TÉMA

Právnická fakulta Masarykovy univerzity

Prezident jmenoval Vojtěcha Šimíčka novým místopředsedou Ústavního soudu

Ústavní soud (ÚS) bude mít nového místopředsedu. Od čtvrtka se jím stane třiapadesátiletý ústavní soudce Vojtěch Šimíček, kterého ve středu na Pražském hradě jmenoval do uvolněné funkce prezident Petr Pavel. Funkční období středou skončilo dvěma místopředsedům ÚS – Miladě Tomkové a Jaroslavu Fenykovi, desetiletý mandát zároveň vypršel také ústavnímu soudci Janu Filipovi. Šimíčkovi mandát končí příští rok v červnu.
3. 5. 2023Aktualizováno3. 5. 2023, 20:34|

Zeman navrhuje na ústavního soudce Jana Svatoně. Měl by nahradit Šimáčkovou

Prezident Miloš Zeman navrhl Senátu na jmenování do funkce soudce Ústavního soudu (ÚS) Jana Svatoně, bývalého děkana brněnské právnické fakulty. Informoval o tom ve středu v tiskovém prohlášení mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Předseda ÚS Pavel Rychetský označil Svatoně za velmi kvalitního kandidáta. Svatoň ČTK napsal, že nabídku ucházet se o post ústavního soudce přijal.
14. 12. 2022Aktualizováno14. 12. 2022, 18:37|

Senioři podvedení o čtvrt miliardy mají šanci dostat peníze zpět. Musejí si ale najít zmocněnce

Stovky seniorů podvedených společnostmi z holdingu Ramfin mají poslední tři dny na to zvolit si svého právního zástupce pro jednání u soudu. Podle Národní centrály proti organizovanému zločinu to ale zatím učinilo jen minimum z nich. Bez nahlášení takzvaného zmocněnce ale nemůžou uplatňovat náhradu škod. Falešné investiční společnosti přitom od seniorů vylákaly téměř čtvrt miliardy korun.
27. 9. 2022|

Senátoři většinou odmítají Zemanova kandidáta na ústavního soudce Poledníka

Senát asi neschválí nominaci bývalého místopředsedy České advokátní komory Petra Poledníka na ústavního soudce. Vedle senátorů STAN ji nepodpoří pravděpodobně ani frakce ODS a TOP 09, uvedl ve středu její předseda Zdeněk Nytra. Jejich kluby mají v Senátu většinu. Poledníka nominoval prezident Miloš Zeman jako nástupce Kateřiny Šimáčkové, která přešla loni k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
6. 4. 2022Aktualizováno6. 4. 2022, 11:18|

Soudní spor o jmenování ministra by trval týdny. Podle některých právníků může prezident návrh odmítnout

Většina ústavních právníků – nikoli však všichni, které Česká televize oslovila – se shoduje, že prezident Miloš Zeman nemá žádnou právní oporu pro to, aby se vyhnul jmenování jednoho z ministerských kandidátů, kterého ve vládě mít nechce. Podle Frekvence 1 doporučil Zeman na jednání v Lánech Janu Lipavskému (Piráti), aby se vzdal nominace na ministra zahraničních věcí. V minulosti zaznělo od něj i od premiéra Petra Fialy (ODS), že jednoho z kandidátů odmítá. Kdyby ani jedna strana neustoupila, mohl by se spor dostat k Ústavnímu soudu. V tom případě by ale hrozilo, že se jmenování nového kabinetu zdrží o několik týdnů.
7. 12. 2021|

Nový předseda Angyalossy chce zrychlit práci Nejvyššího soudu. Brožová mluví o politizaci funkce

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval novým předsedou Nejvyššího soudu (NS) soudce Petra Angyalossyho. Funkce se uvolnila letos v únoru, kdy se dosavadní šéf soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) přitom doporučila za Šámalova nástupce Roberta Fremra z Mezinárodního trestního soudu. Bývalá předsedkyně NS Iva Brožová označila jmenování Angyalossyho za možnou politizaci vedení soudu, sám Angyalossy naopak tvrdí, že na něj politika žádný vliv nemá.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 23:26|