TÉMA

Státní pomoc

Rusko bude chtít za plyn pro Evropu už jen rubly, EU chystá povinné plnění plynových zásobníků

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že Rusko už za plyn určený pro Evropu nebude brát eura ani dolary, platby se chystá požadovat v rublech. EU chystá povinné plnění plynových zásobníků a společné nákupy plynu. Moskevská burza ve čtvrtek částečně obnoví obchodování s akciemi, uvedla ve středu centrální banka. Na burze se neobchoduje od 25. února, což je den po invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Firmy z Evropské unie zasažené protiruskými sankcemi budou mít nárok na státní pomoc až 400 tisíc eur (9,8 milionu korun). Firma Nestlé v Rusku výrazně omezí aktivity, zmizí některé její produkty.
23. 3. 2022Aktualizováno23. 3. 2022, 19:06|

Komise hodlá chránit unijní trh před zahraniční konkurencí se státní podporou

Evropská komise ve středu zveřejnila zatím nezávazný návrh počítající s možností pokut pro mimounijní firmy, které jsou zvýhodněny různými formami státní pomoci. Unijní exekutiva jim chce také ztížit možnost získání kontroly nad evropskými společnostmi.
17. 6. 2020|
Události komentáře

Pokles ekonomiky zatím není zlý, to horší teprve přijde, shodli se exministři financí a šéf odborů

Nejvýraznější pokles hospodářství od krize v roce 2009 se očekával, ekonomická situace se nejspíš ještě zhorší. V Událostech, komentářích se na tom shodli bývalí ministři financí Ivan Pilný (ANO) a Ivan Pilip s předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů Josefem Středulou. Podle Středuly nemá dosavadní sanace ekonomiky požadovaný efekt, Pilip míní, že vládní pomoc je pomalá. Pilný vidí problém mimo jiné v nedostatečné mobilitě pracovních sil.
16. 5. 2020|