TÉMA

Arcibiskupství pražské

Církev se chystá na konec příspěvků od státu. Pronajímá byty a zbavuje se nepotřebného majetku

Katolická církev se připravuje na rok 2030, kdy jí přestane na provoz přispívat stát. Arcibiskupství pražské si chce finance zajistit rovněž pronajímáním bytů, které pořizuje už teď. Nové kapacity nyní nabízí i mimo hlavní město. Zároveň se dál zbavuje majetku, který není hospodářsky výhodný.
18. 1. 2024|

Schwarzenberg může mít i státní pohřeb. Jednání s rodinou už začala, prozradil Fiala

Rozběhla se diskuze, zda a jaký by měl Karel Schwarzenberg mít státní pohřeb. Jak ČT v pondělí v podvečer napsal premiér Petr Fiala (ODS), jednání s rodinou někdejšího ministra zahraničí už začala. Schwarzenberg zemřel v neděli ve vídeňské nemocnici ve věku 85 let. Do rakouské metropole byl převezen na přání svých dětí minulý týden.
13. 11. 2023|

Praha nekoupí Jindřišskou věž. Vadí jí vysoká cena a dlouhé nájemní smlouvy

Hlavní město nekoupí od pražského arcibiskupství středověkou Jindřišskou věž. Důvodem jsou vysoká cena, kterou za stavbu církev chce, nutnost nákladných oprav a dlouhá nájemní smlouva, kterou má současný nájemce do roku 2044. Shodla se na tom celá pražská koalice Spolu, Piráti a STAN. Arcibiskupství za stavbu požaduje sto milionů korun, což je podle radního Adama Zábranského (Piráti) asi dvakrát víc, než stanovil znalecký posudek.
18. 10. 2023Aktualizováno18. 10. 2023, 13:09|

Arcibiskupství chce prodat městu Jindřišskou věž za sto milionů, Vatikán souhlasí

Pražské arcibiskupství dostalo souhlas z Vatikánu, aby mohlo prodat středověkou Jindřišskou věž v Praze hlavnímu městu, řekl pražský arcibiskup Jan Graubner. Arcibiskupství podle něj čeká na další jednání pražského zastupitelstva, jestli prodej schválí. Arcibiskupství se podle Graubnera také rozhodlo prodat za 308 milionů korun hotel Clara Futura v Dolních Břežanech.
20. 9. 2023|

Reportéři ČT: Církev nevýhodně dala k užívání pozemek, který jí už nepatřil. Roli zřejmě hrály známosti s Hradem

Lukrativní pozemek v Praze se stal předmětem sporu. Katolická církev ho dala na sedmdesát let k užívání podnikateli Jaroslavu Třešňákovi, známému bývalého prezidenta Miloše Zemana. A to za velmi nízkou cenu. Problém tkví také v tom, že pozemek církvi v tu dobu už léta nepatřil. V rámci restitučních sporů ho vysoudila Praha, ta zase změnu nenechala zanést do katastru. Představitelé církve dnes tvrdí, že o rozsudku nevěděli. Reportéři ČT ale získali svědectví, které naznačuje opak. Natáčel Ondřej Golis a Jana Neumannová.
19. 6. 2023|

Cena už nehraje hlavní roli, arcibiskupství Jindřišskou věž zřejmě prodá hlavnímu městu

O osudu Jindřišské věže měla původně rozhodnout cena. Nakonec chce Arcibiskupství pražské ze zájemců o koupi památky upřednostnit hlavní město — i v případě, kdyby za věž zaplatilo méně než ostatní. Částka, kterou Praha nabídne, však dle arcibiskupství nesmí být hluboko pod očekáváním.
19. 6. 2023|

Zeman zahájil činnost v nové kanceláři. Úřadovat v ní bude jednou v týdnu

Bývalý prezident Miloš Zeman ve středu zahájil činnost v nové kanceláři v Jaselské ulici v Praze. V doprovodu ochranné služby do ní přijel v 11:00. V nové kanceláři, kterou má pronajatou od pražského arcibiskupství, plánuje pracovat jeden den v týdnu. Bude v ní přijímat návštěvy nebo poskytovat rozhovory.
19. 4. 2023|

O Jindřišskou věž je velký zájem. Arcibiskupství dostalo tři desítky nabídek

Tři desítky nabídek na koupi Jindřišské věže v centru Prahy obdrželo pražské arcibiskupství, které se chce gotické zvonice zbavit. Mezi zájemci je i hlavní město Praha. I když je možné nabídky podávat až do konce týdne, generální vikář arcidiecéze Jan Balík předpokládá, že už jich významně nepřibude. Nového majitele by podle něj mohla mít věž do léta.
4. 1. 2023|

