TÉMA

Antonín Tůma

Hlavní příčinou loňského úhynu ryb v Dyji byly znečištěné povrchové vody a nedostatek kyslíku

Za loňský úhyn ryb v Dyji pod Novomlýnskými nádržemi na jihu Moravy mohly podle Biologického centra Akademie věd znečištěné povrchové vody a vyčerpání kyslíku. Podle závěrů vědců úhyn nezpůsobil provoz malé vodní elektrárny, o čemž se v době události spekulovalo. Rybáři a hasiči minulý rok v červenci zlikvidovali asi dvaačtyřicet tun uhynulých ryb na jezu v Bulharech a v Břeclavi. Procesy odehrávající se v Dyji budou odborníci dále zkoumat.
14. 3. 2023|

Lom Seč u Rudic na Blanensku bude přírodní památkou, zruší se zákaz vstupu

Lom Seč u Rudic na Blanensku se stane od příštího roku přírodní památkou. Bývalá pískovna je součástí chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Lidé tam zatím nesmí. Porušením zákazu riskují tisícové pokuty. Jako přírodní památka bude ale lom přístupný.
10. 11. 2021|

Hydrologové mapují toky říček v Moravském krasu, data rozhodují i o nových vrtech

Odborníci Českého hydrometeorologického ústavu se vydali do Amatérské jeskyně v Moravském krasu, aby zjistili průchodnost jednotlivých cest. Prováděli takzvanou trasovací zkoušku podzemních toků. Používali k tomu obyčejnou sůl. Měření navíc ukážou, kde je možné povolit čerpání podzemních vod, a kde ne.
16. 10. 2021|

Pod závrtem v Moravském krasu jsou nejspíš neznámé prostory. Začal se propadat

Propad země, takzvaný závrt mezi Ostrovem u Macochy a Sloupem, nově zaujal speleology v Moravském krasu. Začal se totiž propadat, což značí, že jsou pod ním podzemní prostory. Na webu strážců přírody to uvedl zástupce vedoucího správy chráněné krajinné oblasti Antonín Tůma.
13. 3. 2021|

Vznik vodní nádrže zničí život v Moravském krasu, varují ochránci. Teď stavět nebudeme, říká povodí

Případná stavba vodní nádrže u Holštejna na Blanensku by podle zástupců CHKO Moravský kras zničila hydrologii a život v jeskynním systému, chráněná krajinná oblast by se pak tím pádem podle nich mohla zrušit. Ministerstvo zemědělství chce nově hájit jednatřicet území pro vodní nádrže, mezi nimi je také Holštejn. Na negativní dopady možné stavby upozornil i ministr životního prostředí.
13. 5. 2020|