TÉMA

Meopta

Česko chystá novou družici, druhou největší po Magionu

Česká družice SOVA by měla od roku 2027 pomáhat upřesnit klimatické modely, které používají meteorologové. Ti by díky tomu mohli přesněji předpovídat extrémní jevy počasí, jako jsou přívalové deště, bouřky, silný vítr nebo tornáda.
25. 12. 2022|

30 let zpět: Nová stavebnice na českém trhu

Vzpomínáte si na stavebnici Rasti? Mnohé snad překvapí zjištění, že tuzemským výrobcem byla na začátku 90. let brněnská Meopta, působící do té doby výhradně v oblasti zbrojního průmyslu.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
8. 11. 2021|

Koruna zůstává vůči euru slabá. Pomáhá to exportérům, prodražuje nákupy v zahraničí

S plány na otevírání hranic začíná lidi znovu více zajímat také kurz koruny. Ta zůstává slabá. Česká měna se už druhým týdnem pohybuje kolem hranice 27,60 koruny za euro. Tím klesá kupní síla zdejších obyvatel oproti zemím, kde se platí eurem nebo dolarem. Lidem se rovněž prodraží nákupy v zahraničí. Exportní firmy naopak vnímají slabou korunu jako výhodu.
19. 5. 2020|

Pět firem v Olomouckém kraji se chystá propouštět. O práci může přijít až tisíc lidí

Pět hromadných propouštění nahlásily firmy v Olomouckém kraji. Celkem by mohla přijít o zaměstnání až tisícovka pracovníků. Propouštět bude například přerovská Meopta. Nezaměstnanost v kraji rostla už v dubnu, po předchozím mírném poklesu se dostala na 3,5 procenta z březnových 3,1 procenta.
7. 5. 2020|