TÉMA

Pád

Loď narazila do klíčové podpěry, žádná podobná konstrukce by to nevydržela, míní experti o pádu mostu v Baltimoru

Pro most v americkém Baltimoru se stalo osudným, že loď narazila do pilíře, který podpíral hlavní mostní pole, pokud by k nárazu došlo na kraji, mohla být situace příznivější, míní Pavel Ryjáček z Fakulty stavební ČVUT. Také podle jeho kolegy Tomáše Rottera by žádná podobná konstrukce takový náraz nevydržela. Bývalý kapitán dálné plavby Jindřich Vodička uvedl, že za normálních okolností by se něco takového nemělo vůbec stát, neboť komerční lodě doprovázejí v USA místní lodivodi, kteří perfektně znají plavební dráhu a cestu lodi de facto řídí. Některá americká média ale uvádějí, že loď byla neovladatelná a varovala úřady před možnou kolizí.
26. 3. 2024Aktualizováno26. 3. 2024, 20:09|

Tragický pád dvou mužů ze Sněžky byl dlouhý skoro kilometr, zřítili se „žlabem smrti“

Tragický úterní pád dvou Poláků z vrcholu Sněžky byl dlouhý přibližně devět set metrů. Muži ve věku 23 a 47 let se z vrcholu hory zřítili na polskou stranu takzvaným žlabem smrti do kotle Lomničky. Na následky pádu zemřeli. Ve zprávě na Facebooku to ve středu napsala polská horská služba GOPR.
31. 1. 2024|

Dodávka na Rakovnicku se zřítila z rozestavěného mostu, dva lidé zemřeli

U Krupé na Rakovnicku ráno po pádu dodávky z rozestavěného mostu zemřeli dva lidé, další dva utrpěli vážná zranění, záchranáři je transportovali do pražských nemocnic. Dodávka se stavebními dělníky dostala smyk a zřítila se z patnácti metrů. Kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání dvou trestných činů, a to usmrcení z nedbalosti a těžké ublížení na zdraví z nedbalosti, uvedla krajská policejní mluvčí Michaela Richterová.
29. 1. 2024Aktualizováno29. 1. 2024, 16:25|

Lupič, který zavinil smrtelný pád zaměstnance Národního divadla, si odpyká dvanáct let

Lupič, který způsobil smrtelný pád zaměstnance Národního divadla z ochozu Nové scény, se dohodl se státním zástupcem na dvanáctiletém trestu vězení. Dohodu schválil počátkem října soud. V úterý to uvedl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Doplnil, že součástí trestu je pětileté vyhoštění z Česka. Z této skutečnosti vyplývá, že pachatel byl cizinec.
24. 10. 2023|

V Markvarticích chtějí zakonzervovat vyhlídku, z níž spadly děti

V Markvarticích na Děčínsku chce obec zakonzervovat lokalitu s vyhlídkou, z níž spadly děti. Spolek Triangl, který dřevěnou plošinu provozoval, asi do konce týdne odstraní její zbytky. Následně zmizí i ohniště a posezení kolem. O budoucnosti místa rozhodne obec až po uzavření celého případu. Dohodli se na tom na pondělním večerním jednání zastupitelé Markvartic. Vedení obce se se zástupci spolku sejde během úterý, řekl místostarosta Libor Kunte (Místní hnutí za harmonický rozvoj). Policie zadala zpracování znaleckých posudků k případu, oznámila policejní mluvčí Veronika Hyšplerová.
15. 8. 2023|

Vyhlídku na Děčínsku chce spolek po pádu dětí nahradit

Spolek Triangl, který na pozemku obce Markvartice na Děčínsku vybudoval dřevěnou vyhlídkovou plošinu, z níž minulý týden spadlo osm dětí a praktikant, chce po jejím stržení nechat vybudovat novou kamennou stavbu. K bourání plošiny se v pátek sejdou zástupci spolku s vedením obce, demolovat se tak nejspíš začne až zkraje příštího týdne, řekl zástupce spolku Petr Hodboď.
8. 8. 2023|

Z rozhledny na Děčínsku spadly děti. Dvě utrpěly vážná zranění, dalších šest středně vážná

Devět dětí se krátce před devátou hodinou večer zřítilo z vyhlídkové věže Triangl u Markvartic na Děčínsku. Podle prvotních informací mělo jít o šest a později o sedm osob, mluvčí policie Veronika Hyšplerová počet upřesnila. Dvě děti s podezřením na vážné zranění transportovaly vrtulníky do Prahy, dvě osoby se středně vážným zraněním byly převezeny do Ústí nad Labem. Další čtyři děti se středně vážným zraněním jsou v děčínské nemocnici, řekl mluvčí krajské záchranné služby Prokop Voleník s tím, že o rozsahu zranění deváté osoby zatím nemá informace.
3. 8. 2023Aktualizováno3. 8. 2023, 23:10|

