TÉMA

Radek Ptáček

Jak vzniká nenávist, čím se přikrmuje a jak se jí zbavit? Odpovědi hledal Fokus Václava Moravce

Žijeme v nenávistné době, nebo jen známe dokonalejší způsoby, jak nenávist šířit? Odpověď nejen na tyto otázky hledali spolu s moderátorem hosté Fokusu Václava Moravce, tentokrát na téma nenávist. Pozvání přijali překladatel Martin Hilský, bývalá politička Magda Vášáryová, vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová, profesor lékařské psychologie Radek Ptáček, teolog a filozof Tomáš Halík a atletka Zuzana Hejnová.
23. 1. 2024|

Lidí trpících syndromem vyhoření přibývá. Někteří zaměstnavatelé se mu snaží předcházet

Podle Psychiatrické kliniky pražské Všeobecné fakultní nemocnice se zhruba každý čtvrtý Čech potýká se syndromem vyhoření. Čísla se zvýšila po covidu a se zhoršením ekonomické situace. Příčinou podle odborníků nebývá jen pracovní vyčerpání, ale jakákoliv dlouhodobá zátěž.
3. 7. 2023|

Jen stres, ponížení a bolest. Fyzické tresty ve výchově nefungují, upozornil psycholog

Používání fyzický trestů ve výchově znamená osobní selhání rodičů. Děti při nich zažívají stres, ponížení a bolest, upozornil Radek Ptáček, vedoucí výzkumného týmu Psychiatrické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice. Rodiče se sice domnívají, že fyzické tresty jsou rychlé a efektivní řešení, ale není tomu podle psychologa tak. Násilí v jakékoliv podobě do společnosti 21. století nepatří, řekl Ptáček. Podílel se na novém výzkumu, podle něhož víc než třetina rodičů v Česku používá fyzické tresty jako běžnou součást výchovy.
28. 6. 2023|

Třetina českých rodičů běžně bije děti

Víc než třetina rodičů v Česku používá fyzické tresty jako běžnou součást výchovy. Tímto způsobem děti trestají víc lidé, kteří sami v dětství „dostávali“. Častěji k fyzickým trestům sahají také mladší rodiče a rodiče více dětí. Zákaz fyzických trestů na dětech by uzákonila čtvrtina matek a otců. Ukázal to výzkum, do něhož se koncem loňska zapojilo 1013 rodičů s potomky do 18 let.
27. 6. 2023|

168 hodin: Znalecké posudky v soudních sporech o děti. Nízká úroveň, ale velký vliv

Ročně se v Česku rozvede skoro na třicet tisíc manželství. Tahanice o děti patří vedle rozpadu vztahu k nejbolestivější části rozvodu. Soudy v současnosti ve velkém zadávají znalecké posudky, o které se při rozhodování opírají. Ty ale mnohdy vznikají formalisticky od stolu a v rozporu s tím, co chce samo dítě. Pro pořad 168 hodin natáčela Darina Vlková.
20. 2. 2023|

Jak dětem pomoci zvládnout rozvod? Odpovědi hledají spisovatelé, psycholog i divadlo

Dopad rozvodů na děti řeší povídková kniha Rozvod šestkrát jinak. Příběhy inspirované skutečnými případy napsali například Petra Soukupová nebo Ondřej Buddeus. Jejich povídky doplňuje výtvarný doprovod od sedmi umělců a také odborný komentář psychologa. K tématu vzniklo rovněž představení, uvádí ho Švandovo divadlo v Praze.
7. 6. 2022|

Pandemie přinese duševní problémy i změnu zdravotnictví, shodli se v debatě experti

Další díl mimořádného pořadu Země v nouzi rozebíral dopady koronavirové pandemie na tuzemské zdravotnictví. Pozvání přijali ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo, primářka Cesty domů Irena Závadová, ředitel Centra pro rozvoj klinických kompetencí Petr Štourač, klinický psycholog Radek Ptáček či student 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy David Varyš. Pohledy ze zahraničí přidali virolog Tomáš Cihlář, plastický chirurg Bohdan Pomahač nebo americký psycholog Philip Zimbardo. Diskuzi moderoval Daniel Stach.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 21:58|