TÉMA

Česká filharmonie

Hlavním hostujícím dirigentem České filharmonie bude hvězdný Simon Rattle

Česká filharmonie ohlásila, že hlavním hostujícím dirigentem prvního českého orchestru se stane hvězdný Sir Simon Rattle. Smlouvu uzavírá na pět let a jeho titul nese přívlastek „k poctě Rafaela Kubelíka“. Simon Rattle, nositel rytířského řádu a držitel Řádu za zásluhy uděleného jak anglickou královnou, tak městem Berlín, je jedním z nejuznávanějších dirigentů současnosti. Za své nahrávky získal řadu prestižních mezinárodních ocenění, jimž vévodí třikrát cena Grammy.
7. 2. 2024Aktualizováno7. 2. 2024, 21:59|

Má vlast zazní příští rok na Pražském jaru v podání Berlínských filharmoniků

Mezinárodní hudební festival Pražské jaro na svém 79. ročníku od 12. května do 3. června příštího roku nabídne na pět desítek koncertů. Festival v Obecním domě zahájí Má vlast Bedřicha Smetany v podání Berlínských filharmoniků. Nadcházející ročník bude oslavou Roku české hudby a dvoustého výročí Smetanova narození. Ambasadorem Roku české hudby se na festivalu stane dirigent Jakub Hrůša. Prodej vstupenek bude zahájen 1. listopadu, informoval ředitel Pražského jara Pavel Trojan.
30. 10. 2023|

„Jsem tak blízko bohu, Brahmsovi a Mahlerovi.“ Zemřel dirigent Zdeněk Mácal

Zemřel dirigent Zdeněk Mácal, bylo mu 87 let. Za svou pětapadesátiletou kariéru dirigoval ty nejvýznamnější orchestry světa. Vedl mimo jiné jako šéfdirigent Českou filharmonii.
26. 10. 2023|

Naším úkolem je odhalovat zázrak kompozice, říká dirigent Semjon Byčkov

Od roku 2018 je v čele České filharmonie a loni se rozhodl, že tam chce být až do roku 2028. Zároveň byl jedním z prvních světoznámých umělců ruského původu, který ostře odsoudil Putinovu invazi na Ukrajinu. Šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Semjon Byčkov v Interview ČT24 sdělil, že posláním tohoto tělesa je mimo jiné znovu vytvářet a odhalovat slávu skladby.
2. 10. 2023|

Česká filharmonie zahajuje 128. sezonu. S Dvořákem vyjede do světa, doma připomene Smetanu

Česká filharmonie ve středu zahajuje novou, 128. sezonu. V Rudolfinu během tří zahajovacích koncertů zazní výlučně hudba Antonína Dvořáka. Vystoupení je prologem k Roku české hudby, ale i připomenutí dvou set let od narození Bedřicha Smetany.
27. 9. 2023|

Nenechme kulturu utichnout, žádá nová iniciativa vládu. Problém jsou peníze

Odborové a profesní svazy umělců se obrací na vládu prostřednictvím nové iniciativy Nenechme kulturu utichnout. Vyjádřili obavy z vládního návrhu zákona o veřejných kulturních institucích a rozpočtu na příští rok. Podle nich stát kulturu dostatečně finančně nepodporuje. Ministerstvo kultury říká, že jde o dlouhodobý problém. Na ohrožení kultury a otázky s tím spojené upozorňuje iniciativa happeningy.
27. 9. 2023|

Vtělení hudby, jedinečná osobnost, vzpomíná na Soňu Červenou umělecký svět

Umělci i hudební kritici vzpomínají na operní pěvkyni Soňu Červenou, která v neděli zemřela ve věku 97 let, jako na mimořádnou umělkyni a výjimečného člověka. Oceňují její umělecký přínos i neuvěřitelnou vitalitu, se kterou do posledních chvil svého dlouhého života udivovala šarmem a inspirovala své okolí. Podle generálního ředitele České filharmonie Davida Marečka za sebou Červená nechává obrovský kus práce a všichni na ni vzpomínají s vděčností a láskou.
7. 5. 2023Aktualizováno7. 5. 2023, 16:27|

Byčkov, Hrůša i Netopil uvedou domácí skladatele. Česká filharmonie odhaluje 128. sezonu

Česká filharmonie (ČF) bude ve své 128. sezoně reflektovat Rok české hudby a projekt Smetana 200. Filharmoniky povede šéfdirigent a hudební ředitel ČF Semjon Byčkov. Díla českých skladatelů uvedou také oba hlavní hostující dirigenti Jakub Hrůša a Tomáš Netopil. Novou sezonu první český orchestr zahájí v Rudolfinu 27. září programem z děl Antonína Dvořáka.
20. 3. 2023|

Petr Pavel se ujal funkce prezidenta. Slavnostní den uzavřela modlitba a koncert v katedrále

