TÉMA

Ivo Kahánek

„Neuvěřitelně krásné a dojemné“. S curyšským orchestrem začala Dvořákova Praha

Čtvrtečním koncertem začala šestnáctá Dvořákova Praha, festival klasické hudby, který se každoročně koná v období narozenin skladatele Antonína Dvořáka. Festival v pátek v Rudolfinu pokračuje koncertem orchestru Tonhalle Curych pod taktovkou Paavo Järviho, na kterém vystoupí klavírista Ivo Kahánek. Páteční program dále nabídne Symfonii č. 9 d moll Antona Brucknera. Letos Dvořákova Praha nabídne tři desítky koncertů.
8. 9. 2023|

Sopranistka Kateřina Kněžíková získala prestižní cenu BBC Music Magazine Awards

Česká sopranistka Kateřina Kněžíková získala v Londýně prestižní cenu BBC Music Magazine Awards, která se udílí za klasickou hudbu. Se svým albem Phidylé vyhrála v kategorii „Vocal“. Ocenění je druhou nejvýznamnější hudební britskou cenou v oblasti vážné hudby po „Oscarech klasické hudby“, které udílí měsíčník Gramophone. „Skvělé album Phidylé dává vyniknout úchvatnému tónu jejího hlasu ve skladbách doprovázených orchestrem,“ napsal o Kněžíkové časopis BBC Music Magazine.
29. 4. 2022|

Letošní Pražské jaro se zaměří na soudobou hudbu. Nabídne vídeňské Klangsforum a inspiraci elektronickým ambientem

Sedmasedmdesátý ročník festivalu klasické hudby Pražské jaro představí nový hudební projekt pod názvem Prague Offspring, který se věnuje soudobé hudbě. Díla českých skladatelů zahraje ansábl Klangsforum Vídeň, který patří ke specialistům na současnou klasickou hudbu a stane se rezidenčním souborem projektu. S klavírním koncertem, který je inspirovaný ambientní elektronikou, vystoupí i skladatel Michal Rataj, oznámil ředitel festivalu Roman Bělor. Pražské jaro se letos bude konat od 12. května do 3. června.
22. 3. 2022|

Pět Adventních koncertů České televize pomůže handicapovaným i neúplným rodinám

Adventní koncerty České televize za třicet let podpořily na sto dvacet neziskových organizací a rozdělily přes dvě stě sedmnáct milionů korun. Letošní, jubilejní ročník dobročinné sbírky doplní mimořádný, pátý koncert na podporu neúplných rodin. Přímý přenos z pražských sakrálních prostor vysílá ČT vždy o adventních nedělích od 17:30, bonusový koncert zazní poslední sobotu před Štědrým dnem.
29. 11. 2020Aktualizováno29. 11. 2020, 18:31|

Český Krumlov s českými umělci. Mezinárodní hudební festival se přizpůsobil situaci

Hudební festival v Českém Krumlově má sice v popisku „mezinárodní“, devětadvacátý ročník, který namísto léta nakonec začíná 18. září, se ale soustředí na domácí interprety a hudebníky. Pořadatelé změnou programu reagovali na aktuální epidemiologickou situaci. Mottem letošního festivalu tedy je „Český Krumlov s českými umělci“.
18. 9. 2020|

Festival Dvořákova Praha spoléhá na svého patrona a národ muzikantů

Uvedením dvou skladeb Antonína Dvořáka zahájí Česká filharmonie 4. září festival, který nese v názvu jméno tohoto významného českého skladatele. Třináctý ročník Dvořákovy Prahy se koná s mottem „Češi hrají (nejen) Čechům“. Vzhledem ke koronavirové situaci se totiž role interpretů nejen Dvořákových děl zhostili téměř výhradně tuzemští umělci.
4. 9. 2020|

Pastýřka a kominíček natočili večerníček na pražských střechách a na jeden záběr

Večerníček letos slaví padesát pět let na obrazovce. Česká televize odvysílá jako dárek pro děti i rodiče k tomuto výročí filmovou pohádku Pastýřka a kominíček. Příběh podle Hanse Christiana Andersena načetl Jiří Lábus a natáčel se na jeden záběr na pražských střechách. Pastýřku hraje Tereza Ramba, další role zastali artisté a tanečníci. Pastýřku a kominíčka odvysílají ČT:D a ČT2 poslední srpnový den v 18:45, tedy v čase tradičního večerníčka.
27. 8. 2020|

Poslechněte si: Crème de la Crème. Festival v Litomyšli zahájila pocta Bedřichu Smetanovi

V rodišti významného českého skladatele začal ve čtvrtek festival, který nese jeho jméno. Smetanova Litomyšl se pro 62. ročník přejmenovala z mezinárodního festivalu na „národní“. Vinou protikoronavirových opatření, které zasáhly do příprav, se totiž musí letos obejít bez zahraničních umělců. Nad velkými koncerty navíc převažuje komorní program. Jen v úpravě pro klavír tak například na zahajovacím koncertě zazněla část Smetanovy Mé vlasti. Záznam celého koncertu je možné přehrát v úvodním videu tohoto článku.
3. 7. 2020|

Šestkrát tě potkám. Vladimír Mišík si získal ceny Anděl

S několikaměsíčním zpožděním vyhlásila Česká hudební akademie držitele cen Anděl za rok 2019. Z vítězů nejčastěji zaznělo jméno Vladimíra Mišíka, který sošek obdržel celkem šest. Mimo jiné pro sólového interpreta roku. Z titulu sólová interpretka se může těšit Beata Hlavenková. Více než jedno ocenění si z 29. ročníku odnáší také projekt Zvíře jménem Podzim.
20. 6. 2020Aktualizováno20. 6. 2020, 22:48|

Na pomoc české kultuře. Dvořákova Praha se uskuteční v původním termínu

Hudební festival Dvořákova Praha se v Rudolfinu uskuteční v původně plánovaném termínu od 4. do 20. září 2020, účast zahraničních umělců ale musela být zredukována. Vystoupí nicméně řada českých hudebníků, kteří patří ke světové špičce. Těžištěm přehlídky zůstává dílo Antonína Dvořáka. Heslem festivalu je slogan Češi hrají Čechům.
19. 5. 2020|

„Výjimečný cit.“ Nahrávku klavíristy Kahánka ocenil BBC Music Magazine

Nahrávkou roku v kategorii Concerto se v anketě britského časopisu BBC Music Magazine stalo album klavíristy Ivo Kahánka a Bamberských symfoniků pod vedením českého dirigenta Jakuba Hrůši. Pro klavírní koncerty Dvořáka a Martinů v jejich podání mohli hlasovat čtenáři z celého světa prostřednictvím hlasování na webu magazínu.
11. 5. 2020|