TÉMA

Pendleři

Rakouské omezování přídavků na děti v cizině je protiprávní, rozhodl unijní soud

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že rakouské omezování přídavků na děti žijící v cizině porušuje unijní právo. Informovala o tom rakouská tisková agentura APA. Dosud vyplácené rakouské přídavky na základě takzvané indexace odpovídají životním nákladům v zemích pobytu dětí. Sporná úprava zavedená v roce 2019 se týká mnoha rodin pracovníků z jiných zemí EU, včetně tisícovek Čechů.
16. 6. 2022Aktualizováno16. 6. 2022, 18:00|

Testy potvrdily přes devět tisíc nových nákaz, pro neočkované se komplikují cesty do Německa

V sobotu laboratoře v Česku odhalily 9161 případů nemoci covid-19, což je zhruba o tři tisíce čtyři sta více než o týden dříve. Zároveň je to třetí nejhorší víkendový výsledek od začátku koronavirové epidemie v zemi. Vyplynulo to z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. Česko patří od neděle na německý seznam vysoce rizikových zemí, což ztíží cestování především neočkovaným.
14. 11. 2021Aktualizováno14. 11. 2021, 19:13|

Pandemie ve světě: Německo nově žádá testy od každého, kdo přijede. Vakcíny budou v nové dodávce pro EU dražší

Německo nově žádá od každého, kdo přijede ze zahraničí, doklad o očkování, nedávném prodělání covidu-19 anebo o negativním testu. V zemi rostou počty nakažených, v přepočtu na obyvatele se situace od začátku července zhoršila trojnásobně. Mnohem hůře než Německo se ale nyní s koronavirem potýkají Spojené státy. Nejvíce nakažených hlásí Florida – pětinu celkového počtu. Očkování bude nově, přinejmenším v Evropské unii, dražší. Financial Times upozornily, že výrobci Pfizer a Moderna prosadili v novém kontraktu s EU vyšší ceny za dávku.
1. 8. 2021Aktualizováno1. 8. 2021, 23:07|

„Pozor na to, aby se z distance nestaly příkopy.“ Velvyslanec Israng zdůraznil důležitost česko-německých vztahů

Hranice mezi Českem a Německem jsou již delší dobu uzavřené a hrozí, že situace naruší i vzájemné vztahy obou zemí. Německý velvyslanec v Česku Christoph Israng se toho mírně obává, přesto v pořadu Události, komentáře zdůraznil, že existuje mnoho projektů a iniciativ, jež poskytují vzájemné dialogy.
26. 3. 2021|

„Děsíme se, co přijde.“ Pendleři z Karlovarska přicházejí o práci, k útlumu dochází i v těžbě a lázeňství

Na šest procent stoupla v únoru nezaměstnanost v Karlovarském kraji. Aktuálně je tam nejvyšší v Česku. Nejvíc lidí přišlo o práci v oborech cestovního ruchu, lázeňství nebo gastronomie, které nejvíce zasáhla koronavirová krize. Na Karlovarsku je bez práce téměř dvanáct tisíc lidí.
12. 3. 2021|

Německo podle médií prodlouží zákaz cestování z Česka do 17. března

Německá vláda chce prodloužit zákaz cestování z oblastí silně zasažených nakažlivějšími mutacemi koronaviru, včetně České republiky, do 17. března. Informoval o tom zpravodajský dům Funke Mediengruppe, který v Německu vydává některé významné regionální deníky. Nyní rozsáhlé omezení cestování z Česka a rakouského Tyrolska platí do 3. března.
27. 2. 2021|

Hraniční kontroly jsou i v zájmu Česka, zřejmě je prodloužíme, řekl německý ministr vnitra Seehofer

