TÉMA

Real Aspekt

Zadlužené Prameny prodaly majetek ruskému podnikateli, kvůli válce převedl firmu na manželku

Opoziční zastupitelé jedné z nejzadluženější českých obcí Prameny kritizují vedení, že v posledních sedmi letech nevýhodně prodalo nejcennější majetek ruskému podnikateli s nejasným původem peněz. Jde například o pozemky s prameny minerální vody. Po začátku konfliktu na Ukrajině podnikatel převedl podíl na českou manželku.
6. 5. 2022|

Reportéři ČT: Zbankrotované Prameny stále splácí své dluhy, obec přišla i o pozemky

Obec Prameny na Karlovarsku si získala nechtěnou pozornost jako nejzadluženější obec v Česku. Do zásadních finančních potíží ji dostal neúspěšný investiční plán na stáčírnu minerálních vod. Dluhy navíc později skoupil ruský podnikatel, který si v obci vyhlédl lukrativní pozemky a začal o ně licitovat. Východisko ze zadlužení zajistila až státní pomoc, opozice v Pramenech si ale myslí, že vedení obce mohlo postupovat ještě efektivněji – a část dluhu smazat promlčením. Pro Reportéry ČT případ sledovala Jana Neumannová.
8. 6. 2021|

Zadlužené Prameny prodají pozemky s vrty. Obchod musí schválit exekutor

Zastupitelé zadlužené obce Prameny na Chebsku schválili prodej pozemků s osmi vrty s minerálními prameny firmě Dmitrije Vajnera, ruského podnikatele a majoritního věřitele obce. Firma Real Aspekt nabídla za pozemky 22,4 milionu korun. Částka zahrnuje kupní cenu a částečné uhrazení exekučních nákladů. Podmínkou ale je udělení souhlasu exekutora. Opozice se hlasování zdržela.
16. 5. 2020Aktualizováno16. 5. 2020, 21:02|