TÉMA

George Floyd

Expolicistu Chauvina, odsouzeného za vraždu Floyda, pobodali ve vězení

Bývalého amerického policistu Dereka Chauvina, odsouzeného za vraždu černocha George Floyda, v pátek ve vězení v Arizoně pobodal a vážně zranil jeden ze spoluvězňů, uvedla agentura AP. Vražda Floyda, kterému Chauvin před smrtí klečel více než devět minut na krku, v roce 2020 ve Spojených státech vyvolala vlnu masivních protestů proti rasismu a policejnímu násilí.
25. 11. 2023|

Poslední expolicista odsouzený v případu George Floyda dostal skoro pětileté vězení

Poslednímu bývalému minneapoliskému policistovi odsouzenému v souvislosti se smrtí neozbrojeného Afroameričana George Floyda byl vyměřen trest čtyř let a devíti měsíců odnětí svobody. Informuje o tom agentura AP. Expolicista Tou Thao byl v květnu shledán vinným z napomáhání zabití Floyda v roce 2020.
7. 8. 2023|

V době smrti Floyda byl slogan Black Lives Matter jasně identifikovatelným prohlášením, říká amerikanista

Proti brutalitě policistů vůči afroamerickému obyvatelstvu v USA už deset let bojuje hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Nejviditelnější bylo po smrti George Floyda v roce 2020. Právě tehdy probíhala debata o rasových otázkách a diskriminaci i v některých evropských zemích. Třeba ve Velké Británii a Francii minimálně část společnosti vnímala, že to není jen americký problém, podotýká amerikanista z Univerzity Karlovy Jiří Pondělíček. Svět také tehdy obletělo video z policejního zásahu. Bez videí by si lidé neuměli představit, jak brutální, absurdní a naprosto zbytečné útoky proti Afroameričanům byly a jsou, upozorňuje amerikanista z Ostravské univerzity Jan Beneš.
13. 7. 2023|

V USA jsou tisíce neprávem odsouzených vězňů, tvrdí právník. Systému veřejných obhájců chybí peníze

V polovině března si vyslechl Sidney Holmes osvobozující rozsudek. Za mřížemi měl strávit 400 let, nakonec vyšel ven z vězení po 34 letech. Za zločin, který nespáchal, pykal neprávem, navíc podle floridských zákonů nemá nárok na žádné odškodné. Podle amerického advokáta Alexe Hornadaye, který nyní přednáší na Karlově univerzitě, je takových případů několik, údajně je často na vině i nedostatečná obhajoba. Systém veřejných obhájců je v USA podle něj podfinancovaný, větší šanci u soudu pak prý mají lidé s vyššími příjmy.
12. 4. 2023|

Policie v Memphisu propustila dalšího důstojníka, který se podílel na smrti Nicholse

Policie v Memphisu propustila šestého důstojníka, který se podílel na smrti černocha Tyrea Nicholse, jenž zemřel po násilném policejním zákroku. Propuštěný muž podle vyšetřovatelů porušil policejní pravidla, včetně pravidel týkajících se použití paralyzéru. Informuje o tom agentura AP. Pět dalších v případu zúčastněných policistů už bylo propuštěno dříve a čelí obvinění z vraždy druhého stupně.
4. 2. 2023|

Rodina Tyrea Nicholse vyzývá americký Kongres k policejní reformě

Právní zástupce rodiny Tyrea Nicholse, který na začátku ledna zemřel v americkém Memphisu po brutálním zásahu policistů, vyzval Kongres k urychlenému přijetí policejní reformy. Blízcí 29letého muže ohledně toho v pátek telefonicky hovořili i s americkým prezidentem Joem Bidenem, napsal server BBC.
30. 1. 2023Aktualizováno30. 1. 2023, 18:58|

USA sledují další případ policejního násilí. Pětice strážníků ubila muže

Spojené státy řeší další případ brutálního policejního násilí. Pět policistů z Memphisu je obviněných z vraždy mladého Afroameričana Tyrea Nicholse. Úřady mluví o nezměrné brutalitě, které se na něm při zadržení měli dopustit. Případ je o to kontroverznější, že všichni obvinění strážníci jsou Afroameričané.
27. 1. 2023|

Soud poslal na tři a půl roku za mříže policistu za nápomoc při zabití Floyda

Obvodní soud v americkém Minneapolisu v pátek poslal na 3,5 roku do vězení bývalého policistu Alexandera Kuenga za napomáhání při smrtícím zásahu proti neozbrojenému Afroameričanovi Georgi Floydovi v roce 2020. Uvedla to agentura Reuters. Floydova smrt vyvolala v USA rozsáhlé protesty.
9. 12. 2022|

Kanye West přichází o sponzory. S americkým rapperem přestal spolupracovat Adidas i Gap

Jeden z nejbohatších umělců světa, americký rapper Kanye West, který si teď říká Ye, ztrácí obchodní partnery. Kvůli jeho konspiračním a antisemitským tirádám na sociálních sítích s ním nejnověji přeťaly spolupráci společnosti Adidas a Gap. Už dříve s ním přestaly spolupracovat banky a Twitter i Facebook zmrazily jeho účty.
27. 10. 2022|

