TÉMA

Sedmihradsko

Císařovy nové mince. Nález naznačuje, že neexistující římský panovník existoval

Jméno císaře Sponsiana se neobjevuje v žádné učebnici dějepisu. Až doposud totiž historici nevěřili, že mohl existovat. Jediným důkazem o jeho životě a vládě totiž byly dvě mince s jeho jménem, a obě se považovaly za padělky. Nový výzkum ale ukázal, že bude zapotřebí se na tuto postavu podívat detailněji.
25. 11. 2022|

Orbán se ukázal v šále s mapou „Velkého Maďarska“. Pobouřil sousední země

Ukrajinské ministerstvo zahraničí si předvolá maďarského velvyslance kvůli počínání maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten se na veřejnosti ukázal se šálou s mapou takzvaného Velkého Maďarska, které zahrnuje území historických Uher s částmi sousedních zemí včetně Zakarpatské Ukrajiny (někdejší Podkarpatské Rusi). Pobouření Orbánova šála vyvolala i na Slovensku, v Rumunsku či v Chorvatsku. Jako provokaci to kritizoval šéf české diplomacie Jan Lipavský.
22. 11. 2022Aktualizováno22. 11. 2022, 18:21|

Karel III. má sídla po celé Evropě, od Londýna po Sedmihradsko

Nový britský král Karel III. má po celém Spojeném království řadu paláců a panství, ke kterým má vřelý vztah. Po smrti královny Alžběty II. získal mnohá nová panství, která se pojí s funkcí panovníka, a musí se proto i přestěhovat. Naopak jiná sídla musí přenechat novému korunnímu princi, svému synu Williamovi, píše agentura AFP.
15. 9. 2022|

Stadiony, školy, továrny. Maďarsko financuje výstavbu v rumunském Sedmihradsku

Maďarsko investuje miliardy forintů v rumunské Transylvánii. Financuje tam výstavbu nových stadionů, škol nebo továren. V Sedmihradsku, jak se také historické oblasti říká, žije početná maďarská menšina. Podobně vláda Viktora Orbána podporuje i minority v dalších okolních státech.
18. 3. 2021|

Petr Angyalossy působil i jako mluvčí soudu v Olomouci. U Nejvyššího soudu je tři roky

Petr Angyalossy se stal předsedou Nejvyššího soudu (NS), do funkce ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Šestapadesátiletý předseda senátu trestního kolegia působí na NS od roku 2017, přišel sem po třináctiletém působení na Vrchním soudu v Olomouci. Tam zastával také funkci tiskového mluvčího a má tak bohaté zkušenosti v komunikaci s novináři. Angyalossy bude funkci šéfa Nejvyššího soudu zastávat po dobu deseti let.
20. 5. 2020|