Praha podá nabídku na odkup Jindřišské věže. Možných zájemců má být asi třicet

Hlavní město podá nabídku na odkoupení Jindřišské věže. Cenu stanoví později; zatím ji počítá. O památku v centru metropole se zajímá asi třicet potenciálních kupců. Někteří jsou podle pražského arcibiskupství ochotní dát přes sto milionů korun. Zhruba o třetinu víc, než církev původně chtěla.
29. 12. 2022|

Pražské arcibiskupství prodá vedle Jindřišské věže možná i hotel v Dolních Břežanech

Pražské arcibiskupství zvažuje vedle Jindřišské věže i prodej hotelu Clara Futura v Dolních Břežanech, který před několika lety za čtvrt miliardy zrekonstruovalo. Provoz hotelu je podle arcibiskupství ztrátový. Generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík novinářům řekl, že arcibiskupství bude svou ekonomiku stavět na nájemním bydlení a lesním hospodaření, obtížně spravovatelného majetku se chce diecéze zbavovat.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 14:52|

Novým brněnským biskupem bude Pavel Konzbul. Původně působil jako inženýr a věnoval se teorii elektromagnetického pole

Novým biskupem brněnské diecéze se stane dosavadní pomocný biskup Pavel Konzbul. Šestapadesátiletý rodák z Brna nahradí Vojtěcha Cikrleho, který funkci vykonával od roku 1990 a loni oslavil 75. narozeniny. Právě to je věk, kdy církevní hodnostáři obvykle své funkce opouštějí. Jméno nového biskupa oznámila Česká biskupská konference na svém webu. Jde o další personální změnu v církvi, v polovině května byl novým pražským arcibiskupem jmenován Jan Graubner, nynější olomoucký arcibiskup.
26. 5. 2022Aktualizováno26. 5. 2022, 14:51|

Graubnerova nástupce zatím olomoucké arcibiskupství nezná. Je čas, říká pomocný biskup Basler

Pomocný biskup olomouckého arcibiskupa Antonín Basler v ČT řekl, že nástupce Jana Graubnera zatím arcidiecéze nezná. Podle něj je zatím čas, protože funkci pražského arcibiskupa musí Graubner převzít do dvou měsíců. Zda by se novým arcibiskupem v Olomouci mohl stát právě on jako současný pomocný biskup, Basler nevyloučil. Podle něj to však může být i někdo nový. Uvedl, že jmenování Graubnera do funkce pražského arcibiskupa ho překvapilo, podle něj bude věřícím i kolegům v Olomouci chybět.
13. 5. 2022|

Charita pomáhá na Ukrajině různými způsoby, tvrdí generální vikář Balík po polarizujícím blogu Duky

Velkou pozornost vzbudil před několika dny blog kardinála Dominika Duky, v němž se mimo jiné vyjádřil k problematice znásilnění na válkou zmítané Ukrajině. Text v pátečních Událostech, komentářích hájil generální vikář pražské arcidiecéze Jan Balík a kritizovala výkonná ředitelka organizace Konsent Johanna Nejedlová.
30. 4. 2022|
Události komentáře

Zatímco v první vlně pandemie rezonoval pocit strachu, teď je to spíš frustrace, říká zakladatelka projektu Nevypusť duši

Pandemie má vedle přímých dopadů na fyzické zdraví a ekonomickou situaci obyvatel také vliv na jejich duševní zdraví. Přesto se o tomto problému veřejně příliš nemluví, lidé totiž tuto oblast pořád podle zakladatelky projektu Nevypusť duši Marie Salomonové vnímají jako stigma, uvedla v pořadu Události, komentáře. Bylo by podle ní dobré, aby aspoň častěji zaznívaly linky, kam se mohou lidé obrátit v případě, kdy se necítí dobře.
24. 10. 2020|

Sousoší v chrámu svatého Víta se dostalo před soud. Kvůli autorským právům

Arcibiskupství pražské nezakrylo ve svatovítské katedrále sousoší svatého Vojtěcha, přestože zákaz jeho vystavování vydal Městský soud v Praze jako předběžné opatření ve sporu o autorská práva. Stříbrný odlitek stojí v katedrále dva roky, návrh a jeho model ale vytvořila už v první polovině minulého století sochařka Karla Vobišová Žáková. Do sporu s arcibiskupstvím vstoupili její příbuzní.
25. 5. 2020|