Petr Pavel je prezidentem republiky. Odpoledne při ceremoniálu ve Vladislavském sále složil slib předepsaný ústavou do rukou předsedy Senátu Miloše Vystrčila (ODS), čímž se ujal úřadu. V sále se sešlo osm stovek pozvaných hostů, po ceremoniálu přišel nový prezident pozdravit i další lidi shromážděné na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí. Slavnostní program skončil v katedrále svatého Víta, Václava a Vojtěcha ekumenickou modlitbou, požehnáním novému prezidentovi a koncertem České filharmonie a Pražského filharmonického sboru.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 23:03|

Inaugurační den vyvrcholil programem v katedrále svatého Víta

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou dorazil v 18 hodin do svatovítské katedrály, kde vyvrcholil program inauguračního dne. Jako první je přivítal pražský arcibiskup Jan Graubner. V kapli sv. Václava se uskutečnila ekumenická modlitba, při níž nové hlavě státu požehnali reprezentanti katolické a evangelické církve i vrchní zemský rabín. Pavel také uctil relikvii hlavního patrona českých zemí sv. Václava. V nové části katedrály poté Česká filharmonie a Pražský filharmonický sbor provedly vedle státní hymny tři symbolická díla – Meditaci na staročeský chorál Svatý Václave od Josefa Suka, část z oratoria Svatá Ludmila od Antonína Dvořáka a Te Deum téhož skladatele.
9. 3. 2023Aktualizováno9. 3. 2023, 18:54|

Hrad se připravuje na nástup nového prezidenta. V nevlídném počasí zkoušel on i vojáci

Poslední den prezidentství Miloše Zemana byl na Pražském hradě především v duchu příprav na den následující, kdy se po něm úřadu ujme Petr Pavel. Uskutečnila se generální zkouška na inauguraci a celý Hrad se připravoval na nadcházející ceremoniál s účastí řady pozvaných hostů ve Vladislavském sále, ale i širší veřejnosti na III. hradním nádvoří a na Hradčanském náměstí.
8. 3. 2023|

Jako v divadelní hře, popsal události před invazí ruský dirigent České filharmonie Byčkov

Na začátku ruské invaze na Ukrajinu se objevily nesouhlasné reakce s krokem Kremlu i v Rusku. Na několika místech v zemi proběhly protesty. Invazi odsoudil okamžitě také šéfdirigent a hudební ředitel České filharmonie Semjon Byčkov, a to v první den války jako jeden z prvních ruských umělců. Jediným spravedlivým řešením války je podle něj ústup Ruska a potrestání válečných zločinců, řekl v pořadu Události, komentáře.
15. 2. 2023|

Chci, abychom byli pohromadě i navzdory rozdílům, řekl Fiala k slavnostní večeři českých premiérů

Premiér Petr Fiala (ODS) se v podvečer v pražské Kramářově vile setkal se svými devíti předchůdci ve funkci předsedy vlády. Pozval je na slavnostní večeři u příležitosti 30. výročí vzniku samostatné České republiky. Chci a pokládám za vhodné, abychom v takovýchto slavnostních chvílích byli všichni pohromadě, řekl Fiala na tiskové konferenci po obědě s hlavou státu. Po večeři se současní i bývalí političtí představitelé sešli na koncertě v pražském Rudolfinu, který připravil úřad vlády ve spolupráci s Českou filharmonií.
2. 1. 2023Aktualizováno2. 1. 2023, 22:19|

Rybova Česká mše vánoční zazní napříč republikou. V katedrále svatého Víta se konal koncert na závěr předsednictví EU

Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby zní o adventu na veřejných prostranstvích i v kostelech. Lidé ji v úterý mohli slyšet i v katedrále svatého Víta na Pražském hradě, koncert pod záštitou arcibiskupa Jana Graubnera se koná na závěr českého předsednictví Evropské unii. Není to ale jediné provedení, které tento rok zájemci uslyší.
20. 12. 2022|

Trier a Mozart se potkávají v programu Variací. Připravil ho festival ve Varech s Českou filharmonií

Do Karlových Varů se po úspěchu loňského, pilotního ročníku vrací projekt Variace, jehož organizátory jsou Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary a Česká filharmonie. V pátek a v sobotu divákům nabídnou program složený z koncertů vážné hudby a filmových projekcí, částečně zdarma.
11. 11. 2022|

Zemřel světově proslulý český dirigent Libor Pešek

Ve věku 89 let zemřel významný český dirigent Libor Pešek. ČT to potvrdil ředitel Českého národního symfonického orchestru Jan Hasenöhrl. Propagátor tvorby skladatele Josefa Suka získal světové renomé jako šéfdirigent liverpoolského královského orchestru. Umělečtí kolegové vzpomínají na Libora Peška jako na velkého umělce i laskavého člověka.
23. 10. 2022Aktualizováno24. 10. 2022, 13:10|

