TÉMA

Jaderný test

Zlepšíme náš jaderný odstrašující potenciál, hrozí KLDR po posílení spolupráce mezi Soulem a USA

Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, prohlásila, že KLDR musí dále zdokonalit svůj „jaderný odstrašující potenciál“. Informuje o tom agentura Reuters, podle které v Pchjongjangu vzbudila nevoli dohoda o posílení spolupráce mezi Jižní Koreou a Spojenými státy z tohoto týdne.
29. 4. 2023|

Do Jižní Koreje zamíří americké jaderné ponorky. Soul se nukleárního arzenálu vzdá

Spojené státy a Jižní Korea uzavřely přelomovou dohodu proti jaderné hrozbě Pchjongjangu. Washington bude na jihu Korejského poloostrova pravidelně rozmisťovat americké ponorky s nukleárními zbraněmi. Zároveň tam vyšle další strategické zbraně včetně bombardérů. Soul na oplátku nebude vyvíjet vlastní jaderné rakety.
27. 4. 2023|

Jihokorejské vojenské cvičení se Spojenými státy „zhoršilo“ situaci, zní z Pchjongjangu

Severokorejské ministerstvo zahraničí v úterý obvinilo Spojené státy z toho, že vojenským cvičením s Jižní Koreou zvýšily napětí na Korejském poloostrově. Napsala to agentura Reuters s odvoláním na severokorejskou agenturu KCNA. Kim Jo-čong, vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, navíc pohrozila tím, že sestřelení některé z raket komunistické země by bylo „vyhlášením války“.
7. 3. 2023|

Severní Korea odpálila další balistickou raketu, uvedl Soul

Severní Korea odpálila podle Soulu další balistickou raketu, uvedla agentura Reuters. Poslední přitom odpálila předchozí den. Severní Korea prohlásila, že v sobotu otestovala mezikontinentální balistickou raketu Hwasong-15. Střela vystoupala do výšky 5768 kilometrů a doletěla do vzdálenosti 989 kilometrů, uvedla severokorejská tisková agentura KCNA. Údaje ze zkoušky ukazují, že tato zbraň by teoreticky byla schopná dosáhnout pevninské části Spojených států, pokud by letěla po standardní trajektorii, napsala agentura AP. USA nejprve s Jižní Koreou a následně i s Japonskem v neděli v reakci na sobotní odpálení rakety uskutečnily společné cvičení letectva.
19. 2. 2023Aktualizováno19. 2. 2023, 23:40|

KLDR vypálila další balistické střely. Japonsko vyhlásilo poplach

Nejméně čtyři rakety podle Soulu opět vypálila Severní Korea. Japonsko kvůli tomu vyhlásilo poplach ve třech prefekturách. Původně japonské úřady informovaly o tom, že jedna střela přeletěla nad severem Japonska, což ale později popřelo ministerstvo obrany, podle kterého se raketa ztratila z radarů nad Japonským mořem. Severní Korea palbu nekomentovala.
3. 11. 2022Aktualizováno3. 11. 2022, 21:48|

Biden v Jižní Koreji zahájil pětidenní návštěvu Asie. Očekává se provokace od KLDR

Americký prezident Joe Biden zahájil návštěvu Jižní Koreje. Na americké letecké základně v Osanu na severozápadě země jej přivítali jihokorejský ministr zahraničí Pak Čin a generál velící americkým jednotkám v Jižní Koreji Paul LaCamera společně s dalšími americkými a jihokorejskými představiteli.
20. 5. 2022Aktualizováno20. 5. 2022, 16:15|

Vláda amerického prezidenta Trumpa zvažovala jadernou zkoušku, píše The Washington Post

Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa projednávala možnost provést jaderný test, který by byl pro USA první od roku 1992. Jaderná zkouška by mohla mít závažný důsledek pro vztahy s dalšími atomovými velmocemi, napsal list The Washington Post. Spojené státy mají podezření, že zkoušky jaderných zbraní provádí Rusko a Čína, což obě země popírají.
23. 5. 2020|