánována na letošní říjen, informovala agentura AP.
2. 2. 2021|

Protesty kvůli smrti George Floyda se šíří po USA, v Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici

Protesty kvůli úmrtí zatýkaného Afroameričana George Floyda ve městě Minneapolis v Minnesotě se rozšířily do velkých měst v dalších amerických státech. Do ulic vyšli lidé například v Memphisu v Tennessee či v Denveru v Coloradu. V Minneapolisu zapálili demonstranti policejní stanici a policie při živém vstupu zatkla afroamerického zpravodaje CNN.
29. 5. 2020Aktualizováno29. 5. 2020, 23:09|