Německý ministr vnitra Horst Seehofer věří, že kontroly na hranicích s Českem jsou i v zájmu Čechů a tuzemského zvládání pandemie covidu-19. Připustil, že přísný režim Berlín prodlouží i po třetím březnu. Bavorsko označilo za důležitých 2467 provozů, což jejich zaměstnancům z Česka a rakouské spolkové země Tyrolsko zaručuje možnost do nich denně dojíždět. Povolení budou muset pendleři předkládat při hraničních kontrolách od půlnoci na pátek.
18. 2. 2021Aktualizováno18. 2. 2021, 17:00|

Německo zpřísní požadavky pro pendlery, na přechodu v Rozvadově stojí kolony

Německé ministerstvo vnitra sjednotilo pro pendlery požadavek dokladů o důležitosti jejich profese. V Sasku i Bavorsku bude požadován shodně od pátku. Německo považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných mutací koronaviru, proto v neděli obnovilo kontroly a přes hranice pouští jen vybrané profese pendlerů. Od středy platí i přísnější vstup na Slovensko. Cestující se budou muset registrovat na webových stránkách e-hranice. Kromě studentů, přeshraničních pracovníků nebo umělců budou muset do karantény.
17. 2. 2021Aktualizováno17. 2. 2021, 21:37|

Cestování do Německa zůstane omezeno do 3. března. Sasko rozšířilo výjimku pro pendlery

Německo prodloužilo nařízení, které dopravcům až na výjimky zakazuje přepravu cestujících z oblastí s koronavirovými mutacemi, do 3. března. Týká se to i Česka. Sasko naopak rozšiřuje výjimku z karantény pro české pendlery, týká se to například energetiků, vodohospodářů, informatiků, pracovníků technických služeb či výrobců zařízení pro zdravotnictví. Německá policie k úternímu ránu zkontrolovala na česko-saských hranicích přes 12 tisíc lidí, z nichž zhruba čtvrtinu do země nevpustila.
16. 2. 2021Aktualizováno16. 2. 2021, 20:36|

Na hranicích s Bavorskem a Saskem se kvůli přísnějším kontrolám tvořily kolony

Na českých hranicích s Bavorskem a Saskem se v pondělí kvůli nově zavedeným kontrolám tvořily několikakilometrové kolony především na dálničních přechodech. Němečtí policisté kontrolují každého, kdo do SRN míří, zda splňuje podmínky vstupu, má vyplněn elektronický příjezdový formulář a zda má negativní test na koronavirus. Německo od neděle považuje Českou republiku za oblast s výskytem nebezpečných koronavirových mutací a proto kontroly obnovilo.
15. 2. 2021Aktualizováno15. 2. 2021, 14:29|

PES se po měsíci vrátil na nejvyšší stupeň, nakažených je příliš mnoho. V nemocnicích je ale nejméně lidí od prosince

Kvůli vysokému počtu nakažených stoupl rizikový index PES na hodnotu 77, tedy nad hranici pátého, nejvyššího stupně. Pod ní byl přesně měsíc. Příčinou je vysoký počet nakažených. I když pozitivních testů stále přibývá, v nemocnicích je poněkud lépe, po sobotě klesl počet hospitalizovaných na letošní nejnižší hodnotu. Protiepidemický systém se na nejvyšší úroveň nebezpečí vrátil v den, kdy Německo kvůli obavě, že se v Česku šíří nakažlivější varianty koronaviru, obnovuje kontroly na hranicích, a také v den, kdy končí nouzový stav platný od 5. října. Ten však od pondělí nahradí nově vyhlášený nouzový stav platný dalších 14 dní.
14. 2. 2021Aktualizováno14. 2. 2021, 17:14|

Epidemie sílí, v Plzeňském kraji je nejvíce nakažených od jejího začátku

V Česku přibývá lidí nakažených covidem-19, v pracovním týdnu byl kromě jednoho dne vždy vyšší denní počet pozitivních testů než v týdnu předchozím. V pátek přibylo 8782 nových případů. V Plzeňském kraji je nyní absolutně nejvyšší počet nakažených od počátku pandemie a Německo kvůli vývoji nákazy v Česku připravuje další zpřísnění pravidel pro překračování vzájemných hranic. Sobotní jednání hejtmanů se členy vlády nepřineslo definitivní rozhodnutí o tom, zda bude i po neděli platit v ČR nouzový stav. Diskuse bude pokračovat v neděli.
13. 2. 2021Aktualizováno13. 2. 2021, 22:20|

