TÉMA

Charles Schumer

Nad Severní Amerikou se objevil další neidentifikovaný objekt. Spojené státy jej sestřelily

Armáda Spojených států sestřelila nad Huronským jezerem neidentifikovaný objekt. S odvoláním na americké činitele o tom v neděli informují zahraniční tiskové agentury. Za poslední tři dny je to nad Severní Amerikou už třetí neznámý objekt, který armáda sestřelila. Minulý týden pak Američané sestřelili u pobřeží Jižní Karolíny čínský balon, který Washington označil za špionážní.
12. 2. 2023Aktualizováno13. 2. 2023, 00:00|

Trump vyzval ke zrušení částí ústavy. Schůzkou s antisemity pobouřil i republikány

Bílý dům odsoudil výrok bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa, který vyzval ke zrušení pravidel včetně částí ústavy, aby po „zfalšovaných“ volbách mohl být jmenován prezidentem. Kritiku si Trump vyslechl i od části republikánů – řada z nich odsoudila jeho nedávné setkání s popírači holocaustu v jeho floridském sídle Mar-a-Lago.
5. 12. 2022|

Demokraté obhájí většinu v Senátu, jejich kandidátka zvítězila v Nevadě

Demokratická strana v kongresových volbách uhájila dosavadní většinu v Senátu a má dokonce šanci získat jedno křeslo navíc oproti předchozímu volebnímu období. Rozhodující mandát ve prospěch strany vládnoucího prezidenta Joea Bidena zajistila stávající demokratická senátorka Catherine Cortezová Mastová, která podle projekcí agentury AP v Nevadě zvítězila nad republikánským kandidátem Adamem Laxaltem. Biden v první reakci uvedl, že ho výsledek „neuvěřitelně potěšil“.
13. 11. 2022Aktualizováno13. 11. 2022, 11:38|

Demokraté narazili v Senátu na obstrukce republikánů, volební reformu neprosadili

Prezident Joe Biden a jeho demokraté utrpěli dvojitou legislativní porážku, když se v Senátu snažili zabránit obstrukcím, aby mohli schválit volební reformu. Ta měla zvýšit ochranu volebního práva před listopadovými volbami, jež rozhodnou o rozložení sil v Kongresu v příštím roce. Biden po hlasování vyjádřil hluboké zklamání, ale dodal, že se nenechá odradit.
20. 1. 2022Aktualizováno20. 1. 2022, 12:20|

Prezident Biden podepsal dočasný rozpočet, který zajistí financování vlády

Americký prezident Joe Biden podepsal dočasný návrh rozpočtu, který zajišťuje financování federální vlády do 3. prosince. Kongres návrh zákona schválil ve čtvrtek, několik hodin předtím, než vypršela lhůta, kdy by vládě došly prostředky na její operace. Zákonodárci se však neshodli na podobě investic do infrastruktury a hlasování o masivním balíku odložili.
1. 10. 2021Aktualizováno1. 10. 2021, 07:41|

Kongres USA schválil dočasný rozpočet, který zajistí financování federální vlády

Americký Kongres schválil dočasný návrh rozpočtu, který zajišťuje financování federální vlády do 3. prosince. Opatření ještě čeká na podpis prezidenta Joea Bidena. Zákonodárcům se tak podařilo předejít tomu, aby federálním agenturám došly prostředky na jejich běžnou činnost, což by se jinak stalo s půlnocí místního času (pátek 06:00 SELČ). Kongres se zároveň zabývá masivními investičními balíky, které jsou stěžejní součástí agendy prezidenta Joea Bidena.
30. 9. 2021Aktualizováno30. 9. 2021, 22:34|

Spojené státy budou mít patrně nový federální svátek. Konec otroctví má připomenout 19. červen

Americký Senát v úterý schválil návrh zákona, díky němuž se 19. červen stane novým federálním svátkem. Připomínat by přitom měl konec otroctví ve Spojených státech. Ve středu o tom informovala agentura AP. Návrh zákona podle ní zřejmě hladce projde i Sněmovnou reprezentantů, která ho pošle k podpisu prezidentovi Joeu Bidenovi. Počet federálních svátků by tak měl nově vzrůst na dvanáct.
16. 6. 2021|

Trumpova obhajoba: „Impeachment je nespravedlivým a hrubě protiústavním činem politické msty“

Soud s bývalým americkým prezidentem vstoupil do další fáze. Skončila část věnovaná obžalobě a slova se ujali obhájci Donalda Trumpa. „Článek impeachmentu ležící před Senátem je nespravedlivým a hrubě protiústavním činem politické msty,“ řekl na úvod svého vystoupení obhájce Michael van der Veen. Podle něj by měli senátoři promptně a rozhodně hlasovat pro jeho odmítnutí.
12. 2. 2021Aktualizováno12. 2. 2021, 22:31|

