TÉMA

Jane Campionová

Nejlepším filmem 2021 je dle Oscarů drama o neslyšících V rytmu srdce, sošky mají i Chastainová a Smith

Ceny Oscar zvolily nejlepším filmem roku 2021 drama V rytmu srdce (Coda), které se odehrává v komunitě neslyšících. Poprvé tak v této kategorii vyhrála tvorba streamovací služby. Ve vizuálních kategoriích se dařilo sci-fi spektáklu Duna, celkově si odnesl nejvíce sošek. Naopak favorita 94. ročníku Sílu psa místo oscarového úspěchu čekal spíše debakl. Hlavní herecké ceny si odnášejí Jessica Chastainová a Will Smith. Smith se také postaral o zřejmě nepřekvapivější okamžik večera, který filmové výkony tak trochu zastínil.
28. 3. 2022Aktualizováno28. 3. 2022, 07:08|

Síla psa přitáhla ceny BAFTA, cenu má i Will Smith z filmu o tenistkách Williamsových

Nejlepším filmem roku 2021 se podle cen BAFTA stal western Síla psa, který je počtem nominací favoritem Oscarů. Britská akademie filmového a televizní umění ocenila rovněž režisérku tohoto titulu Jane Campionovou. Herecká ocenění za hlavní role náleží Willu Smithovi a Joanně Scanlanové.
14. 3. 2022|

Nominace na Oscara za rok 2021 táhne Síla psa

Nominace na ceny Oscar za rok 2021 vede temný western Síla psa. Název snímku Jane Campionové padl dvanáctkrát, včetně kategorie nejlepší film. Vítěze oznámí Akademie filmového umění a věd 27. března. Snímky s českou účastí se nedostaly už dříve přes širší výběr.
8. 2. 2022Aktualizováno8. 2. 2022, 16:16|

Jsme jeden festival, řekli si v Cannes, Benátkách i Varech. A promítají on-line a zdarma

Více než sto celovečerních filmů, dokumentů i krátkometrážních filmů a k tomu debaty třeba s oscarovými režiséry jsou od 29. května dostupné on-line a zdarma. Program projektu We Are One: A Global Film Festival sestavilo několik filmových přehlídek, jejichž konání letos většinou omezil covid-19. Zapojil se i festival ve Varech, který tak může mezinárodnímu publiku představit například komedii Adela Has Not Had Supper Yet, tedy Adéla ještě nevečeřela.
29. 5. 2020|