TÉMA

Ceny Grammy

O cenu Grammy se hlásí píseň Drakea a The Weeknda, jenže ji vytvořila AI bez jejich vědomí

O nominace Grammy usiluje i skladba Heart on My Sleeve, v níž zní hlasy rappera Drakea a zpěváka The Weeknda. Ovšem ve skutečnosti ani jeden z kanadských interpretů píseň nevytvořil ani nenazpíval. Jen jejich projev napodobila umělá inteligence. „Samozřejmě by se neudělovala cena za skladbu vytvořenou umělou inteligencí,“ uvedl už dříve pro Variety prezident Grammy. Nastavení pravidel pro míru využití AI je ale složitější, jak se v souvislosti s Heart on My Sleeve ukazuje.
7. 9. 2023|

Grammy za album roku získal Jon Batiste, na ceremoniálu promluvil Zelenskyj

Zpěvák Jon Batiste, který byl nominovaný na jedenáct cen Grammy, si z nedělního ceremoniálu odnáší pět sošek včetně prestižního Alba roku za desku We Are. Ta je poctou jeho rodnému městu New Orleans. Písní roku se stala skladba Leave the Door Open skupiny Silk Sonic, což je společný projekt zpěváka Bruna Marse a rappera Andersona Paaka. Objevem roku je zpěvačka Olivia Rodrigová, v jedné z kategorií uspěl i Český národní symfonický orchestr. Na ceremoniálu promluvil v předtočeném videu ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
4. 4. 2022Aktualizováno4. 4. 2022, 12:18|

I česká jména mají na Grammy váhu. Nominace získali Ondřej Pivec a Jakub Hrůša

Nejvíce šancí na zisk cen Grammy za rok 2020 má zpěvačka Beyoncé, s prázdnou by ale nemuseli odejít ani čeští hudebníci. Hráč na hammondky Ondřej Pivec může prestižní ocenění získat dokonce ve dvou kategoriích: za nejlepší R&B album a R&B performance. První nahrál s Gregorym Porterem, druhou s uskupením The Baylor Project. A za nejlepší sólo v klasické hudbě je nominována nahrávka Bohemian Tales, která je úspěchem dirigenta Jakuba Hrůši.
26. 11. 2020|

Vteřina dějepisu: Víte, kdo vyhrál vůbec první Grammy za album?

To, co je pro filmovou branži Oscar, jsou pro hudební svět Grammy. Cena v podobě gramofonku své držitele poprvé potěšila 4. května 1959. Oceňovány byly počiny za předcházející rok. Tušíte, kdo tehdy nahrál nejlepší album?
4. 5. 2020|