Hlasování v Senátu naznačilo, že žaloba na Trumpa neuspěje

Americký Senát smetl ze stolu republikánskou námitku proti projednávání ústavní žaloby na bývalého prezidenta Donalda Trumpa. Členové horní komory vedle toho schválili Janet Yellenovou do funkce ministryně financí a Antonyho Blinkena jako šéfa diplomacie.
26. 1. 2021Aktualizováno26. 1. 2021, 23:38|

Trump po ústavní žalobě tvrdě odsoudil násilí v Kapitolu. Impeachment ale nekomentoval

Americký prezident Donald Trump ve videu zveřejněném ve středu na twitterovém účtu Bílého domu řekl, že žádný jeho skutečný stoupenec by netoleroval politické násilí. Sněmovna reprezentantů předtím podle očekávání podpořila návrh ústavní žaloby, která obviňuje Trumpa z podněcování ke vzpouře.
14. 1. 2021Aktualizováno14. 1. 2021, 23:24|

Kongres potvrdil Bidenovo vítězství. Trump slíbil spořádané předání moci

Kongres USA potvrdil výsledek hlasování sboru volitelů, oznámil viceprezident Mike Pence, a završil tak formalizaci volebního vítězství Joea Bidena. Kongresmani zamítli námitky proti volebnímu procesu v Arizoně a Pensylvánii. Další plánované námitky republikánští senátoři stáhli poté, co do budovy na čtyři hodiny vnikl dav příznivců Donalda Trumpa. Ten prostřednictvím mluvčího slíbil spořádané předání moci 20. ledna.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 23:32|

Biden označil středeční útok na Kapitol za nejčernější den v dějinách USA

Vpád příznivců Donalda Trumpa do Kapitolu si vyžádal čtyři oběti. Jednu ženu zastřelila policie. Kongres po násilnostech znovu zahájil jednání a potvrdil výsledek prezidentských voleb. Twitter i Facebook zablokovaly účty Trumpa. Zákonodárci chtějí vyšetřit reakci policie v Kapitolu. V reakci na události rezignovali někteří členové vládní administrativy, včetně ministryně dopravy. Nově zvolený prezident Joe Biden ve čtvrtek uvedl, že Trump zneužil rabující dav ve snaze umlčet hlas amerických voličů.
7. 1. 2021Aktualizováno7. 1. 2021, 23:13|

Francie uvolňuje i zpřísňuje opatření. Lidé mohou svobodněji cestovat, Nový rok ale oslaví uvnitř

Ve Francii se výrazně zmírnila pravidla pro cestování v rámci země, od úterka tamní obyvatelé už nemusí mít speciální potvrzení, které je opravňovalo k opuštění bydliště. Budou moci cestovat i mezi regiony. Úřady na druhou stranu prodloužily zákaz nočního vycházení, ten nově začíná už v osm hodin večer. Co se týče svátků, Francouzi se dočkají na Vánoce uvolnění, půlnoční oslavu Nového roku ale stráví doma, bude platit zákaz vycházení. S pandemií se potýkají i další země, úřady v USA a Německu řeší očkování proti koronaviru.
15. 12. 2020Aktualizováno15. 12. 2020, 20:36|

Konzervativní křesťanka Barrettová je členkou Nejvyššího soudu USA. Nominaci schválil Senát

Americký Senát v úterý hlasy republikánské většiny schválil nominaci Amy Coneyové Barrettové do funkce soudkyně Nejvyššího soudu. Týden před oficiálním dnem prezidentských voleb jde o velký úspěch prezidenta Donalda Trumpa, který ji nominoval. Jeho kandidátka posílí konzervativní většinu v devítičlenném tribunálu v poměru šesti ku třem. Takto krátce před prezidentskými volbami dosud nebyl schválen žádný soudce Nejvyššího soudu.
27. 10. 2020Aktualizováno27. 10. 2020, 17:45|

Válka o Bílý dům a americký Senát se vyostřuje, může za to i koronavirus

Na pozadí zdravotní krize se ve Spojených státech rozbíhá nové kolo politického boje o nejvyšší post v zemi. Už za necelý půlrok si Američané zvolí prezidenta a společně s ním také starosty významných měst, jedenáct guvernérů, Sněmovnu reprezentantů a třetinu Senátu. V sázce je vliv na všech úrovních země a republikáni i demokraté proto ladí kampaň tak, aby z něj získaly co největší díl.
18. 5. 2020|