Expolicista Chauvin dostal v případu George Floyda přes dvacet let vězení

Bývalý policista Derek Chauvin z Minneapolisu byl na základě federální žaloby za porušení občanských práv George Floyda odsouzen ke dvaceti letům a pěti měsícům vězení, informovaly tiskové agentury. Floydova smrt vyvolala před dvěma lety masové demonstrace, na nichž lidé ve Spojených státech i v řadě evropských měst protestovali proti rasismu a policejnímu násilí.
7. 7. 2022Aktualizováno7. 7. 2022, 23:04|

Expolicistka z Minneapolis, která si spletla pistoli s taserem, dostala dvouletý trest

Bývalá americká policistka Kimberly Potterová, která loni v dubnu v Minneapolisu zastřelila 20letého černocha Daunteho Wrighta při silniční kontrole, dostala dvouletý trest vězení. Potterová při zákroku omylem použila pistoli místo elektrického paralyzéru. Soudkyně Regina Chuová se rozhodla pro nižší trest, než který chtěla prokuratura a jaký za podobný zločin doporučují státní předpisy, a to vzhledem k polehčujícím okolnostem, informovala agentura AP. Wrightovi rodiče po rozsudku vyjádřili s délkou trestu hlasitý nesouhlas.
18. 2. 2022|

Guvernérem Virginie je republikán Youngkin. Demokraty patrně čekají potíže, píše CNN

Guvernérské volby v americkém státu Virginia vyhrál republikán Glenn Youngkin, demokraté ovšem ve velmi těsném klání obhájili post guvernéra ve státu New Jersey. Oba státy se v loňských prezidentských volbách klonily přesvědčivě k demokratům. Podle agentury AP výsledek ve Virginii prohloubil obavy v řadách Demokratické strany, kterou poškozuje klesající podpora prezidenta Joea Bidena. Tyto volby byly prvním testem voličských nálad po Bidenovu lednovém nástupu do Bílého domu.
3. 11. 2021Aktualizováno4. 11. 2021, 06:04|

Buckinghamský palác podporuje hnutí Black Lives Matter, uvedl poradce královny

Britská královna Alžběta II. a další členové královské rodiny podporují hnutí Black Lives Matter (Na černošských životech záleží). Podle agentury Reuters to v rozhovoru s televizní stanicí Channel 4 řekl vysoký představitel Buckinghamského paláce Ken Olisa.
10. 9. 2021|

Američtí manželé, kteří mířili zbraněmi na demonstranty, se přiznali k přestupku

Manželé z města Saint Louis v americkém státě Missouri, kteří loni vzbudili pozornost, když mířili zbraněmi na demonstranty procházející kolem jejich domu, se přiznali k přestupku a souhlasili s tím, že se vzdají zbraní, které při incidentu použili. Patricia a Mark McCloskeyovi rovněž zaplatí pokuty, jež dohromady činí 2750 dolarů (59 tisíc korun). Manželé se vyhnou možnému trestu vězení a budou moci nadále provozovat svou advokátní kancelář, poznamenává list The Washington Post.
18. 6. 2021|

Pulitzerovu cenu získalo zpravodajství o pandemii i nepokojích po smrti George Floyda

Americkou Pulitzerovu cenu v pátek dostaly deník The New York Times za zpravodajství o koronavirové pandemii a list The Star Tribune kvůli svým reportážím z událostí po zabití Afroameričana George Floyda po zásahu bělošského policisty. Zvláštního ocenění se na virtuální ceremonii newyorské Kolumbijské univerzity dočkala osmnáctiletá Darnella Frazierová, jež zákrok policie natočila. Její video zveřejněné na internetu obletělo svět a vyvolalo hromadné protesty proti rasismu a policejní brutalitě v celých Spojených státech.
11. 6. 2021|

Obžaloba žádá pro expolicistu Chauvina 30 let vězení kvůli smrti Afroameričana Floyda

Obžaloba žádá pro bývalého policistu Dereka Chauvina, který je odpovědný za smrt George Floyda, trest vězení ve výši 30 let. Naopak obhajoba chce, aby dostal jen podmínku a zároveň se mu do trestu započítala doba, kterou stráví ve vazbě. Informovaly o tom agentury. Soudní porota Chauvina v dubnu shledala vinným z vraždy a zabití Floyda. Soudce rozhodnutí o délce trestu oznámí 25. června.
3. 6. 2021|

Obhájce amerického expolicisty Chauvina tvrdí, že soud byl nespravedlivý. Chce nový proces

Obhájce bývalého amerického policisty Dereka Chauvina v úterý požádal soud v Minneapolisu o nový proces pro svého klienta. Učinil tak zhruba dva týdny poté, co porota Chauvina shledala vinným z vraždy a zabití George Floyda. Obhájce expolicisty Eric Nelson podal u soudu několik návrhů s žádostí o nový proces, ve kterých uvedl, že dosavadní soud s jeho klientem nebyl spravedlivý, uvedla agentura Reuters.
5. 5. 2021|

