TÉMA

Změna klimatu

Stát snížil dotaci na střešní fotovoltaické panely, víc poputuje na úsporné úpravy domů

Stát představil změny v programu Nová zelená úsporám. Od čtvrtka snížil dotaci na střešní fotovoltaiky s tím, že zlevnily. Vyšší příspěvek naopak dostanou ti, kdo se pustí do větších úprav domu s cílem snižování energetické náročnosti. Některé firmy změny podmínek udělení dotací zneužily a naléhaly na zákazníky, aby rychle podepsali smlouvy, za což je kritizoval ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL).
16. 2. 2024|

Teplotní rekordy padly na třetině stanic. V Lednici bylo 15,5 stupně

Teplotní rekordy pro 10. únor padly zhruba na třetině dlouhodobě měřících stanic v zemi. Nejtepleji bylo v Lednici na Břeclavsku, kde meteorologové naměřili 15,5 stupně Celsia. O dvě desetiny stupně chladněji bylo ve Strážnici na Hodonínsku a na 15,1 stupně Celsia se teplota dostala ve Frýdlantu v Čechách, řekl meteorolog Pavel Šimandl z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
10. 2. 2024Aktualizováno10. 2. 2024, 17:28|

Evropská komise doporučila masivní snížení emisí. Vyšla ale vstříc zemědělcům

Evropská komise představila svá doporučení pro další klimatické cíle EU. Do roku 2040 by podle nich Unie měla snížit emise skleníkových plynů o devadesát procent ve srovnání s rokem 1990. Oproti původnímu návrhu unijní exekutiva vyšla vstříc protestujícím farmářům a upustila od konkrétních zmínek o snižování emisí v zemědělství.
6. 2. 2024Aktualizováno6. 2. 2024, 20:13|

Do šesti let bude třetina energie z obnovitelných zdrojů a nižší spotřeba, počítá plán ministerstva

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) aktualizovalo dokument Politika ochrany klimatu (POK), podle kterého do roku 2030 bude Česko získávat třetinu energie z obnovitelných zdrojů a spotřebu sníží o pětinu, informoval resort v tiskové zprávě. Od úterka se k dokumentu mohou vyjadřovat ostatní ministerstva a odborová sdružení v připomínkovém řízení.
6. 2. 2024|

Mořského ledu je u Antarktidy rekordně málo. Důsledky tání pocítí všichni

Dlouhá desetiletí se zdálo, že Antarktida je v podstatě imunní vůči změnám klimatu, téměř se tam neprojevovaly. Ale letošní rok ukázal, jak rychle může změna přijít.
20. 10. 2023|

Sníh bude do konce století zřejmě bělejší. Má ho být ale méně, popisuje studie

Autoři nové studie předpokládají, že v budoucnu výrazně ubude sněhu, ale také se změní jeho barva. A to by podle nich mohlo pomoci kompenzovat některé negativní dopady klimatických změn, a zpomalit tak v důsledku i rychlost tání sněhové pokrývky.
19. 10. 2023|

Tání ledovců ve Švýcarsku nabírá na obrátkách. Za dva roky se zmenšily o desetinu

Švýcarské ledovce tají stále rychleji. Za poslední dva roky se podle Švýcarské akademie přírodních věd zmenšily o celou desetinu. Letošní čtyřprocentní úbytek je druhý nejhorší v dějinách měření. Proces tání probíhá od šedesátých let minulého století. Nejvíc ledu ubylo loni, a to šest procent.
29. 9. 2023|

Nesnesitelná vedra budou častější, i ve střední Evropě, varuje model

Pokud bude změna klimatu pokračovat, přibude teplot, které nejsou slučitelné s lidskými možnostmi přežití. Tvrdí to nový výzkum, jehož autoři dokazují, že se to bude týkat také střední Evropy.
12. 9. 2023|

Nadsadil roli klimatu a dostal studii do žurnálu. Chtěl prý poukázat na předsudky ve vědě, časopis se ohradil

Uznávaný americký odborník na klima zaskočil vědeckou obec, když se pokusil ukázat, že jednostranný klimatický narativ podle něj ovládá odborné časopisy. Vědec úmyslně upravil svou studii tak, aby zdůrazňovala vliv globálního oteplování. Šéfredaktorka časopisu Nature odmítla toto jednání jako „nezodpovědné“ a ohradila se proti tomu, že by měli preferovaný narativ.
11. 9. 2023|

