TÉMA

Trutnovsko

Déšť zvedl řeky na severovýchodě Čech. Na Trutnovsku je v jednom případě i druhý stupeň

Hladiny některých řek na severovýchodě Čech zůstávají po dešti zvýšené. Labe ve Vestřevi na Trutnovsku dosahuje druhého povodňového stupně. Na dalších místech v Královéhradeckém a Libereckém kraji vystoupaly toky na první, tedy nejnižší stupeň. Odtok z přehrad na Labi vodohospodáři zvýšili, vyplývá z dat Povodí Labe. Horní Labe momentálně klesá. S výjimkou severní části Náchodska platí v pátek v celém Královéhradeckém kraji výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) před záplavami.
23. 2. 2024Aktualizováno23. 2. 2024, 10:11|

Trutnovsko chystá radary i cyklostezky. Připravuje se na provoz polské rychlostní silnice S3

Obce na Trutnovsku se připravují na spuštění polské rychlostní silnice S3. Obávají se, že na příhraničních silnicích v Čechách výrazně vzroste doprava. Obce a města tak plánují výstavbu radarů, ale také chodníků nebo cyklostezek.
12. 8. 2023|

Kupka slibuje výhled dopravních staveb na deset let, do roku 2033 chce mít hotovou dálniční síť

Základní síť dálnic v České republice by měla být do roku 2033 hotová. Řekl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS) při představení konkrétních plánů výstavby silnic a dálnic pro letošek. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Radka Mátla se navíc daří v poslední době výstavbu zrychlovat. Letos by se díky tomu mohlo otevřít více nových kilometrů dálnic, než silničáři původně předpokládali. Mátl očekává, že se také podaří zkrátit některá zpoždění, která v minulosti na stavbách vznikla.
6. 4. 2023Aktualizováno6. 4. 2023, 20:41|

Těžba českého granátu klesla, není o něj zájem

O tradiční český granát aktuálně není na trhu zájem. Jeho těžba je proto výrazně omezená i přesto, že ho je v podzemí stále ještě dostatek. Zájem není zejména kvůli epidemii covidu-19 a válce na Ukrajině. Velkou část kupců totiž tvořili zákazníci ze zahraničí.
15. 7. 2022|

Vláda projedná cílená opatření v Karlovarském a Královéhradeckém kraji, řekl Hamáček

Šéf Ústředního krizového štábu a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) po jednání štábu uvedl, že vláda bude řešit opatření v covidem nejvíce postižených regionech Česka – v Karlovarském a Královéhradeckém kraji. Ústřední krizový štáb řešil také návrat části žáků do lavic, který by měl být podmíněn jejich testováním. Do škol by se podle Hamáčka měli maturanti vrátit 1. března.
10. 2. 2021Aktualizováno10. 2. 2021, 20:09|

Vláda v pondělí požádá sněmovnu o prodloužení nouzového stavu, řekl Babiš

Vláda podle Andreje Babiše (ANO) požádá v pondělí  sněmovnu o prodloužení nouzového stavu o dalších 30 dní. Premiér to řekl po jednání s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech. Česko také řeší podezření na výskyt takzvané britské mutace koronaviru. Bližší výsledky budou podle Státního zdravotního ústavu příští týden. V sobotu nemohla kvůli problémům s rezervačním systémem začít s očkováním seniorů Fakultní nemocnice v Ostravě, zprovozněn byl v poledne. Potíže měli i zdravotníci v pražské motolské nemocnici, od pátku přetrvávají v Liberci. V Česku bylo zatím proti koronaviru očkováno 105 167 lidí, uvedl premiér Babiš (ANO).
16. 1. 2021Aktualizováno16. 1. 2021, 20:21|

Na Trutnovsku „ždímají“ bývalé doly. Vodu zachytí nová nádrž

Těsně před plným napuštěním je nová nádrž, která zachytává vodu z bývalého černouhelného dolu na Trutnovsku. Správa bývalých východočeských uhelných dolů díky ní zadrží v krajině vodu, která vyvěrá z podzemí po hornické činnosti a dosud se ztrácela v okolních potocích.
15. 5. 2020|