TÉMA

Ruth Tachezy

Epidemická situace v Číně vyvolává pochyby o tamní vakcíně

Covid-19 píše na různých kontinentech jiný příběh. Poměrně významně proočkovaná Evropa se zbavuje posledních preventivních opatření. Spojené státy překročily mezník milionu obětí. A Čína s infekcí stále bojuje extrémně tvrdými lockdowny. Severní Korea tento týden vůbec poprvé přiznala výskyt onemocnění. Tamní situace hrozí katastrofou.
14. 5. 2022Aktualizováno14. 5. 2022, 16:52|

Respirátory bychom mohli odkládat v polovině března, řekl Maďar. Podle Tachezy hrozí návrat delty

Vláda uvolňuje opatření proti šíření covidu. Tento týden skončila povinnost prokazovat se covidovými certifikáty, příští týden skončí testování ve školách a firmách a následně se zvýší počet účastníků na kulturních akcích. Podle epidemiologa Rastislava Maďara mají postupné uvolňovací kroky smysl a za příznivé situace bychom mohli v polovině března někde odložit i respirátory. S viroložkou Ruth Tachezy se v Otázkách Václava Moravce shodl, že nejspolehlivější cestou z pandemie je očkování.
13. 2. 2022|

Laboratoře v sobotu odhalily téměř třináct tisíc nakažených, klesá počet testů i incidenční číslo

V Česku denní počet nově potvrzených případů koronaviru klesl v mezitýdenním srovnání pátý den v řadě. Laboratoře jich v sobotu odhalily 10 953, což je asi o třináct tisíc méně než před týdnem. Zároveň je to nejméně za sobotu od poloviny ledna. Podezření na opakované nákazy evidují statistiky 1816, minulou sobotu jich byly téměř čtyři tisíce. Klesá i incidenční číslo, na 100 tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech 1506 nově nakažených. V nemocnicích bylo v sobotu s koronavirem 3484 lidí, asi o čtyři sta méně než v pátek, v těžkém stavu je 238 pacientů. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví. Epidemiolog Maďar uvedl, že respirátory bychom někde mohli odkládat v polovině března.
13. 2. 2022Aktualizováno13. 2. 2022, 15:17|

Je potřeba více očkovat a plošně testovat, jinak hrozí lockdown, varuje skupina MeSES

Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES) nabádá vládu, aby se snažila dosáhnout vyšší proočkovanosti včetně podávání třetích dávek rizikovým skupinám. Za zásadní považuje posílení mobilních očkovacích týmů, ale také vyhlásit povinné očkování v rizikových profesích. Skupina nevyloučila, že bude nakonec nutný další lockdown, ale domnívá se, že očkování spojené s plošným testováním ve školách i ve firmách je levnější varianta.
10. 11. 2021Aktualizováno10. 11. 2021, 23:17|

Maďar: Jsou čtyři scénáře vývoje covidu, na podzim se situace asi zhorší

Existují čtyři scénáře dalšího vývoje epidemie covidu-19. Pravděpodobně na podzim nastane zhoršení, bude stoupat reprodukční číslo, ale epidemie nezatíží nemocnice. Pak je možné vývoj udržet měkkými opatřeními. Na diskusi zástupců oboru hotelnictví a gastronomie (HoReCa) a vládních představitelů to řekl epidemiolog Rastislav Maďar.
11. 6. 2021Aktualizováno11. 6. 2021, 17:41|

Kubek a Tachezy varují před prudkým rozvolněním. Obávají se indické varianty

Prezident České lékařské komory Milan Kubek a viroložka z Karlovy univerzity Ruth Tachezy varovali ve vysílání Událostí, komentářů před prudkým rozvolněním protipandemických opatření. K němu Česko přistoupí v novém týdnu, kdy se mimo jiné otevřou vnitřní prostory restaurací, země ale podle Kubka a Tachezy není dostatečně připravená na potenciální šíření nakažlivější indické varianty koronaviru.
29. 5. 2021|

Lidé by se měli testovat po návratu z dovolené, a to i v Česku, shodli se zástupci MeSES

Stát by měl podporovat testování ve firmách po návratu zaměstnanců z dovolených. Pokračování testování i po 1. červenci chce vládě doporučit Mezioborová skupina pro epidemické situace (MeSES). Po návratu z prázdnin by měli testy podstoupit také žáci základních a středních škol. V Otázkách Václava Moravce to řekli členové skupiny – viroložka Ruth Tachezy a epidemiolog Petr Smejkal.
16. 5. 2021|

Preferujte PCR testy a efekt bude vyšší, apelují vědci. Dle Blatného nejsou kapacity

Řada vědců stále důrazněji doporučuje spolehlivější PCR testy místo těch antigenních. Kritika zesílila poté, co vláda neschválila zkrácení intervalu pro testování ve firmách. Kabinet o tom má jednat znovu po svátcích.
4. 4. 2021|

Uzavření okresů rozšíření mutací nezabrání, tvrdí viroložka Tachezy

Uzavření rizikových okresů, kde byl prokázán vysoký výskyt koronavirových mutací, dlouhodobě jejich rozšíření nezabrání. Ve středu to uvedla viroložka Ruth Tachezy v pořadu Události, komentáře s tím, že se stále jedná o adekvátní rozhodnutí, které pomůže úřadům se připravit na rozšíření koronavirových variant. Druhým hostem pořadu byl vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny Martin Balík z pražské Všeobecné fakultní nemocnice. Ten varoval před případným otevřením obchodů, o němž uvažuje vláda.
18. 2. 2021|

Vláda spoléhala na intuici a na očkování se nepřipravila, kritizuje šéf lékařské komory

Od léta bylo jasné, že cestou z pandemie je vakcína, přesto se česká vláda na očkování nepřipravila, spílá kabinetu Andreje Babiše (ANO) prezident České lékařské komory Milan Kubek. Hejtman Vysočiny Vítězslav Schrek (ODS) v Událostech, komentářích zkritizoval prvotní rozdělení vakcín v regionech, které podle něj vedlo k nedostatku při druhých dávkách. Například u vakcíny společnosti Pfizer může být mezi dávkami prodleva až 42 dní, popisuje Ruth Tachezy z Katedry genetiky a mikrobiologie Přírodovědecké fakulty Univerzity Karlovy.
30. 1. 2021|

U některých lidí se střídají pozitivní a negativní výsledky testů. Vědci pátrají po příčině

Proč stejné testy na zjištění koronaviru v těle jednou ukážou pozitivní a jednou negativní výsledek? Také to nyní vědci zkoumají. A stejnou otázku si klade i Tomáš Kadlec, který prožil jednu z nejdelších karantén v Česku.
26. 5. 2020|