TÉMA

Kristina Colloredo-Mansfeldová

Cenné sbírky Colloredo-Mansfeldů zůstanou na zámku Opočno, stát si část vypůjčí

Obrazy, zbraně a další věci ze sbírek zámku v Opočně na Rychnovsku, které soudy po mnohaletém sporu v restitučním řízení vydaly potomkům šlechtického rodu Colloredo-Mansfeldů, zůstanou na zámku. Ten bude nadále ve vlastnictví státu. Kristina Colloredo-Mansfeldová a její bratranec Jeroným se dohodli s Národním památkovým ústavem, že část mobiliáře a rodových sbírek státu pronajmou.
21. 6. 2023|

Reportéři ČT: Zámek Opočno zůstává státu, cenné sbírky v něm ale patří rodu Colloredo-Mannsfeldů

Třicet let se rod Colloredo-Mannsfeldů soudil se státem o zámek Opočno, který mu nejdříve sebrali nacisté a posléze i komunisté. V komplikovaném sporu soudy už před lety rozhodly, že zámek zůstane ve vlastnictví státu. Nyní ale přišel nový verdikt. Rodině se vrátí významná část cenných opočenských sbírek v hodnotě půl miliardy. Na jedné z nejnavštěvovanějších českých památek tak nastává paradoxní situace. Zatímco budova patří státu, její unikátní vybavení původním vlastníkům. Pro Reportéry ČT natáčel David Vondráček.
16. 5. 2023|

Pardubický odvolací soud uznal část nároků Colloredo-Mansfeldů na mobiliář z Opočna

Odvolací soud v Pardubicích uznal nárok Colloredo-Mansfeldů na vydání části mobiliáře zámku Opočno. Konkrétní předměty bude teprve nutné určit. Soud uznal nároky potomků knížete Josefa Colloredo-Mannsfelda narozeného roku 1866. Zamítl další část požadavku na vydání předmětů, které dřív náležely Josefu Colloredo-Mannsfeldovi narozenému v roce 1910. Řízení bylo obnoveno rozhodnutím Ústavního soudu.
23. 6. 2022|

Ústavní soud nařídil znovu otevřít spor o pozemky Colloredo-Mansfeldů

Ústavní soud (ÚS) nařídil Okresnímu soudu v Hradci Králové, aby se znovu zabýval sporem o pozemky u Třebechovic pod Orebem. Pozemkový úřad uznal restituční nárok rodu Colloredo-Mansfeldů, proti vydání se však postavily soudy. Nyní ústavní soudci vyhověli stížnosti Leonharda Josefa Colloredo-Mansfelda, je prý nutné zabývat se postoji jeho děda Josefa za druhé světové války, teprve pak lze zodpovědně rozhodnout.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 14:36|

Zámek Opočno zůstane státu, rozhodl podle Radiožurnálu evropský soud

Zámek Opočno na Rychnovsku zůstane podle Českého rozhlasu Radiožurnál státu. Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku totiž podle rozhlasu zamítl stížnost rodiny Colloredo-Mansfeldů a tím potvrdil loňský rozsudek českého Ústavního soudu. Radiožurnál to v pondělí uvedl s odvoláním na ministerstvo spravedlnosti.
22. 2. 2021|

Colloredo-Mansfeldové uspěli u Ústavního soudu. Dosáhli znovuotevření sporu o mobiliář zámku Opočno

Justice musí znovu otevřít spor o mobiliář zámku Opočno na Rychnovsku. Ústavní soud vyhověl stížnostem dědiců původních šlechtických majitelů z rodu Colloredo-Mansfeldů. Stížnostmi se zabýval opakovaně poté, co se restituentů zastal Evropský soud pro lidská práva ve Štrasburku.
30. 6. 2020|

Ústavní soud se zastal Rybářství Třeboň ve sporu s církví o šest jihočeských rybníků

Spor o jihočeské rybníky, které nárokuje římskokatolická církev, se vrátí k českobudějovickému okresnímu soudu. Ústavní soud (ÚS) vyhověl stížnosti Rybářství Třeboň a zrušil rozhodnutí soudů všech stupňů, včetně Nejvyššího. Podle ÚS nevzaly v úvahu dobrou víru, ve které společnost mohla rybníky zprivatizovat se souhlasem tehdejších státních orgánů.
23. 6. 2020|

Zámek Opočno zůstane státu, rozhodl Ústavní soud

Zámek Opočno na Rychnovsku zůstane státu. Ústavní soud zamítl stížnost dcery posledního šlechtického majitele zámku Kristiny Colloredo-Mansfeldové. Spor o vydání trval skoro 29 let. V poslední stížnosti poukazovala Colloredo-Mansfeldová na údajně rasový motiv perzekuce rodiny, podle soudu se to ale s dostatečnou jistotou neprokázalo. Vyhlášení nálezu se Colloredo-Mansfeldová nezúčastnila, nedostavil se ani její právní zástupce.
19. 5. 2020Aktualizováno19. 5. 2020, 19:24|