TÉMA

Jan Kašpar

ČSA slaví sto let. Patří k nejstarším fungujícím aerolinkám světa

Letecká společnost České aerolinie (ČSA) patří k pětici nejstarších fungujících aerolinek světa. Vznikla přesně před sto lety, 6. října 1923, jako Československé státní aerolinie, první let se konal 29. října téhož roku na trase Praha–Bratislava. V současnosti se společnosti příliš nedaří, ČSA se ocitly v březnu roku 2021 kvůli vysokým dluhům v úpadku, následně soud povolil jejich reorganizaci, která skončila loni v létě.
6. 10. 2023|

Pořadatelé Aviatické pouti chtějí na letišti v Pardubicích zřídit další muzeum

Na pardubickém letišti by mohlo vzniknout další letecké muzeum. S myšlenkou přišlo Sdružení Aviatické pouti, které vlastní několik replik historických letadel. Návštěvníkům by chtělo nabídnout i zábavné lety a další doprovodný program. Na pardubickém letišti přitom již jedno muzeum funguje.
28. 7. 2023|

Před pětapadesáti lety uvedl Cimrman první hru. Cimrmanologové se teď vydali po jeho stopách

Nový šestidílný cestopis se vydá po Stopách Járy Cimrmana. Průvodcem budou i cimrmanologové, kteří nedoceněného geniálního všeuměla znají nejlépe. Česká televize pořad dotočila těsně před pětapadesátým výročím první hry, kterou Divadlo Járy Cimrmana uvedlo. Akt měl premiéru 4. října 1967. Stejně jako dalších čtrnáct her je stále na repertoáru a svým humorem oslovuje stále nové generace diváků.
4. 10. 2022|

Letadla se vznesla nad Pardubice. Aviatická pouť letos ale byla bez diváků

Pardubice si připomněly začátky české aviatiky, tamního rodáka Jana Kašpara a všechny jeho následovníky. Aviatická pouť se letos po roční pauze konala, ale v omezené podobě. Diváci se na leteckou přehlídku kvůli epidemii covidu-19 nedostali, zaznamenaly ji proto kamery České televize.
29. 5. 2021Aktualizováno29. 5. 2021, 20:03|

Vteřina dějepisu: Jak dlouho byste 13. května 1911 letěli z Pardubic do Prahy?

Na českém nebi nebyl v posledních týdnech o moc větší provoz než v dobách tuzemského aviatického průkopníka Jana Kašpara. Památný den 13. května 1911 si splnil sen o dálkovém létání. Vzdušnou cestou zamířil se svým aeroplánem z Pardubic do Prahy, kde přistál „k údivu a zděšení pracujících tam žen“. Zhruba 121 kilometrů překonával ve výšce osmi set metrů. Jak dlouho myslíte, že jeho let trval?
13. 5. 2020|