Stavba filharmonie je o krok blíž. Praha podepsala smlouvu s projektanty

Zástupci Prahy a dánského architektonického studia Bjarke Ingels Group v úterý podepsali smlouvu na vypracování projektové dokumentace plánované filharmonie u metra Vltavská. Vyjde na 1,02 miliardy korun bez DPH. Architekti nyní budou mít devět měsíců na finální dopracování studie, do kterého se bude moci zapojit i veřejnost. Objekt bude podle červnového odhadu stát 9,4 miliardy korun. Stavět se podle plánu města má od roku 2027, hotovo má být o pět let později.
11. 10. 2022|

Na Dvořákově Praze zazní Rusalka, vrací se Clevelandský orchestr

Téměř tři desítky vystoupení a doprovodných akcí nabízí ve svém programu festival Dvořákova Praha. Posluchači v pražském Rudolfinu se mohou mimo jiné těšit na koncertní provedení opery Rusalka, za jeden z vrcholů považuje ředitel přehlídky Jan Simon vystoupení Clevelandského orchestru. Ten je spojen i s českým komponistou Bohuslavem Martinů, který na objednávku orchestru napsal symfonii.
8. 9. 2022|

Z plovoucí scény na Vltavě zněl Koncert pro Evropu

Česká filharmonie zahrála 2. září Koncert pro Evropu. Pod širým nebem se konal u příležitosti českého předsednictví v Radě Evropské unie. Skladby Smetany, Dvořáka a Janáčka zněly z plovoucí scény vystavěné na Vltavě v blízkosti Slovanského ostrova. Koncert v přímém přenosu zprostředkovala také Česká televize, jak na obrazovkách, tak v iVysílání. Záznam najdete i v tomto článku. Akci sledovaly rovněž tisíce lidí z nábřeží či různých plavidel.
2. 9. 2022Aktualizováno2. 9. 2022, 22:30|

Nejdůležitější je zabývat se energetikou a Ukrajinou, shodli se Fiala s von der Leyenovou

Předsednictví v Radě Evropské unie přešlo na půl roku na Česko. Na slavnostní zahájení do Litomyšle po poledni dorazili čeští ministři včetně premiéra Petra Fialy (ODS) a před jednou odpoledne také předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová následovaná dalšími komisaři. Potom začalo společné jednání české vlády a Komise. Fiala očekává, že následujících šest měsíců bude těžkých, za zásadní považuje zajištění dostupné energie a pomoc Ukrajině.
1. 7. 2022Aktualizováno1. 7. 2022, 20:44|

Vedro jako v džungli. Tanečníci i Česká filharmonie se potí v cirkusovém šapitó

Hudebně-dramatickou adaptaci Kiplingovy Knihy džunglí připravilo pro pražskou scénu Azyl 78 Divadlo bratří Formanů. A to ve spolupráci s Českou filharmonií a souborem Dekkadancers. Představení v cirkusovém šapitó pro děti od šesti let nabízí divadelní dobrodružství, které je spojením hudby, výrazné vizuality a tance.
13. 6. 2022|

Soutěž na budovu filharmonie v Praze vyhrálo dánské studio Bjarke Ingels Group

Vítězem mezinárodní architektonické soutěže na podobu nové budovy filharmonie v Praze se stalo dánské studio Bjarke Ingels Group. Výsledky v úterý vyhlásili zástupci hlavního města a jeho Institutu plánování a rozvoje. Budova by podle plánů vedení města měla být hotová v roce 2032, náklady se odhadují asi na šest miliard korun. Nové kulturní centrum s několika sály, které by mělo být i sídlem České filharmonie, má stát u stanice metra Vltavská. Tam se na venkovní výstavě mohou zájemci od 19. května do 30. června s vítězným návrhem seznámit.
17. 5. 2022Aktualizováno17. 5. 2022, 21:12|

Začíná festival Pražské jaro. Jděte na kulturu, pomůžete tím jí i sobě, radí ředitel Bělor

Symfonický cyklus Bedřicha Smetany Má vlast už tradičně zahájí i letošní ročník festivalu Pražské jaro. Tentokrát v nastudování West-Eastern Divan Orchestra. Koncert si mohou poslechnout i diváci ČT Art v živém vysílání od 20:00. Program nabízí do 3. června výběr ze čtyř desítek vystoupení. Během Pražského jara bude veřejnosti také představen vítězný návrh na novou pražskou nejen koncertní síň. Návštěvnický zájem se podle ředitele festivalu Romana Bělora vrací pomalu.
12. 5. 2022|

Česká filharmonie v nové sezoně přivítá Koženou s Rattlem a vrátí se do La Scaly

Česká filharmonie prozradila plány na 127. sezonu. I v ní bude přední českých orchestr řídit dosavadní šéfdirigent Semjon Byčkov. Pod jeho taktovkou filharmonici odehrají velké evropské turné, tuzemské publikum potěší například hostování mezzosopranistky Magdaleny Kožené a jejího manžela, dirigenta Simona Rattlea.
14. 4. 2022|