TÉMA

Příspěvky

PROFIL: Mezi odboráři se Středula pohybuje téměř celou kariéru. Ztrátu funkce kvůli nezaplaceným příspěvkům dokázal zvrátit

Josef Středula se po třítýdenní přestávce stal opět předsedou centrály Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS). Funkci musel začátkem března opustit kvůli nezaplaceným členským příspěvkům. To se stalo zhruba rok poté, co se nestal prezidentem. Loni byl jedním z kandidátů ve volbě, kterou nakonec vyhrál Petr Pavel, šéf ČMKOS z klání těsně před prvním kolem odstoupil. Mezi odboráři se Středula pohybuje téměř celou svou kariéru, předsedou největší české odborové centrály je od roku 2014.
4. 3. 2024Aktualizováno25. 3. 2024, 15:04|

Prezident může jmenovat nové ústavní soudce. Senátoři schválili Dolanskou Bányaiovou i Kühna

Senát v úvodním dnu své poslední letošní schůze schválil dvě nominace na ústavní soudce. Stanou se jimi Zdeněk Kühn a Lucie Dolanská Bányaiová. Dopoledne je přišel podpořit prezident Petr Pavel, který je navrhl – a nadále platí, že s většinou svých nominací zatím v Senátu uspěl. Hlasování výborů, které předcházelo projednání jeho návrhů na plénu, přitom nebylo jednoznačné, Dolanská Bányaiová nezískala podporu ústavně-právního výboru. Jeho stanovisko však není pro plénum závazné.
14. 12. 2023Aktualizováno14. 12. 2023, 20:24|

Twitter dočasně zavedl limit na počet příspěvků, které si lze za den zobrazit

Americká internetová společnost Twitter dočasně zavedla limit na počet zobrazených příspěvků na své stejnojmenné sociální síti. Oznámil to v sobotu šéf firmy Elon Musk, který také později ve stejném dni ohlásil, že tento limit bude brzy zvýšen.
1. 7. 2023|

Drahé Česko: Na jaké příspěvky mají lidé s handicapem nárok?

Systém státních příspěvků je pro mnohé záchrannou sítí. Zvláště pak v období inflace a ekonomické krize. O jaké příspěvky mohou lidé s handicapem žádat a jaká pro ně platí pravidla? Na otázky diváků pořadu Drahé Česko odpovídaly Šárka Jelínková, poradkyně ministra práce a sociálních věcí, a Lenka Vlková Šárová, ředitelka sekce zpracování dávek důchodového pojištění ČSSZ.
7. 12. 2022|

Schodek rozpočtu v říjnu vzrostl na 286,7 miliardy korun

Hospodaření státu skončilo na konci října s deficitem ve výši 286,7 miliardy korun. Saldo se v průběhu měsíce zhoršilo o 15,9 miliardy. Informovalo o tom ministerstvo financí. Výdaje prohloubily mimořádné valorizace důchodů, takzvaný úsporný tarif či jednorázový příspěvek na dítě.
1. 11. 2022Aktualizováno1. 11. 2022, 20:14|

Životní a existenční minimum se od ledna zvýší, zvednou se i přídavky na děti, oznámil Jurečka

Životní a existenční minimum se od ledna zvýší. Dohodla se na tom vládní koalice. Vyčká ještě na údaje o inflaci. Zvednout se mají i přídavky na děti, oznámil na tiskové konferenci ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).
22. 9. 2022Aktualizováno22. 9. 2022, 13:20|

Příprava budoucích pěstounů by se měla sjednotit, pomoci má novela

Prověřování a školení budoucích pěstounů se na různých místech v Česku liší. Zatímco někde trvá půl roku, jinde i více než dva. Sjednocení pravidel a také odstranění některých administrativních překážek teď slibuje ministerstvo práce a sociálních věcí.
6. 9. 2022|

Příspěvky na bydlení by se mohly zvednout od října, zvažuje vláda

Vláda zváží úpravu normativních nákladů na bydlení, které slouží pro výpočet výše příspěvku na bydlení. Příští týden požádá příslušné úřady o údaje pro případné navýšení částek, řekl premiér Petr Fiala (ODS). Při zvýšení normativů se zvýší i dávka na bydlení. Normativy by se případně mohly zvednout od října, uvedlo ministerstvo práce a sociálních věcí. Resort zvažuje také cílenější nastavení podpory, aby víc odpovídala situaci v jednotlivých místech republiky. Opozice doporučuje zvednout parametry dávky minimálně o polovinu.
18. 8. 2022Aktualizováno18. 8. 2022, 18:47|

Poskytovatelé sociálních služeb se snaží šetřit, dodatečné peníze od státu podle nich nebudou stačit