Pandemie ve světě: Bavorsko zpřísňuje pravidla pro pendlery, Slovensko zavede karanténu pro cestující ze zahraničí

Bavorské příhraniční okresy Tirschenreuth, Cham a Neustadt an der Waldnaab od čtvrtka zpřísňují podmínky pro pendlery z Česka. Okresy ve svém nařízení rozhodly, že pendleři mohou jet jen přímou cestou do práce a bez zastávky a poté se ihned vrátit do Česka. Slovensko zavede povinnou karanténu s následným testem na koronavirus pro lidi, kteří přijedou do země ze zahraničí. Lidé každodenně dojíždějící za prací mají mít výjimku. Německo nejméně do 7. března prodlouží uzávěru.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 22:20|

Rakousko ruší výjimky pro pendlery, budou muset předložit test

Pendleři dojíždějící kvůli zaměstnání do Rakouska budou mít napříště stejně jako ostatní přijíždějící povinnost se registrovat a rovněž budou muset předkládat jednou za týden negativní test na koronavirus. Ten může být antigenní i PCR. Při příjezdu nesmí být starší sedmi dní. Na tiskové konferenci to podle agentury APA řekl rakouský ministr vnitra Karl Nehammer.
2. 2. 2021Aktualizováno2. 2. 2021, 14:32|

Slovensko omezuje pohyb lidí bez negativního testu, v USA klesá počet nakažených

Na Slovensku od středy platí v souvislosti s koronavirovou krizí přísnější zákaz vycházení. Potvrzení o negativním výsledku testu na koronavirus je nově až na výjimky potřeba také pro cesty do práce či do přírody. Německo zvažuje drastické omezení letecké dopravy kvůli novým variantám koronaviru, Velká Británie ze stejného důvodu zpřísňuje vstup ze zemí, kde se tyto varianty šíří. Ve Spojených státech se i přes rekordní počty obětí zpomaluje růst nově nakažených a hospitalizovaných.
27. 1. 2021Aktualizováno27. 1. 2021, 22:30|

Slovensko začalo hromadně testovat, v Sasku budou pokutovat netestované pendlery

Zahájení hromadného testování obyvatel na koronavirus na Slovensku provázely nepříjemnosti. Dopoledne tam totiž spadl státní internetový portál na rezervaci termínu. O pár set kilometrů dál zase německé Sasko zpřísnilo pravidla pro zahraniční pendlery – pokud se nebudou alespoň jednou týdně testovat, hrozí jim pokuta až 500 eur (13 tisíc korun).
18. 1. 2021Aktualizováno18. 1. 2021, 21:43|

Bavorský premiér chce znovu zavést povinné testy pro pendlery, Sasko uzavře skiareály

Bavorský premiér Markus Söder řekl, že chce opět zavést povinné testování na koronavirus jednou týdně pro pendlery ze zahraničí. Oživit tak podle agentury DPA hodlá model, který platil už v části října a v listopadu. Sasko bude požadovat po pendlerech také jeden test týdně. V zemi navíc zavřou ještě neotevřená lyžařská střediska.
12. 1. 2021|

Sasko zavírá školy. Učí se v nich i čeští žáci, kteří se do lavic vrátili před pár dny

Sasko od pondělí zavírá všechny školy. Třeba jen v Pirně studuje téměř stovka českých žáků a někteří se do lavic vrátili teprve před pár dny. V Sasku je nyní epidemická situace nejhorší ze všech 16 německých spolkových zemí.
12. 12. 2020|

