TÉMA

Česká asociace paraplegiků

Zkušení vozíčkáři pomáhají lidem, kteří se s takovým životem teprve seznamují

Zkušení vozíčkáři stále častěji pomáhají lidem, kteří se se životem na invalidním vozíku teprve seznamují. Radí jim v každodenní praxi a v sociální oblasti, jsou i psychickou oporou. Během posledních šesti let se díky této službě podařilo rychleji vrátit do aktivního života stovky lidí.
24. 2. 2024|

Až každý desátý uprchlík z Ukrajiny může mít handicap. Podle Jurečky se pro ně pomoc najde

Až každý desátý příchozí uprchlík z Ukrajiny se podle světových statistik může potýkat s různými typy handicapu. Ministerstvo práce a sociálních věcí tak mapovalo tuzemské kapacity v sociálních službách. Ty mají místo asi pro 2400 lidí s handicapem, část míst už lidé z Ukrajiny začali využívat.
6. 4. 2022|

Ministerstvo chce zvednout strop cen sociálních služeb. Handicapovaní mohou přijít o klíčovou pomoc

Od března by mohly vzrůst maximální možné ceny, které lidé platí za péči, stravu, asistenty nebo pobyt v domovech pro seniory. Ministerstvo práce a sociálních věcí kvůli tomu připravuje novou vyhlášku. Valorizaci už dlouhou dobu kvůli nedostatku peněz žádají provozovatelé sociálních služeb a poskytovatelé péče. Některé organizace ale upozorňují, že kvůli zdražení handicapovaní přijdou o část asistenční pomoci, bez které se neobejdou.
18. 1. 2022|

Neoprávněné parkování na místě pro invalidy by mohlo neukázněné řidiče stát dva body

Zneužívání vyhrazených parkovacích míst podle lidí s handicapem pokračuje. Sami znevýhodnění řidiči dokumentují zastavování aut na místech, kde na to nemají právo. Ve sněmovně je teď návrh, který by takový přestupek trestal dvěma body. Nyní je špatné parkování bez bodového záznamu.
31. 5. 2020|