Vyspělé země extrémy zvládnou, do pohybu se ale dá miliarda lidí, varuje klimatolog

Následující dekáda je obdobím zlomu, pod dvěma stupni ale zvýšení globální teploty už neudržíme, míní Radim Tolasz, vedoucí oddělení klimatické změny ČHMÚ. Klimatická opatření podle něj nemusejí znamenat pokles ekonomiky, stačí je správně implementovat. I když Česko a další vyspělé země si s následky změn poradí, miliarda lidí z chudých regionů se dá do pohybu, upozornil klimatolog v Interview ČT24. Varoval také před vědci z jiných oborů, kteří mluví o klimatické změně, aniž by jí rozuměli.
18. 8. 2023|
Doporučujeme

Za pravěkou změnu klimatu mohl jediný organismus, popsali čínští vědci

Čínští vědci popsali, co bylo údajně příčinou klimatické změny, která se odehrála v pravěku. K vysvětlení jim pomohl průzkum severočínských jezer s velmi zásaditou vodou. Právě v ní se měla skrývat neviditelná příčina toho, co se odehrálo před 304 miliony lety.
9. 8. 2023Aktualizováno13. 8. 2023, 16:11|

Trendy z přímořských oblastí přicházejí do Česka, řekl k oteplování Hladík. Zeleň chce více chránit

Ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL) v pondělních Událostech, komentářích k tématu změn klimatu a vln veder v Česku mimo jiné řekl, že chce změnit legislativu tak, aby například stromořadí měla stejnou úroveň ochrany jako vodovody či plynovody. Urbanista Peter Bednár upozornil, že ve městech jsou problémové především jejich okrajové části, kde často chybí stín a interiéry jsou navíc navrženy tak, aby se do nich dostalo co nejvíce slunečního světla.
11. 7. 2023|

Potvrzeno. Kvůli klimatické změně přibývá turbulencí v letadlech

V letech 1979 až 2020 se na leteckých trasách v severním Atlantiku zvýšil výskyt turbulencí o 55 procent a bude jich stále přibývat. Zjistili to vědci z britské univerzity v Readingu, kteří studovali nerovnoměrné proudění vzduchu v bezoblačném prostoru, kde je pro piloty obtížnější se turbulencím vyhnout. Tento nárůst přičítají oteplování způsobenému lidskou činností a emisemi oxidu uhličitého, kvůli kterým se mění rychlost větru ve velkých výškách
16. 6. 2023|

Na Indii a Pákistán se žene cyklon Bipardžoj. Domovy opustilo přes 150 tisíc lidí

Více než 150 tisíc lidí se muselo evakuovat v Indii a Pákistánu, kam dorazí během čtvrtka silný cyklon. Bipardžoj – což v bengálštině znamená „katastrofa“ – by mohl zničit domy i úrodu, píše zpravodajský server BBC News. Snímky z pobřeží indického státu Gudžarát z posledních dnů ukazují prudké deště a mohutné vlny na pobřeží.
15. 6. 2023|

Španělsko se mění v poušť, vláda investuje miliardy do odsolování mořské vody

Bez vody španělské zemědělství trpí, jenže té v poslední době není na Pyrenejském poloostrově dost ani pro lidi. A tak se vláda snaží získat pitnou vodu z netradičních zdrojů.
30. 5. 2023|

Rychlosti změny klimatu se lesy v mírném pásmu nestíhají přizpůsobovat, upozorňuje studie

Přibývá stále nových důkazů, že zásadní hrozbou, kterou přinášejí změny klimatu, je především jejich rychlost. Nový výzkum ukazuje, jaký je dopad na lesy.
27. 4. 2023|

Francie vysychá. Macron oznámil plán šetření vodou

Snížit spotřebu vody ve všech odvětvích o deset procent do konce desetiletí, omezit úniky vody z potrubí, znovu využít více odpadní vody a reformovat zemědělství, to jsou hlavní body francouzského národního plánu pro hospodaření s vodou, který představil prezident Emmanuel Macron, píše web stanice TF1. Prezident vystoupil na symbolickém místě v Savines-le-Lac v alpském departementu Hautes-Alpes, kde leží jezero Serre-Poncon, největší zásobárna sladké vody v západní Evropě.
30. 3. 2023|

