TÉMA

Okresní soud v Ostravě

Aktivistka Lisková čelí obžalobě kvůli nenávistným výrokům o muslimech a Pirátech

Aktivistka Nela Lisková čelí další obžalobě kvůli podněcování k nenávisti. Kauza se týká internetových příspěvků, ve kterých měla manipulativně psát o členech Pirátů, muslimech nebo sexuálních menšinách. ČT to zjistila z obžaloby, kterou projednává Okresní soud v Ostravě. Ten stíhání Liskové původně zastavil, krajský soud mu ale případ nařídil projednat. Soud ho bude řešit společně s kauzou, v níž žena čelí obvinění kvůli výzvě k deukrajinizaci a denacifikaci Česka. Vinu odmítá.
24. 1. 2024|

Soud zprostil viny ošetřovatelky z domova pro seniory Slunečnice v Ostravě obžalované z týrání klientek

Senát Okresního soudu v Ostravě zprostil obžaloby dvě ženy souzené v kauze týrání několika klientek v domově pro seniory Slunečnice v Ostravě. Soudkyně Gabriela Marie Ožanová uvedla, že popsaný skutek není trestným činem. Obě obžalované vinu během celého řízení odmítaly. Podle nich jde o pomstu bývalé kolegyně, která na kauzu před lety upozornila. Rozsudek není pravomocný, státní zástupkyně si nechala lhůtu na rozmyšlenou.
10. 1. 2024|

U českých soudů leží nejméně nevyřízených případů za 25 let. Ubylo trestních kauz

U českých soudů leží nejméně nevyřízených případů za posledních 25 let. Po loňských omezeních spojených s covidem soudy na jaře rozhodly podobný počet sporů jako před epidemií. Počet trestních kauz se snížil.
1. 8. 2021|

Dodavatel energií pro hutě Liberty podal žalobu. Tvrdí, že mu společnost dluží miliony

Společnost Tameh Czech podala žalobu na ostravskou huť Liberty. Na okresní soud se firma, která huti dodává energie, obrátila proto, že jí Liberty údajně dluží za dodávky v roce 2019. Na cenách energií se společnosti nemohou shodnout už několik měsíců.
19. 11. 2020|

Výpověď bývalého šéfa Ústavu soudního lékařství z ostravské nemocnice je neplatná, rozhodl soud

Lékař a soudní znalec Igor Dvořáček uspěl v prvním ze soudních sporů s Fakultní nemocnicí Ostrava. Podle rozsudku je jeho výpověď z práce, kterou dostal před dvěma lety kvůli údajnému střetu zájmů, neplatná. Igor Dvořáček se s nemocnicí zároveň soudí kvůli svému odvolání z funkce přednosty Ústavu soudního lékařství.
6. 5. 2020|