TÉMA

Aleksi Šedo

Po covidu přibylo rakovin. Lidé využívají i léčby na míru

Po covidu přibylo onkologicky nemocných pacientů, kteří se aktivně zajímají o možnosti léčby. Podle Nadace pro výzkum rakoviny ale informace častěji hledají na internetu a někteří mají tendenci podléhat dezinformacím. Reálné novinky v léčbě i výzkumu karcinomů představila konference pacientů s experty.
13. 10. 2023|

Výsledky z laboratoří v praxi. Vznikl nový český institut pro výzkum rakoviny

Zlepšit diagnostiku a léčbu nádorových onemocnění by chtěli vědci v nově založeném Národním ústavu pro výzkum rakoviny (NÚVR). Ústav propojuje 71 výzkumných týmů z 11 pracovišť v Praze, Olomouci a Brně. Do konce roku 2025 na něj má jít asi 1,5 miliardy korun z evropských peněz programu Exceles, kterým ministerstvo školství podporuje špičkový výzkum. Ministr školství Vladimír Balaš (STAN) uvedl, že fungování ústavu by měl stát zajistit i po roce 2025.
26. 9. 2022Aktualizováno26. 9. 2022, 20:27|

Komunikace na ministerstvu zdravotnictví vázne, míní bývalý náměstek Šedo

Na ministerstvu zdravotnictví odešel v úterý z funkce náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo. Ten tvrdí, že se s ním současný ministr Jan Blatný (za ANO) téměř nebavil. Šéf resortu dal vědět, že se se svým náměstkem neshodl na tom, jak má jeho ministerská sekce fungovat. Váznoucí komunikace na ministerstvu je velká škoda, resort v mnoha ohledech odvádí skvělou práci, řekl Šedo v pátečním Interview ČT24.
29. 1. 2021|

Šedo končí na ministerstvu zdravotnictví. Naše představy se nesetkaly, oznámil Blatný

Na ministerstvu zdravotnictví v úterý končí náměstek pro zdravotní péči Aleksi Šedo, který nastoupil loni od 1. září. Na Twitteru o tom informoval ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO). „Nesetkaly se naše představy o fungování sekce zdravotní péče,“ uvedl. Sám Šedo byl nespokojen s komunikací mezi ním a ministrem. Od začátku roku jde o druhého náměstka, který z resortu odchází. Minulý týden musela odejít Alena Šteflová, která se ve Státním zdravotním ústavu (SZÚ) nechala s manželem přednostně naočkovat proti covidu-19. Šedovu agendu převzal nynější politický náměstek a koordinátor kapacity intenzivní péče v nemocnicích Vladimír Černý.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 23:47|

Index PES klesnul o bod, ministerstvo připravuje jeho změnu

Index protiepidemického rizika PES klesl k úterý o jeden bod na 68. Ve čtvrtém z pěti stupňů rizika je 13 dní, v zemi ale stále platí pátý stupeň. Z kritérií, ze kterých se index vypočítává, mělo vliv na bodové ohodnocení zlepšení čtrnáctidenního průměru nakažených na sto tisíc obyvatel. Většímu bodovému poklesu ale zabránil růst reprodukčního čísla na 0,93, za což naopak body přibyly.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 19:44|
Otázky Václava Moravce

Náměstek ministra zdravotnictví: Pro plošné testování není situace paradoxně příznivá

O podrobnostech plošného testování na koronavirus by se mělo rozhodnout v nejbližších dnech, je ale možné, že testovat se bude později, připustil náměstek ministra zdravotnictví Aleksi Šedo. „Jsme teď v situaci, která je epidemiologicky paradoxně dost nepříznivá,“ vysvětlil v Otázkách Václava Moravce. Podle jeho slov také není příliš pravděpodobné, že by se stát vydal slovenskou cestou a chtěl testovat téměř každého obyvatele.
18. 10. 2020|
Události komentáře

Díky mírnějšímu průběhu i chytré karanténě už nemusí být opatření proti covidu tak brutální, tvrdí Prymulův nástupce Šedo

Koronavirus, který se od loňska rozšířil po světě, mění své chování, což je jedním z důvodů, proč i při podobném počtu nakažených nemusí být opatření tak tvrdá jako na jaře. Je mnohem méně lidí s vážným průběhem onemocnění covidem-19, upozornil končící děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a budoucí náměstek ministra zdravotnictví pro lékařskou péči Aleksi Šedo. K tomu, jak stát v pandemii covidu-19 postupuje, nemá zásadní výhrady. Ocenil by ale, kdyby se do prvků, na kterých stojí chytrá karanténa, zapojilo více lidí. Aleksi Šedo byl hostem Událostí, komentářů.
28. 7. 2020|

Novým Vojtěchovým náměstkem bude Šedo z Univerzity Karlovy, nahradí Prymulu

Novým náměstkem pro zdravotní péči na ministerstvu zdravotnictví bude děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo. Nahradí tak epidemiologa Romana Prymulu, který na ministerstvu skončil na konci května a stal se vládním zmocněncem pro pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Šedo byl na post náměstka jediným kandidátem. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho jmenoval v úterý s účinností k 1. září. Informoval o tom Zdravotnický deník.
21. 7. 2020|

Pandemie přinese duševní problémy i změnu zdravotnictví, shodli se v debatě experti

Další díl mimořádného pořadu Země v nouzi rozebíral dopady koronavirové pandemie na tuzemské zdravotnictví. Pozvání přijali ředitel Všeobecné fakultní nemocnice David Feltl, děkan 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy Aleksi Šedo, primářka Cesty domů Irena Závadová, ředitel Centra pro rozvoj klinických kompetencí Petr Štourač, klinický psycholog Radek Ptáček či student 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy David Varyš. Pohledy ze zahraničí přidali virolog Tomáš Cihlář, plastický chirurg Bohdan Pomahač nebo americký psycholog Philip Zimbardo. Diskuzi moderoval Daniel Stach.
21. 5. 2020Aktualizováno21. 5. 2020, 21:58|