TÉMA

Punkva

Hydrologové mapují toky říček v Moravském krasu, data rozhodují i o nových vrtech

Odborníci Českého hydrometeorologického ústavu se vydali do Amatérské jeskyně v Moravském krasu, aby zjistili průchodnost jednotlivých cest. Prováděli takzvanou trasovací zkoušku podzemních toků. Používali k tomu obyčejnou sůl. Měření navíc ukážou, kde je možné povolit čerpání podzemních vod, a kde ne.
16. 10. 2021|

Na dno Macochy se Absolon poprvé spustil před 120 lety. Jeskyně s propastí navštíví ročně tisíce návštěvníků

Před 120 lety, 23. září 1901, se vědec Karel Absolon poprvé slanil na dno propasti Macocha v Moravském krasu. V roce 1909 se pak podařilo skupině kolem něj proniknout do Macochy z Pustého žlebu nově objevenými Punkevními jeskyněmi. Profesor Absolon tak pomohl zpřístupnit jeskyně Moravského krasu včetně slavné propasti.
23. 9. 2021|

Od největšího neštěstí v českých jeskyních uplynulo půlstoletí. Amatérské speleology zastihla bouřka

Největší tragédii v historii speleologie v českých zemích mají na svědomí podzemní povodně z bouřek. Před 50 lety, 29. srpna 1970, při zkoumání nových prostor Amatérské jeskyně v Moravském krasu zahynuli amatérští speleologové Milan Šlechta a Marko Zahradníček. Šlechtův bratr Jiří přitom zemřel v jiné jeskyni o pět let dřív.
29. 8. 2020|

Vznik vodní nádrže zničí život v Moravském krasu, varují ochránci. Teď stavět nebudeme, říká povodí

Případná stavba vodní nádrže u Holštejna na Blanensku by podle zástupců CHKO Moravský kras zničila hydrologii a život v jeskynním systému, chráněná krajinná oblast by se pak tím pádem podle nich mohla zrušit. Ministerstvo zemědělství chce nově hájit jednatřicet území pro vodní nádrže, mezi nimi je také Holštejn. Na negativní dopady možné stavby upozornil i ministr životního prostředí.
13. 5. 2020|