TÉMA

Poradci

Ministerstvo připravilo průkazy poradců a informační příručky, žadatele o dotaci mají lépe ochránit před energošmejdy

Identifikační průkazy energetických poradců poskytujících asistenci v Nové zelené úsporám Light (NZÚ Light) a informační příručky s praktickými radami k zateplení jednotlivých konstrukcí domu. To jsou novinky v dotačním programu Nová zelená úsporám Light, které představilo ministerstvo životního prostředí. Informační příručky pomohou ochránit žadatele z nejzranitelnějších skupin obyvatel před zneužitím podvodných firem. Příručky jsou od pondělí dostupné na webu programu. O dotaci si požádalo 20 631 lidí, oznámil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL).
20. 3. 2023Aktualizováno20. 3. 2023, 20:03|

Prezidentovi se rozpadá expertní tým. „Trpělivost došla“ čtyřem poradcům, konec zvažuje i Rusnok

Čtyři z dosavadních deseti členů expertního týmu prezidenta republiky skončili a pátý o tom uvažuje. Upozornil na to web Seznam Zprávy. Prezidentovi již nebudou radit prezidenti Hospodářské komory Vladimír Dlouhý a Svazu průmyslu a dopravy Jaroslav Hanák, bývalý odborářský předák Jaroslav Zavadil ani předseda Svazu měst a obcí František Lukl. Že ukončí spolupráci s Hradem, zvažuje podle webu i dosluhující guvernér centrální banky Jiří Rusnok. Svůj krok zdůvodnili bývalí prezidentští poradci tím, že jim s Milošem Zemanem došla trpělivost.
24. 5. 2022|

Čtyři Johnsonovi poradci dali výpověď, tři kvůli kauze lockdownových večírků

Čtyři blízcí spolupracovníci britského premiéra Borise Johnsona odstoupili ze svých funkcí. Tři z nich podali výpověď kvůli kauze večírků pořádaných v úřadu premiéra v Downing Street během koronavirových uzávěr. Kritiku Johnson, který čelí stále většímu tlaku i z vlastní Konzervativní strany, sklidil i od ministra financí Rishiho Sunaka.
3. 2. 2022|

Spojené státy ukončily bojovou misi v Iráku, pokračovat bude jako výcviková a poradní

Spojenými státy vedené síly podle plánu ukončily svou bojovou misi v Iráku, oznámil irácký poradce pro národní bezpečnost. Mise zaměřená původně na boj proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) bude nyní pokračovat jako výcviková a poradní.
9. 12. 2021|

Ministrovi zdravotnictví bude radit skupina epidemiologa Smejkala. Slibuje doporučení založená na zkušenostech ze zahraničí

Ministrovi zdravotnictví bude radit nová skupina vedená epidemiologem Petrem Smejkalem. Měla by pomoci s organizací očkování a testování a zlepšením diagnostiky nových mutací koronaviru. Ve skupině MeSES (Mezioborová skupina pro epidemické situace) jsou kromě zdravotníků i ekonomové, sociologové a právníci.
17. 3. 2021Aktualizováno17. 3. 2021, 14:56|

Když revoluce začne požírat své děti. Před 70 lety komunisté „odhalili protistátní spiknutí“

Před sedmdesáti lety –  25. února 1951 –  informoval pražský rozhlas o odhalení „protistátního spiknutí“.  Stalo se tak čtyři dny po začátku zasedání Ústředního výboru KSČ, na kterém byli Otto Šling, Marie Švermová a další obviněni z protistátní činnosti a Vladimír Clementis a Gustáv Husák z buržoazního nacionalismu. Hledání vnitřního nepřítele tehdy začalo nabírat stále rychlejších obrátek a nakonec zasáhlo do těch nejvyšších příček stranického žebříčku.
25. 2. 2021|

Únosy do gulagů i příchod mocných poradců. S osvobozením začala sovětizace Československa

Příchod Rudé armády neznamenal jen osvobození Československa od nacismu, ale také svévolné zatýkání ze strany sovětských zpravodajců a začátek sovětizace společnosti. Po válce dorazili z Moskvy první sovětští poradci, jež pak po únoru 1948 následovaly stovky dalších. Řídili přestavbu armády a hospodářství i přípravu politických monstrprocesů. Oddíly sovětské vojenské kontrarozvědky Smerš odvekly po válce za přihlížení domácích úřadů tisíce československých občanů, kteří pak často končili v sovětských pracovních lágrech.
11. 5. 2020|