TÉMA

Adana

Turecko-syrské pohraničí postihlo zemětřesení o síle 6,3 stupně

Turecko-syrské pohraničí zasáhlo zemětřesení o síle 6,3 stupně Richterovy škály v hloubce dvou kilometrů, ohlásila v pondělí Turecká agentura pro katastrofy (AFAT). Otřesy o síle 5,8 stupně udeřily i v Samandagu v turecké provincii Hatay. Na místě jsou nejméně tři mrtví a dvě stovky zraněných. Tutéž oblast postihly dva silné otřesy před 14 dny.
20. 2. 2023Aktualizováno20. 2. 2023, 19:17|

Přišly o rodiny, domov i jméno. V Turecku jsou po zemětřesení stovky „anonymních“ dětí

Ničivé zemětřesení připravilo v Turecku stovky dětí nejen o jejich domovy, ale také o jména. Přežily, ale v současné době se je nedaří identifikovat a jejich rodiče jsou mrtví nebo nedohledatelní. Napsala to stanice BBC News, podle níž turečtí zdravotničtí úředníci informují o více než 260 zraněných dětech v místě katastrofy, jejichž jména dosud nezjistili.
11. 2. 2023|

Obětí zemětřesení je přes 12 tisíc. V Sýrii jsou pod troskami stovky rodin

Počet potvrzených obětí, které si vyžádalo zemětřesení v Turecku a Sýrii, už přesáhl 12 tisíc. Z toho přes tři tisíce mrtvých je podle odhadů na syrské straně hranice. Do zasažených oblastí dorazil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, který potvrdil, že v Turecku zahynulo nejméně 9057 lidí. I po více než padesáti hodinách od ničivých otřesů záchranáři nacházejí v troskách budov přeživší. Na místě jsou také desítky tisíc zraněných.
8. 2. 2023Aktualizováno8. 2. 2023, 21:28|

Osmašedesát lidí a desítky tun materiálu. V Turecku pomáhají i čeští záchranáři

V jednom ze zemětřesením zasažených tureckých měst, Adiyamanu, pomáhají hledat přeživší i čeští záchranáři. Podle hasičů je to poprvé, kdy je v zahraničí nasazený tým v takovém rozsahu. Celkem je v akci osmašedesát lidí. Hasiči s sebou dovezli i zhruba šestadvacet tun materiálu. Na místo, kde budou působit, dorazili v úterý navečer.
7. 2. 2023|

Skupina PPF získá polovinu v tureckém výrobci autobusů Temsa

Investiční skupina PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera získá poloviční podíl v tureckém výrobci autobusů Temsa. Úplné uzavření transakce a převod akcií jsou podmíněny získáním souhlasu odpovědných regulátorů a dohodou s bankami o budoucím financování. PPF to v pátek uvedla v oznámení pro média. Cenu nezveřejnila.
22. 5. 2020|