TÉMA

Martin Maleček

Vysokorychlostní trať přetne chatovou osadu a oddělí obec od lesa. Lidé posílají připomínky

Na jižní Moravě pokročila příprava stavby vysokorychlostních tratí. K projektu nového koridoru začala Správa železnic sbírat dotazy a připomínky od lidí a obcí – zaměřují se například na chybějící lávky. Vlaky s vysokou rychlostí by podle Správy železnic mohly na jižní Moravě vyjet po roce 2030. Kdy odstartuje stavba trati z Brna do Prahy, ale zatím není úplně jasné.
3. 10. 2023|

Nic jako rasová justice v Česku neexistuje, řekl Blažek na setkání se zástupci romské komunity

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) na středečním setkání v Brně se zástupci romské komunity ujistil, že v Česku neexistuje nic jako rasová justice. Propuštění z vazby muže, který je podezřelý z červnové vraždy u Brněnské přehrady, považuje za standardní postup. Debatu Blažek označil za přínosnou.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 23:44|

Brno trápí chátrající novinové stánky. S jejich odstraněním je problém, majitelé jsou často neznámí

V Brně jsou desítky bývalých novinových stánků, které chátrají, a nikdo je nevyužívá. Ještě v devadesátých letech v nich lidé kupovali denní tisk. Městské části do nich hledají nájemce nebo je postupně odstraňují. To ale často může trvat i několik let.
30. 5. 2023|

Brněnské Židenice mohou nabídnout až stovku městských bytů, zjistilo se při inventuře

Brněnská městská část Židenice by mohla v letošním roce nabídnout až stovku volných obecních bytů. To, že jsou některé byty prázdné, zjistila radnice při nynější plošné inventuře bytového fondu. Městská část chce teď zjistit, v jakém stavu jsou, a poté je co nejrychleji nabídnout k pronájmu. Podobným způsobem se už podařilo uvolnit byty v části Brno-sever.
6. 1. 2023|

O křeslo karlovarské senátorky svede souboj Procházková a Chromcová

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Karlovy Vary postoupily Věra Procházková (ANO) a Eva Chromcová (za SPD). Procházková získala 25,86 procenta hlasů. Druhá Chromcová má 14,12 procenta hlasů. Dosavadní senátor a místopředseda horní komory Jan Horník (STAN) mandát neobhájí. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.
24. 9. 2022Aktualizováno29. 9. 2022, 11:17|

Lidovecký lídr Grolich se stal hejtmanem Jihomoravského kraje. Vítězné ANO skončilo v opozici

Novým hejtmanem Jihomoravského kraje se na ustavujícím zasedání zastupitelstva stal křesťanský demokrat Jan Grolich. Hlasovalo pro něj 55 přítomných, nikdo nebyl proti a osm se zdrželo hlasování. V čele kraje Grolich nahradil Bohumila Šimka (za ANO).
11. 11. 2020Aktualizováno11. 11. 2020, 12:27|

Silnice 43 povede přes Brno-Bystrc. Jihomoravští zastupitelé zakotvili trasu v zásadách územního rozvoje

Silnice číslo 43 z Brna na Svitavy povede přes brněnskou městskou část Bystrc a potom dál na sever k Moravské Třebové. Jihomoravští zastupitelé zakotvili její trasu v zásadách územního rozvoje, jejichž aktualizaci na svém posledním zasedání před volbami schválili. Jednání zastupitelstva provázely protesty odpůrců bystrcké varianty.
17. 9. 2020|

Vraky aut stále hyzdí ulice Brna. Úředníci pár měsíců zaspali

Autovraky z brněnských ulic nemizí. V celém městě se od začátku letošního roku podařilo odstranit pouze čtyři. Likvidaci brzdila až do konce dubna nejasná legislativa. A i když už pět měsíců platí novela zákona, která umožnila i odtah aut s prošlou technickou kontrolou, Brněnské komunikace, které zajišťují odstranění aut, smlouvu s městem v pozměněné podobě uzavřely až začátkem srpna.
28. 8. 2020|

Aby si děti měly kde hrát. Města opravují a staví nová hřiště

V Břeclavi začali s opravami dětských hřišť – po odborné revizi dostali pracovníci technických služeb za úkol zajistit větší bezpečnost na herních prvcích a vyčistit jejich okolí. Hotovo by měli mít koncem září. Na nová hřiště se pak můžou těšit děti například v Brně-Lesné.
18. 8. 2020|

Územnímu plánu Jihomoravského kraje už nestojí nic v cestě. Ústavní soud odmítl stížnost

Ústavní soud odmítl stížnost proti zásadám územního rozvoje Jihomoravského kraje. Vydané byly v roce 2016. Stěžovalo si sedm obcí, fyzické osoby i spolky. Odpůrci územně plánovacího dokumentu tak již nemají možnost, jak jeho platnost zvrátit. Kraj chystá aktualizaci, kterou mají zastupitelé schvalovat v září.
5. 5. 2020|