TÉMA

Dešťová voda

Na využití dešťové vody, vytváření tůní či podporu šetrného hospodaření půjde přes deset miliard korun

Ministerstvo životního prostředí vyčlenilo na takzvaná adaptační opatření proti suchu v příštích letech přes deset miliard korun, které jsou určeny například na využití dešťové vody, vytváření tůní a malých vodních nádrží nebo podporu šetrného hospodaření na zemědělské půdě. Ministerstvo zemědělství zase letos podpoří rozvoj infrastruktury vodovodů a kanalizací částkou 1,75 miliardy korun, na propojování vodárenských soustav půjde dalších 875 milionů korun. Po jednání meziresortní komise Voda-Sucho o tom informovali ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) a ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (za KDU-ČSL).
26. 4. 2022|

Šlapanickou skládku nebezpečného odpadu zbavují kontaminované vody

Ve Šlapanicích na Brněnsku už dva roky rekultivují místní skládku nebezpečných odpadů. Aktuálně musí odčerpat a zlikvidovat kontaminovanou dešťovou vodu, která se na dně skládky drží. Ani po rekultivaci skládky se na místě nebude smět desítky let stavět ani zalesňovat.
5. 5. 2021|

S dešťovou vodou je třeba lépe hospodařit, zní z ministerstva. Nové stavby ji mají akumulovat, nebo vsakovat

Po roce se sešli odborníci s politiky v rámci takzvané Národní koalice pro boj se suchem. Jednali o krizových scénářích pro případ nedostatku vody nebo o připravenosti obcí a vodohospodářů. Ministerstvo životního prostředí chce například zavést u nových staveb povinnost akumulovat dešťovou vodu, nebo ji vsakovat. Změna v novele vodního zákona by mohla platit od roku 2021. Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) zase na tiskové konferenci uvedl, že jeho resort bude chtít letos navýšit rozpočet až o 2,5 miliardy korun na vodohospodářské stavby a pozemkové úpravy.
12. 5. 2020Aktualizováno12. 5. 2020, 22:34|