TÉMA

Koněv

Výstava o maršálu Koněvovi i s jeho sochou by mohla být v Domě pážat nebo na Strahovském stadionu

Muzeum paměti 20. století spolu s magistrátem vybírá místo pro výstavu o sovětském maršálovi Ivanu Koněvovi. Uvažuje se nad Domem pážat na Hradčanech. Podle ředitele muzea Jana Kalouse přichází v úvahu i Strahovský stadion, kam se má muzeum přestěhovat. Součástí expozice bude socha maršála, která od 80. let stála na náměstí Interbrigády v Praze 6. Muzeum lidem představí jeho roli v českých dějinách za pomoci osobních předmětů a dobových filmových záznamů.
17. 2. 2021|
Interview ČT24

Případná cesta na Tchaj-wan nebude odplatou ani pomstou, předesílá Vystrčil

Okolnosti vzniku dopisu, ve kterém čínská ambasáda varovala zesnulého předsedu Senátu Jaroslava Kuberu před cestou na Tchaj-wan, zůstávají nejasné. Miloš Vystrčil, Kuberův nástupce v čele horní komory, nicméně avizuje, že jeho případná tchajwanská cesta nebude odplatou Pekingu. V Interview ČT24 mimo jiné prohlásil, že se Čína i Rusko snaží narušit tuzemskou jednotu v otázkách zahraniční politiky.
5. 5. 2020|

Pražský primátor Hřib dostal policejní ochranu

Pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) je pod policejní ochranou a nesmí používat veřejnou dopravu, jak byl dosud zvyklý. Přesný důvod opatření magistrát nesdělil a jasné podle mluvčí úřadu Martiny Vackové není ani to, kdy ochrana skončí. Policie v druhé polovině března zadržela muže, který Hřibovi vyhrožoval kvůli zavedeným opatřením proti koronaviru.
22. 4. 2020|

Koněv míří do depozitáře. Praha 6 odstranila sochu sovětského maršála

Praha 6 odstranila sochu generála Ivana Stěpanoviče Koněva na náměstí Interbrigády v Bubenči. Socha sovětského vojevůdce, který pomáhal na konci druhé světové války osvobodit Prahu a o deset let později krvavě potlačil maďarské povstání, poputuje do depozitáře a následně do plánovaného Muzea paměti 20. století. Postup radnice kritizují čeští komunisté, ruské velvyslanectví nebo prezident Miloš Zeman.
3. 4. 2020Aktualizováno3. 4. 2020, 23:38|