TÉMA

Meandry

Kanál Dunaj-Odra-Labe

Vodní koridor by se měl vyhnout meandrům Odry, shodlo se české a polské ministerstvo

Zástupci českého ministerstva dopravy a polského ministerstva infrastruktury se shodli na tom, že optimální trasa vodního koridoru, který umožní splavnění řeky Odry z Polska do Česka, by měla vést na Karvinsku západně od Bohumína a vyhnout se říčním meandrům.
30. 3. 2021|

Povodí Moravy revitalizuje řeku u Velkých Pavlovic. Vzniknou tam nové tůně a meandry

Povodí Moravy prodlouží téměř o čtyři sta metrů řeku Trkmanku u Velkých Pavlovic na Břeclavsku. Podél toku nově vznikne pět tůní. Práce na revitalizaci, které vyjdou na necelých čtrnáct milionů korun, mají být hotové do konce letošního roku. Úpravy se týkají asi dvoukilometrového úseku a podle povodí umožní lépe zadržovat vodu v krajině.
21. 1. 2021|

Odra odnesla metry hráze. Meandrující řeka ohrožuje rybník v Polance

Už jen pár metrů dělí hladinu řeky Odry od rybníka Velký Budní nedaleko Ostravy. Při letošních povodních vodní tok podemlel břeh a ve vodě zmizela velká část hráze včetně cyklostezky, která po ní vede. Rybáři tak musí hráz rozšířit směrem do rybníka.
1. 10. 2020|

Dyje se znovu klikatí krajinou. Do odpojených meandrů se vrátila voda

Voda začala znovu protékat několika starými a dříve odstavenými meandry Dyje. Po čtyřiceti letech od umělého narovnání toku je s hlavním korytem řeky propojilo Povodí Moravy. V krajině tak zůstane více vody, která poskytne nová útočiště zvířatům.
22. 5. 2020|