TÉMA

Krajina ve stínu

Kritici poprvé ocení krátké filmy. I po úspěšné Dceři filmařům chybí kontinuální podpora

Nejvíce nominací v letošních Cenách české filmové kritiky získaly filmy Šarlatán a Krajina ve stínu, pozornost se ale bude upínat i na jiné kategorie. Kritici letos poprvé ocení i krátké filmy, které vznikly na FAMU, v kategorii objev roku zase o ocenění bojují dva úspěšné dokumenty. Jakou zprávu to podává o české kinematografii?
17. 1. 2021|

Šarlatán a Krajina ve stínu ovládli nominace na Ceny české filmové kritiky

Historická dramata Krajina ve stínu a Šarlatán posbírala shodně pět nominací na Ceny české filmové kritiky za rok 2020. Film V síti navíc jako vůbec první dokumentární titul pronikl mezi nominované na nejlepší film roku. Vítězové se vyhlásí v sobotu 6. února 2021 v pražském Divadle Archa, večerem diváky provedou v přímém přenosu na ČT art od 20:20 moderátoři Světlana Witowská a Ondřej Cihlář.
6. 1. 2021|

Filmaři chtějí otevřít kina. Mluví o nízkém riziku nákazy, diskriminaci i českém pirátství

Filmové asociace vyzvaly ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO), aby v případě, že takzvaný protiepidemický systém (PES) bude uveden do třetího stupně, mohla kina promítat. Podle zástupců filmové branže nepředstavuje návštěva kin zdravotní hrozbu.
27. 11. 2020|

Němec, nebo Čech? Z Krajiny ve stínu vystupuje první filmová ukázka

V jihočeské vesnici Tušť došlo těsně po konci války k masakru, který se stal o desítky let později podnětem k novému filmu režiséra Bohdana Slámy. Krajina ve stínu je příběhem česko-německého soužití, v němž sousedské vztahy prověřily dějinné zvraty dvacátého století. Černobílý historický epos přibližuje nyní první ukázka.
7. 5. 2020|