Co nejdříve znovu výrazně omezit volný pohyb lidí, navrhla na Slovensku pandemická komise kabinetu

Sasko již nebude trvat na karanténě pro přeshraniční pendlery, kteří dříve prodělali covid-19 a kteří se následně dostali do kontaktu s nakaženými. Zároveň ale přitvrzuje s vnitřními opatřeními. Epidemická situace je zde nejhorší ze všech šestnácti německých spolkových zemí. Slovensko za čtvrtek zaznamenalo jeden z největších přírůstků nových případů infekce koronavirem. Pandemická komise vlády proto navrhla kabinetu co nejdříve znovu výrazně omezit volný pohyb lidí.
11. 12. 2020Aktualizováno11. 12. 2020, 21:03|

Češi nebudou moci na nákupy do Bavorska, režim na hranicích zpřísňuje i Slovensko

Bavorsko od středy 9. prosince zakáže takzvaný malý pohraniční styk. Lidé z Česka tak nebudou moci jezdit do Bavorska na nákupy. Na Twitteru to uvedlo ministerstvo zahraničních věcí. Pro pendlery a rodinné příslušníky zůstává překračování hranic možné bez karantény a bez nutnosti předložit negativní test. Při cestách na Slovensko nově musejí mít pendleři u sebe negativní výsledek testu.
7. 12. 2020Aktualizováno7. 12. 2020, 19:57|

Polsko zavře restaurace a zpřísní setkávání, další země omezují vycházení

V evropských zemích začínají platit nová opatření, jež mají zpomalit šíření koronavirové pandemie. Další země přísnější opatření oznamují. Polsko od soboty zavře restaurace a bary a zpřísní pravidla pro setkávání lidí. Bavorsko od pátku začne vyžadovat negativní PCR test pro pendlery, kteří přijíždějí mimo jiné z České republiky. Řada evropských zemí zavádí omezení vycházení v noci či přes den.
23. 10. 2020Aktualizováno23. 10. 2020, 16:55|

Německo s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje považuje Česko za rizikovou oblast

Německo nyní s výjimkou Ústeckého a Moravskoslezského kraje považuje území České republiky za epidemicky rizikovou oblast. Oznámil to Institut Roberta Kocha (RKI), který tak učinil po rozhodnutí grémia německých ministerstev zdravotnictví, vnitra a zahraničí. Hranice mezi Českem a Německem zůstávají otevřené, nutné je ale dodržovat zpřísněná karanténní opatření, za jejichž porušení hrozí pokuty i několik tisíc eur (desítky tisíc korun). Výjimku mají nadále pendleři či řidiči kamionů.
23. 9. 2020Aktualizováno23. 9. 2020, 21:51|

Statisíce měsíčně. Testování přeshraničních pracovníků působí firmám nečekané výdaje

Firmy v Moravskoslezském kraji zatěžuje testování na covid-19 u zahraničních pracovníků. Provádět ho musí jednou za 14 dní. Pro rozpočty společností to měsíčně znamená i statisícové náklady, i bez nich přitom často řeší existenční problémy související s poklesem poptávky a odstávkou výroby. Problémy podnikatelů bude v rámci bezpečnostní rady kraje nově řešit Hospodářská komora.
25. 7. 2020|

Začalo testování v Dole Darkov. Některé nakažené horníky se hygienikům nedaří dohledat

V souvislosti s hromadnou nákazou covidem-19 v Dole Darkov na Karvinsku hygienici aktuálně evidují 120 nakažených horníků a 12 jejich příbuzných, u nichž je hotovo epidemiologické šetření. Celkem mají hygienici ale okolo 150 pozitivních testů, některé nakažené horníky stále dohledávají. Hygienici budou při plošných testech kvůli koronaviru v dole testovat 2400 lidí, původně přitom počítali s otestováním zhruba tisícovky zaměstnanců.
22. 5. 2020Aktualizováno22. 5. 2020, 13:01|