TÉMA

Jaroslaw Gowin

Polští poslanci přijali mediální zákon, který má podle kritiků umlčet televizi TVN

Sejm, dolní komora polského parlamentu, ve středu večer hlasy vládní koalice v závěrečném čtení přijal kontroverzní mediální zákon, který má podle svých odpůrců umlčet televizi TVN, vlastněnou americkou společností Discovery a kritickou vůči vládě. Zákon nyní zamíří do Senátu, kde má těsnou většinu opozice. Vládu současně opouští strana Dohoda poté, co premiér Mateusz Morawiecki navrhl prezidentu Andrzeji Dudovi odvolání vicepremiéra a šéfa strany Jaroslawa Gowina a Duda návrhu vyhověl. Odchod Dohody z koalice nicméně automaticky neznamená pád vlády.
11. 8. 2021Aktualizováno11. 8. 2021, 22:19|

V polské vládní koalici to vře, mluvčí vlády připustil předčasné volby či menšinový kabinet

Polsko možná čekají předčasné parlamentní volby, případně by nacionalistická strana Právo a spravedlnost (PiS) mohla dál vládnout s menšinovým kabinetem. Připustil to vládní mluvčí v reakci na spory uvnitř současné polské vládní koalice. Ty přicházejí v době, kdy strany formálně jednají o rekonstrukci kabinetu.
18. 9. 2020Aktualizováno18. 9. 2020, 11:44|

Prezidentské volby v Polsku se uskuteční později, rozhodla vládní koalice

Prezidentské volby v Polsku, které se podle původních plánů měly konat tuto neděli, se uskuteční v pozdějším termínu. Ve středu pozdě večer se na tom dohodl předseda polské vládnoucí strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński s Jaroslawem Gowinem, šéfem menšího koaličního uskupení Dohoda.
6. 5. 2020Aktualizováno6. 5. 2020, 23:03|