TÉMA

Akropolis

Z Itálie je evropský pól horka. Teploty ve Středomoří tento týden atakují rekordy

Naše planeta zažívá nejteplejší týdny v moderní historii a zřejmě i v dějinách lidstva a zatím není jisté, kdy toto období skončí. Hlavním důvodem je lidská činnost spojená s produkcí skleníkových plynů. Aktuálně k tomu pak přispívají především teplé oceány, což je podporováno jevem El Niño. Rekordy se teď přepisují prakticky na denní bázi, o víkendu byla například naměřena absolutně nejvyšší teplota na území Číny (52,2 °C) a v Údolí smrti chyběl jen půlstupeň k vyrovnání celosvětového věrohodného rekordu, který činní 54,4 °C. Tento týden zasáhne spalující vlna veder jih Evropy.
18. 7. 2023|

Tisíce lidí uprchly před požárem u Atén, řecké památky kvůli extrémnímu horku omezují otevírací dobu

Území několika obcí severně od Atén zachvátil velký požár. Své domovy musely opustit tisíce lidí, evakuovány byly i děti z letních táborů. V Řecku vrcholí jedna z nejhorší vln veder za poslední desetiletí a v Aténách teploty vystoupaly na 42 stupňů. Úřady omezily návštěvní dobu Akropole a dalších památek. Požáry dál sužují mimo jiné také Turecko.
3. 8. 2021Aktualizováno3. 8. 2021, 20:48|

Řecko slaví dvousté výročí nezávislosti, velkolepá armádní přehlídka byla bez diváků

Salvami z kanónů, historickou vojenskou přehlídkou, stovkami národních vlajek a tisíci modrých a bílých květin slavili v Aténách na Den nezávislosti dvousté výročí začátku války za nezávislost. Oslav se kromě řeckých vládních činitelů účastnili mimo jiné ruský premiér Michail Mišustin, francouzská ministryně obrany Florence Parlyová či britský princ Charles, tedy zástupci zemí, jež začátkem 19. století řeckým povstalcům pomohly vybojovat nezávislost na Osmanské říši.
25. 3. 2021|

Akropole mořského dna. Řecké úřady otevřou veřejnosti tisíciletý vrak lodi

Řecké úřady v pondělí otevřou turistům-potápěčům tisíce let ukrytý poklad u egejského ostrova Alonnisos. Vrak lodi, který si vysloužil přezdívku „akropole mořského dna“, si budou návštěvníci moci prohlédnout díky tomu, že ho střeží nejmodernější umělá inteligence. Dřevěná loď u řeckého ostrova ztroskotala v 5. století před Kristem.
1. 8. 2020|

Itálie otevírá restaurace a kostely, dánští školáci musí sedět u krajů lavic

Evropské státy pokračují v uvolňování opatření proti šíření koronaviru. Italský premiér Giuseppe Conte vyzval Italy, aby stále dodržovali pravidlo o odstupech a bezpečnostní opatření. Cesta ke konci epidemie je ještě dlouhá a je třeba se mít stále na pozoru, vyzval Conte Italy. V zemi, kterou nákaza těžce postihla, se pro věřící otevřely kostely a uvolňuje se gastronomie. V Řecku se po dvou měsících otevřely všechny archeologické památky. Prezidentku Katerinu Sakellaropulosovou na aténskou Akropoli doprovodila skupina novinářů a zaměstnanců, všichni měli roušky.
18. 5. 2020Aktualizováno18. 5. 2020, 16:27|