TÉMA

Zubr

Na Lipensku vzniká zubří rezervace. Pomůže rozmanitosti rostlin i živočichů

Na Lipensko se vrátili zubři. Jde o geneticky různorodé stádo z několika českých chovů. Dokud je lidé nevyhubili, žila tato největší evropská zvířata v české přírodě volně. Teď je lidé z organizace Česká krajina vypouští alespoň do oplocených rezervací. Jejich přítomnost bude mít pozitivní vliv na život rostlin i dalších živočichů.
17. 3. 2024|

Poprvé v moderních dějinách je zubrů víc než 10 tisíc. V přírodě přitom vyhynuli před sto lety

Podle ochranářské organizace Česká krajina se poprvé v novodobé historii podařilo zubrům překonat hranici více než deseti tisíc zvířat. Největší evropský savec se podle nového vydání Mezinárodní plemenné knihy zubra evropského vyskytuje v počtu 10 536 jedinců. Významnému milníku je věnována mezinárodní konference „100 let záchrany zubra“, která se tento týden koná v polském Borku u Krakova.
7. 9. 2023|

30 let zpět: Kulaté výročí pivovaru Zubr

Přerovský pivovar Zubr si před třiceti lety připomínal 120 let od položení základního kamene tehdejšího prvního moravského pivovaru se sladovnou. Zubr byl tehdy dodáván kromě tuzemska také zákazníkům na Slovensko, do Polska, Maďarska a Německa. A proč je ve znaku pivovaru zrovna zubří hlava?Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
27. 4. 2022|

Táborská zoo odchytila dva zubry, kteří před týdnem unikli poničeným plotem

Táborská zoologická zahrada odchytila dva zubry, kteří před týdnem z areálu unikli, když spadlé stromy poničily plot. Obě zvířata jsou v pořádku, řekl mluvčí zahrady Filip Sušanka. Před týdnem uteklo ze zoo sedm zubrů, pět z nich se podařilo po pár hodinách zahnat zpět.
17. 7. 2021|

V rezervaci uhynula většina ohrožených zubrů. Napadl je invazivní parazit

V přírodní rezervaci na Rokycansku uhynuli čtyři z pěti zubrů. Právě tam se mělo stádo největšího evropského savce rozmnožit, zvířata ale postupně napadal střevní parazit, kterého přenáši jelen sika. V rezervaci tak zůstává už jenom jedna samice, kterou ošetřovatelé odčervili. V tuto chvíli se zdá, že zvíře se má dobře a začalo přibírat na hmotnosti. Z volné přírody zubři vymizeli na začátku dvacátého století. Kromě nich žijí v rezervaci také divocí koně.
24. 5. 2021|

Po brněnské Líšni se před 150 tisíci lety zřejmě proháněli zubři. Vědci zkoumají nalezenou lebku

Vědci z Fyziologického ústavu Lékařské fakulty Masarykovy univerzity zkoumají zkamenělou lebku zubra stepního, kterou našli archeologové při záchranném výzkumu v Brně-Líšni. Lebka by mohla být až 150 tisíc let stará. Ověřit to pomůže metoda takzvané izotopové analýzy.
17. 3. 2021|

Stádo zubrů obývá Ralsko už téměř desetiletí. Letos přibylo devět telat

Už skoro 10 let žijí v bývalém vojenském prostoru Ralsko zubři. Pětihlavé stádo do obory Židlov přivezli v lednu 2011 z Polska. Od té doby se počet zubrů na Českolipsku zdesetinásobil. Jen v letošním roce se tam narodilo devět telat.
16. 12. 2020|

Lidé věnovali jeden a půl milionu korun na záchranu rezervace divokých koní

Celkem půl druhého milionu korun za půl roku věnovala veřejnost na dokončení rezervace divokých koní, zubrů a praturů v Milovicích. Podle Dalibora Dostála z organizace Česká krajina tak v následujících týdnech začne výstavba ohrady na poslední třetině rezervace. Divocí koně a další kopytníci v Milovicích pomáhají zachránit ekosystém vzácných rostlin a živočichů. Česká krajina začala peníze shánět na jaře, posledních 300 tisíc vybírali prostřednictvím internetové sbírky.
29. 9. 2020|

Vzácný zubr jménem Tábor zamířil do přírodní rezervace. Čeká se, že založí nové stádo

Do soukromé přírodní rezervace u Rokycan přijel samec zubra evropského odchovaný v zoo v Táboře. Stokilometrovou cestu absolvoval bez obtíží. Když zoologové ve výběhu otevřeli dvířka přepravního boxu, zvíře vyšlo ven, rozhlédlo se a po chvíli začalo v klidu spásat trávu a vydalo se na obchůzku nového domova. V Rokycanech si tříletý samec Tábor polepší. Čeká ho tu mnohem větší prostor a stane se také vůdcem nově zakládaného stáda a otcem budoucích telat, řekl zoolog Ondřej Kott.
20. 5. 2020|