Řada poskytovatelů sociálních služeb hledá úspory. Kvůli nedostatku prostředků část domovů pro seniory a další zařízení propouští zaměstnance nebo omezují činnost. Přes tři miliardy korun, které stát dodatečně rozdělí, podle některých organizací nebude stačit. Obávají se, že další zdražování situaci ještě zhorší.
2. 8. 2022|

Slovenský parlament schválil výraznější zvýšení finanční podpory rodinám

Slovenský parlament schválil zvýšení přídavků na děti i odpočitatelné položky z daní pro rodiče a nový příspěvek na kroužky dětí. Opatření přijdou na více než miliardu eur (24,6 miliardy korun) ročně. Balíček kritizovali ekonomové, jedna z vládních stran i samospráva, která kvůli němu přijde o peníze.
24. 5. 2022|

Vláda schválila prodloužení nouzového stavu do konce června

Vláda schválila návrh na prodloužení nouzového stavu vyhlášeného kvůli vlně migrace z Ukrajiny o třicet dnů. Uvedl to premiér Petr Fiala (ODS) po jednání kabinetu. Bez prodloužení by opatření skončilo 31. května. Sněmovna návrh posoudí ve čtvrtek na mimořádné schůzi.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 20:53|

Příspěvky na bydlení se zvýší, platy ústavních činitelů zůstanou na loňské úrovni. Zeman novely podepsal

Příspěvky na bydlení kvůli razantnímu zdražení energií vzrostou a dosáhne na ně širší okruh lidí. Vládní novelu, jež dávky upravuje, podepsal Miloš Zeman. Předloha rovněž umožní kabinetu, aby letos příspěvky na bydlení dál zvýšil, pokud by ceny elektřiny a plynu dál rostly. Bude účinná zveřejněním ve sbírce. Prezident zároveň podepsal novelu, která od února zmrazí platy ústavních činitelů na loňské úrovni. Ta je podle kritiků protiústavní kvůli snížení platů soudců i schválení ve stavu legislativní nouze. O podpisech informoval Hrad.
24. 1. 2022Aktualizováno24. 1. 2022, 13:53|

Zdražení energií dopadá na pacienty, kteří se doma léčí na přístrojích

Zdražování energií se dotýká i vážně nemocných lidí, kteří jsou doma napojeni na přístrojích. Nejčastěji jde o nemoci plic a dýchacích cest. Nedostatek peněz na zaplacení elektřiny pacienti teď častěji řeší i s lékaři, kteří jim zařízení předepisují.
12. 12. 2021|

Reportéři ČT: Děti bojují s rakovinou, jejich rodiče s úřady a nedostatkem peněz

Rodiče, kteří se starají o děti nemocné rakovinou, musí řešit ještě složitý úkol – jak si zajistit dost peněz, když jim péče o dítě nedovoluje chodit do práce. V takových případech mají nárok na sociální dávky, především příspěvek na péči. Přesvědčit ale úřady, že dítě splňuje potřebná kritéria, bývá velmi obtížné. Někdy boj s byrokracií trvá tak dlouho, že dítě zemře dřív, než pomoc státu dorazí. Záchranou pro mnohé rodiny se staly neziskové organizace. Pro Reportéry ČT o tom natáčela Silvie Kleková.
30. 11. 2021|

Rusko a Čína jsou bezpečnostní hrozbou, k Dukovanům je nezvěte, vyzval vládu Senát

Vláda by neměla do tendru na dostavbu Dukovan zvát uchazeče z Číny a Ruska, míní Senát. Podle zákonodárců jsou tyto země bezpečnostní hrozbou. Horní komora schválila náhrady zdravotnickým zařízením od pojišťoven za výpadky příjmů. Umožnila také, aby pojišťovny mohly posílit objem peněz na samotestování ve firmách.
31. 3. 2021Aktualizováno31. 3. 2021, 18:09|

Finanční správa začíná vyplácet příspěvky dohodářům

Finanční správa začíná v pátek vyplácet příspěvky, takzvaný kompenzační bonus, zaměstnancům pracujícím na dohodu, kteří byli postiženi dopady pandemie koronaviru. Účinnosti totiž nabyl příslušný zákon. O podporu mohou dohodáři žádat do 30. listopadu. Vyplývá to z informací na webu Finanční správy.
7. 8. 2020|

Stezka přes Bečvu i kolem Nových Mlýnů. Města dostanou více peněz na trasy pro cyklisty

O sto milionů víc než loni na výstavbu a opravu cyklostezek dostanou obce od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Důvodem je paradoxně nedostatek peněz, fond se totiž kvůli koronavirovým opatřením rozhodl spolu s financemi vyhrazenými pro letošní projekty uvolnit i peníze z rozpočtu na rok 2021. Koronavirová pandemie ovlivní i některé krajské příspěvky na cyklostezky. Například v Plzeňském kraji budou muset plánovanou podporu snížit o osm milionů korun.
19. 5. 2020|