TÉMA

Cyklostezky

Po Paříži se jezdí třicítkou, město chce klidnější a bezpečnější provoz

Na téměř celém území Paříže platí od pondělí maximální rychlost 30 kilometrů v hodině. Dříve byla obvyklá rychlost 50 kilometrů v hodině. Radnice si od nového opatření slibuje větší bezpečnost a také menší hluk v ulicích. Organizace automobilistů jsou k opatření skeptické, podle nich jde jen o další krok v tažení proti autům ze strany vedení francouzského hlavního města.
30. 8. 2021Aktualizováno30. 8. 2021, 20:03|

Horská služba letos v létě řeší až dvacet případů denně, úrazů přibylo hlavně v Jeseníkách

Horští záchranáři v létě zasahovali téměř u 1900 případů, což je přibližně o čtyři stovky více než loni. ČT to řekl náčelník Horské služby České republiky René Mašín. Nejhorší je podle něj situace v Jeseníkách, lidé tam často přeceňují své síly na nových terénních cyklostezkách. Oproti minulým letům také přibylo zásahů u lidí, kteří se zranili při jízdě na koloběžce. Vodní záchranáři mají naopak klidnější sezonu, ke zraněným během léta vyjížděli ve více než 550 případech.
26. 8. 2021|

Plzeň se chce zaměřit na stavbu cyklostezek, kraj dá ještě letos 32 milionů

Plzeň chce zlepšit podmínky pro cyklisty. Město tak reaguje na nárůst cyklistické dopravy v době epidemie a s tím taky spojené stížnosti. Tam kde nejsou cyklostezky, tak musí lidé jezdit po frekventovaných silnicích nebo nebezpečným terénem. Přidá se i Plzeňský kraj, který letos plánuje investovat do podpory cykloturistiky 32 milionů.
17. 6. 2021|

Stát netuší, k čemu sloužily dotace na cyklostezky, tvrdí kontroloři. Ministerstvo ujistilo, že přehled má

V jakém stavu jsou a k čemu ve skutečnosti slouží cyklostezky, na které poskytl peníze, stát často netuší, tvrdí Nejvyšší kontrolní úřad. Při kontrole v resortu dopravy se kontroloři zajímali o využití miliard určených na cyklostezky. Kromě problémů s kontrolou výsledků kritizovali i velké rozdíly v ceně výstavby. Ministerstvo dopravy výtky odmítlo, tvrdí, že stát využití svých peněz ve skutečnosti kontroluje.
10. 5. 2021|

Cyklisty v Brně už nebudou počítat jednou za dva roky brigádníci, ale průběžně kamery

Brno bude mít detailní přehled o počtech cyklistů i pěších na cyklostezkách. Od července by měl být v ostrém provozu elektronický sčítací systém. Dosud muselo město při plánování změn spoléhat jen na data z ručního sčítání, které prováděly Brněnské komunikace jednou za dva roky.
19. 6. 2020|

Stezka přes Bečvu i kolem Nových Mlýnů. Města dostanou více peněz na trasy pro cyklisty

O sto milionů víc než loni na výstavbu a opravu cyklostezek dostanou obce od Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI). Důvodem je paradoxně nedostatek peněz, fond se totiž kvůli koronavirovým opatřením rozhodl spolu s financemi vyhrazenými pro letošní projekty uvolnit i peníze z rozpočtu na rok 2021. Koronavirová pandemie ovlivní i některé krajské příspěvky na cyklostezky. Například v Plzeňském kraji budou muset plánovanou podporu snížit o osm milionů korun.
19. 5. 2020|