Policie v Ohiu zastřelila mladou Afroameričanku, která se oháněla nožem

Policie ve městě Columbus v americkém státě Ohio v úterý zastřelila mladou Afroameričanku, která podle videa incidentu na ulici ohrožovala dva lidi nožem. Zásah podle agentury Reuters okamžitě vyvolal protesty, strážník, který dívku zastřelil, byl postaven mimo službu. Starosta Columbusu vyjádřil lítost nad smrtí mladého člověka, postup policie ale hájil.
21. 4. 2021Aktualizováno22. 4. 2021, 00:03|

Expolicista Chauvin je vinen z vraždy George Floyda, rozhodla porota v americkém Minneapolisu

Porota shledala expolicistu Dereka Chauvina vinným ve všech třech bodech žaloby v případě vraždy a zabití Afroameričana George Floyda. Ten zemřel loni v květnu poté, co mu Chauvin devět a půl minuty klečel na krku, i když si Floyd stěžoval, že nemůže dýchat. Případ vyvolal celosvětové protesty proti rasismu, násilí a debatu o rasismu a postupech policie v USA.
20. 4. 2021Aktualizováno21. 4. 2021, 20:19|

Expolicista Chauvin odmítl svědčit v procesu, v němž čelí obvinění z vraždy Floyda

Bělošský expolicista Derek Chauvin odmítl svědčit v soudním procesu, v němž čelí obviněním z vraždy a zabití Afroameričana George Floyda, jehož smrt loni vyvolala mezinárodní vlnu protestů. Agentura AP připomněla, že Chauvin ještě svou verzi událostí z minulého května veřejně nepředstavil. Obžaloba i obhajoba soud informovaly, že nehodlají předvolat další svědky. Na řadě jsou tak závěrečné řeči, jež zazní v pondělí, píše agentura Reuters.
15. 4. 2021|

Hlavní příčinou smrti Floyda bylo podle patologa obhajoby selhání srdce. Co to způsobilo, prý nelze přesně určit

Patolog a expert obhajoby David Fowler ve čtvrtek u soudu s expolicistou Derekem Chauvinem řekl, že hlavní příčina smrti George Floyda spočívá v selhání srdce, na kterém se podílely nemoc, omamné látky i zplodiny z automobilu. Napsala o tom agentura Reuters. Podle odborníka zároveň není možné přesně určit způsob úmrtí Afroameričana, jenž loni zemřel při policejním zákroku. Obžaloba se nyní snaží dokázat, že jeho smrt způsobil zásah Chauvina, jenž mu klečel na krku devět a půl minuty.
15. 4. 2021|

Stovky lidí v Minneapolisu protestovaly kvůli smrti Afroameričana. Policistka čelí obvinění ze zabití

U policejního velitelství v Brooklyn Center na předměstí amerického města Minneapolis protestovaly třetím dnem v řadě stovky lidí. Vedl je k tomu nedělní zásah strážníků, při kterém zemřel dvacetiletý Afroameričan Daunte Wright. Bezpečnostní složky ještě před začátkem nočního zákazu vycházení prohlásily shromáždění za nezákonné a za pomoci slzného plynu a zábleskových granátů jej ukončily. Okresní prokurátor Pete Orput následně oznámil, že proti bělošské policistce Kim Potterové, jež Wrighta postřelila, vznese obvinění ze zabití. V případě odsouzení jí hrozí až desetileté vězení a pokuta, uvedl místní list Star Tribune.
14. 4. 2021Aktualizováno14. 4. 2021, 19:00|

V Minneapolisu pokračovaly protesty kvůli smrti Afroameričana, policie zatkla desítky lidí

Na předměstí amerického města Minneapolis v úterý večer pokračovaly nepokoje vyvolané smrtí mladého černocha, který v neděli zemřel v důsledku policejního zásahu. U policejní stanice v Brooklyn Center se podle médií navzdory nočnímu zákazu vycházení sešly stovky lidí, bezpečnostní složky proti nim použily zábleskové granáty a slzný plyn a asi čtyřicet z nich zadržely. Policistka, která v neděli údajně omylem vystřelila na černošského řidiče, dostala placené volno.
12. 4. 2021Aktualizováno13. 4. 2021, 11:08|

Floyd zemřel kvůli nedostatku kyslíku, řekl lékař u soudu s Chauvinem

Pneumolog Martin Tobin ve čtvrtek u soudu s expolicistou Derekem Chauvinem uvedl, že George Floyd zemřel kvůli nedostatku kyslíku, když mu obžalovaný zaklekl na krk při policejním zásahu. Informovala o tom agentura Reuters. Lékař, který působí na jednotce intenzivní péče v Chicagu, byl během procesu povolán jako svědek obžaloby. Floyd měl podle něho zemřít na asfyxii (dušení).
8. 4. 2021Aktualizováno8. 4. 2021, 22:16|