TÉMA

Starostové pro jižní Moravu

Lidovecký lídr Grolich se stal hejtmanem Jihomoravského kraje. Vítězné ANO skončilo v opozici

Novým hejtmanem Jihomoravského kraje se na ustavujícím zasedání zastupitelstva stal křesťanský demokrat Jan Grolich. Hlasovalo pro něj 55 přítomných, nikdo nebyl proti a osm se zdrželo hlasování. V čele kraje Grolich nahradil Bohumila Šimka (za ANO).
11. 11. 2020Aktualizováno11. 11. 2020, 12:27|

Koaliční smlouva v Jihomoravském kraji je podepsaná. Hejtmanem bude lidovec Grolich

V Jihomoravském kraji podepsali zástupci KDU-ČSL, Pirátů, ODS se Svobodnými a Starostů pro jižní Moravu koaliční smlouvu. Strany mají 37 mandátů mezi 65 krajskými zastupiteli. Hejtmanem bude lidovecký lídr Jan Grolich. Koalice vystřídá ve vedení kraje hnutí ANO, ČSSD, Starosty pro jižní Moravu a TOP 09 s Žít Brno.
14. 10. 2020Aktualizováno14. 10. 2020, 14:50|

Budoucí jihomoravská koalice připravila návrh smlouvy. Podpisy by pod ní měly přibýt příští týden

Vyjednávací týmy rodící se koalice v Jihomoravském kraji dokončily návrh koaliční smlouvy včetně programových priorit. Termín podpisu koaliční smlouvy se předpokládá v polovině příštího týdne. Na koalici se domlouvají KDU-ČSL, Piráti, ODS se Svobodnými a Starostové pro jižní Moravu.
9. 10. 2020|

Opatření proti koronaviru mají být srozumitelná, je také třeba podpořit podnikatele, míní volební lídři z jihu Moravy

Vládní protikoronavirová opatření jsou potřebná, ale nesmějí být zmatečná a chaotická. Cílem všech je zploštit křivku nárůstu nakažených. Na tom se shoduje všech devět lídrů stran s nejvyšším volebním potenciálem v předvolební debatě České televize. Podporu si podle nich zaslouží nejen podnikatelé v pohostinství, ale i v sociálních službách.
24. 9. 2020|

Silnice 43 povede přes Brno-Bystrc. Jihomoravští zastupitelé zakotvili trasu v zásadách územního rozvoje

Silnice číslo 43 z Brna na Svitavy povede přes brněnskou městskou část Bystrc a potom dál na sever k Moravské Třebové. Jihomoravští zastupitelé zakotvili její trasu v zásadách územního rozvoje, jejichž aktualizaci na svém posledním zasedání před volbami schválili. Jednání zastupitelstva provázely protesty odpůrců bystrcké varianty.
17. 9. 2020|

Jihomoravský kraj trápí doprava a kapacita sociálních zařízení. Tématem voleb je i sucho

Čtyřčlenná koalice v čele s hejtmanem Bohumilem Šimkem (ANO) vede Jihomoravský kraj poslední čtyři roky. Region řeší dlouhodobě problémy s rozšiřováním dopravní sítě, a to jak na úrovni měst, kterým scházejí obchvaty, tak i v pomalém napojování na rakouské dálnice. Během posledních suchých let se tématem stal také nedostatek vody. Nové vedení kraje bude čelit i otázkám spojeným se stárnutím obyvatel, rozhodovat bude také o podpoře Velké ceny v Brně.
4. 9. 2020|

Územnímu plánu Jihomoravského kraje už nestojí nic v cestě. Ústavní soud odmítl stížnost

Ústavní soud odmítl stížnost proti zásadám územního rozvoje Jihomoravského kraje. Vydané byly v roce 2016. Stěžovalo si sedm obcí, fyzické osoby i spolky. Odpůrci územně plánovacího dokumentu tak již nemají možnost, jak jeho platnost zvrátit. Kraj chystá aktualizaci, kterou mají zastupitelé schvalovat v září.
5. 5. 2020|