TÉMA

Výzkumný ústav vodohospodářský

Kvalitu vody v Bečvě bude nonstop hlídat monitorovací stanice

Na břehu řeky Bečvy už stojí monitorovací stanice, která by měla už za několik týdnů nepřetržitě střežit kvalitu vody. O vše se postarají perloočky v akváriích, které budou prakticky okamžitě indikovat jakékoliv znečištění a varovat vodohospodáře. To by mělo vyloučit prodlení, k jakému došlo při otravě Bečvy v září 2020. Tehdy na čtyřiceti kilometrech řeky mezi Valašským Meziříčím a Přerovem uhynulo asi 40 tun ryb.
7. 1. 2022|

Testování odpadních vod na koronavirus by mohlo sloužit jako nástroj včasného varování

Vědci v Česku mají první výsledky výzkumu, ve kterém zkoumali přítomnost koronaviru v odpadních vodách. Potvrdili, že lidé s nemocí covid-19 mohou vylučovat části viru ve stolici. Odpadní vody testovali v jednadvaceti okresech, pozitivní výsledky byly téměř v polovině z nich. Zjištění by v budoucnu mohlo sloužit jako nástroj včasného varování obyvatel.
24. 6. 2020|

V brněnské laboratoři zkoumají koronavirus v odpadních vodách. Chtějí tak zjistit promořenost obyvatel

Vědci v Česku začali zkoumat přítomnost koronaviru v odpadních vodách. Laboratoř v Brně zkoumá vzorky ze dvou desítek čistíren odpadních vod v zemi. Lidé s nemocí covid-19 totiž mohou vylučovat součásti viru ve své stolici, a to dokonce dřív, než se u nich objeví příznaky. Monitoring by tak mohl sloužit jako nástroj včasného varování obyvatel.
5. 5. 2020|