Antarktida zažívá rekordní tání. Rozsah mořského ledu je nejmenší v dějinách měření

Rozsah ledu kolem Antarktidy je rekordně malý. Za jeho zmizení může zejména teplá voda v oceánech. Doposud přitom byl mořský led kolem jižního pólu stabilnější než kolem severního.
17. 2. 2023|
Doporučujeme

Zemi by před oteplováním mohl chránit měsíční prach

Změnu klimatu způsobenou lidskou činností se nedaří zastavit ani zpomalit, a tak se objevuje stále více myšlenek na radikální řešení. Teď přišel astrofyzik Ben Bromley z University of Utah s návrhem na řešení z kosmu –⁠ chtěl by, aby mezi Zemí a Sluncem vznikl jakýsi štít z měsíčního prachu, který by blokoval část slunečního záření. Popsal to v odborném článku v žurnálu Plos Climate.
9. 2. 2023Aktualizováno11. 2. 2023, 17:36|

Velké části americké přírody hrozí kolaps. Ohrožené jsou zejména prérie, varuje studie

Téměř polovině zvířat a zhruba třetině rostlin ve Spojených státech hrozí vyhynutí. Vyplývá to ze zjištění výzkumné skupiny zabývající se ochranou přírody NatureServe, podle které je 41 procent amerických ekosystémů na pokraji kolapsu.
8. 2. 2023|

Klimatická změna může nebezpečně mutovat houby, varuje výzkum

Lidstvo stále více bojuje s viry a bakteriemi, které se v moderní společnosti snadno šíří. Podle nového výzkumu ale mohou podobně vysokou hrozbu představovat také houby. Se změnami klimatu se budou rychleji měnit a přizpůsobovat.
31. 1. 2023|

Vznikne fond pro země ohrožené změnou klimatu. Ze závěrů COP27 je ale rozčarován Timmermans i šéf OSN

Po dvou nocích navíc oproti původnímu programu skončila klimatická konference COP27 v Egyptě. Účastníci se nakonec shodli na podobě fondu pro kompenzace škod způsobených změnou klimatu nejchudším zemím a následně schválili znění závěrečného dokumentu konference. Nenaplnily se tedy sobotní spekulace, že by vše mohlo skončit bezvýsledně a účastníci odjet, aniž by dosáhli dohody. Podle místopředsedy Evropské komise odpovědného za klimatickou politiku Franse Timmermanse není však dohoda zásadním krokem vpřed. Dostatečná není ani podle generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese, i když vznik fondu považuje za důležitý.
20. 11. 2022Aktualizováno20. 11. 2022, 20:12|

České lesy přišly o pozitivní vliv v boji se skleníkovými plyny. Uhlík víc uvolňují

Kůrovcová kalamita připravila české lesy o miliony smrků a borovic. Smazala tím také jejich pozitivní vliv, který mají na snižování emisí skleníkových plynů. Lesy totiž běžně slouží jako úložiště uhlíku z emisí CO2. Podle ministerstva životního prostředí už situace českých lesů ztěžuje splnění našich závazků. V evropském kontextu patří české odlesňování k těm nejhorším.
20. 11. 2022|

V Německu zemřela cyklistka. Policie šetří, jestli aktivisté svým jednáním nebránili v poskytnutí pomoci

Zemřela cyklistka, která byla zraněna při střetu s automobilem v Berlíně. V Německu kvůli tomu sílí hněv vůči klimatickým aktivistům, jejich pondělní protestní akce totiž měla způsobit zpoždění příjezdu speciálního zásahového vozu. Ke kritice na adresu ekologických demonstrantů se v pátek připojil například německý vicekancléř a ministr průmyslu Robert Habeck. Lékařka ze zasahující záchranné služby ovšem později podle médií zpochybnila informace, že včasnou záchranu zraněné ženy znemožnila protestní akce ekologických aktivistů.
4. 11. 2022Aktualizováno4. 11. 2022, 19:29|