TÉMA

Petr Angyalossy

Debata o roli soudců za komunismu je cenná, ale přichází pozdě, míní Baxa

Veřejná debata o fungování předlistopadové justice, kterou vyvolala nominace Roberta Fremra na ústavního soudce, je cenná, ale přichází pozdě, uvedl předseda Ústavního soudu (ÚS) Josef Baxa. V 90. letech se měla s vlastní minulostí důsledněji vypořádat sama justice. Předseda Nejvyššího soudu (NS) Petr Angyalossy také zmínil, že předlistopadové rozsudky za opuštění republiky nelze hodnotit jako osobní či profesní selhání soudců.
10. 8. 2023|

Ústavní soud má chránit nejen ústavu, ale i občany, řekl Rychetský

Prezident Petr Pavel v pondělí při své první návštěvě Ústavního soudu (ÚS) v Brně ocenil dvacetiletou práci končícího předsedy Pavla Rychetského. Soud je díky němu institucí s vysokým kreditem, řekl Pavel novinářům. Prezident věří, že designovaný předseda Josef Baxa na Rychetského dobře naváže. Pavel také navštívil v Brně Nejvyšší soud a Nejvyšší správní soud.
7. 8. 2023Aktualizováno7. 8. 2023, 18:09|

Častěji než vězení stanovují soudy peněžité tresty. Zavírat lidi není vždy adekvátní řešení, říká Stříž

Tuzemské soudy už udělují víc peněžitých trestů, než kolik lidí posílají do vězení. Loni vyměřily sankce za rekordní půl miliardy korun. Zabavování majetku nebo ukládání peněžitých trestů by mohlo být ještě častější. Justice by tak mohla snížit počet vězňů, těch po covidovém období zase přibývá.
27. 3. 2023|

Není nutné přísněji trestat všechny krádeže v nouzovém stavu, rozhodl Nejvyšší soud

Krádeže za nouzového stavu se mají trestat přísněji jen tehdy, pokud věcně souvisí s pandemickou situací, případně pokud pachatelé zneužili mimořádné okolnosti. O výkladu trestního zákoníku v úterý rozhodl velký senát Nejvyššího soudu. Jeho postoj by se měl promítnout do posuzování tisíců krádeží spáchaných od loňského jara. Dosud odcházeli usvědčení zloději od soudů v podstatě automaticky s přísnějšími tresty.
16. 3. 2021Aktualizováno16. 3. 2021, 21:46|

Roman Fiala končí jako místopředseda Nejvyššího soudu. Jméno jeho nástupce zatím Hrad nezveřejnil

V pozici místopředsedy Nejvyššího soudu po deseti letech končí Roman Fiala. Jeho mandát vypršel. Pravomoc určit místopředsedu Nejvyššího soudu má prezident Miloš Zeman. Hrad zatím žádné jméno ani termín nezveřejnil.
31. 12. 2020|

Případy Nečasové nebo privatizace OKD jsou u Nejvyššího soudu rok. Čekání oddaluje odškodnění či obnovu procesu

Už rok čekají na rozhodnutí u Nejvyššího soudu případy manželky bývalého premiéra Jany Nečasové nebo privatizace OKD. Dovolání v trestních věcech přitom brněnská instance vyřídí průměrně za měsíc a půl a neuzavřených kauz je teď nejmíň za posledních 10 let. Čekání na verdikt prodlužuje cestu k odškodnění nebo k obnově procesu.
1. 11. 2020|

Za své jmenování jsem prezidentovi nic neslíbil, řekl Angyalossy

Novým předsedou Nejvyššího soudu jmenoval prezident Miloš Zeman ve středu Petra Angyalossyho. Ten ve čtvrtek řekl, že za své jmenování nic prezidentovi neslíbil, nedostal od něj ani žádné podmínky, které by musel splnit. Délku rozhodování Nejvyššího soudu chce s kolegy řešit individuálně.
21. 5. 2020|

Nový předseda Angyalossy chce zrychlit práci Nejvyššího soudu. Brožová mluví o politizaci funkce

Prezident Miloš Zeman ve středu jmenoval novým předsedou Nejvyššího soudu (NS) soudce Petra Angyalossyho. Funkce se uvolnila letos v únoru, kdy se dosavadní šéf soudu Pavel Šámal stal ústavním soudcem. Ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) přitom doporučila za Šámalova nástupce Roberta Fremra z Mezinárodního trestního soudu. Bývalá předsedkyně NS Iva Brožová označila jmenování Angyalossyho za možnou politizaci vedení soudu, sám Angyalossy naopak tvrdí, že na něj politika žádný vliv nemá.
20. 5. 2020Aktualizováno20. 5. 2020, 23:26|