V lomu Velká Amerika zemřeli dva muži. Jeden utonul, druhý spadl ze skály

V lomu Velká Amerika na Berounsku v úterý odpoledne zemřeli zhruba hodinu po sobě dva muži. První z nich utonul, druhý zahynul po pádu ze skály, odkud fotil zásah záchranářů, informovala policejní mluvčí Michaela Richterová.
4. 7. 2023|

V pražské nemocnici Bulovka spadl výtah se třinácti lidmi. Jedna žena si zlomila nohu

V pražské Fakultní nemocnici Bulovka v neděli pozdě odpoledne spadl výtah z druhého patra do výtahové šachty. Hasiči na Twitteru uvedli, že při zásahu zachránili třináct lidí, z toho jednu zraněnou osobu předali záchranné službě. Mezi cestujícími byly i čtyři děti. Výtah má podle hasičů maximální kapacitu šest lidí. Policie případ prošetřuje pro podezření z obecného ohrožení z nedbalosti. Budova, kde výtah spadl, patří Praze. Výtah byl po kontrole a v dobrém stavu, zřítil se zřejmě kvůli přetížení, uvedl pražský primátor Bohuslav Svoboda (ODS).
25. 6. 2023Aktualizováno25. 6. 2023, 20:20|

V americké Filadelfii se zřítila část frekventované dálnice. Hořela pod ní cisterna

Hořící cisterna způsobila zborcení několika jízdních pruhů dálnice ve Filadelfii ve Spojených státech. Jen šťastnou náhodou se úsek zhroutil ve chvíli, kdy po něm v neděli nikdo neprojížděl. Všechna auta stačila včas zastavit. Cisterna s vysoce hořlavým nákladem vzplála na silnici těsně pod dálnicí. Ta pak zřejmě nevydržela silný žár. Frekventovaný úsek severojižní dálnice na východním pobřeží USA musel být uzavřen.
12. 6. 2023|

V Kolumbii pátrají po dětech ze zříceného letadla. Nalezené stopy dávají naději, že by mohly být naživu

Kolumbijská armáda pokračuje v pátrání po čtyřech dětech z letadla zříceného v hluboké džungli. Čtvrteční zpráva prezidenta, že se je podařilo najít, se sice nepotvrdila, ale vojáci objevili mnoho stop, podle kterých by mohly být stále naživu. Ostatní lidé na palubě stroje, včetně matky dětí, pád nepřežili.
19. 5. 2023|

V Kyjevě vyhlásili poplach kvůli záblesku nad městem, mohlo jít o meteor

Obyvatelé Kyjeva i jiných míst na Ukrajině pozorovali ve středu večer záblesk, kvůli kterému tamní úřady vyhlásily protiletecký poplach. Později uvedly, že nešlo o další ruský útok, ale zřejmě o důsledek meteoru či satelitu amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Americká vesmírná agentura ale popřela, že by záblesk souvisel s její družicí. Podle odborníků ho způsobil jasný meteor.
20. 4. 2023Aktualizováno20. 4. 2023, 11:18|

Kvůli tragickému pádu z budovy Nové scény obvinila policie osmadvacetiletého muže

Kvůli úterní smrti zaměstnance pražského Národního divadla obvinila policie osmadvacetiletého muže, který podle ní spáchal loupež. Pracovník divadla zahynul po tragickém pádu do Divadelní ulice, zřejmě se zřítil z ochozu budovy Nové scény.
19. 4. 2023|

Stovky opěrných zdí v Karlových Varech potřebují opravu. Stála by nejméně dvě miliardy

Karlovy Vary hledají peníze, aby měly na opravu víc než osmi set opěrných zdí a zídek. Lázeňské město, které je postavené v údolí mezi kopci a skalami, jich má dohromady přes osmdesát kilometrů, další spadají do vlastnictví soukromníků. Na opravu bortících se zdí by magistrát potřeboval víc než dvě miliardy korun.
22. 3. 2023|

Nečas se brání proti trestu za lživou výpověď ve prospěch manželky

Bývalý premiér Petr Nečas se brání proti podmínce a stotisícovému peněžitému trestu za lživou výpověď ve prospěch manželky Jany Nečasové (dříve Nagyové). O podaném odvolání Českou televizi informovala mluvčí Eva Švíglerová z Obvodního soudu pro Prahu 1, který na začátku února Nečasovi zatím nepravomocně trest uložil. Křivě měl Nečas vypovídat v kauze Vojenského zpravodajství.
17. 3. 2023|

Část brněnské stezky pod Červeným kopcem je uzavřená kvůli nebezpečí pádu kamenů

Nejméně do konce února bude uzavřená část stezky pod brněnským Červeným kopcem. Odborná firma tam odstraňuje nebezpečné části skály, které hrozí zřícením. Dál zůstávají uzavřené stezky i v Moravském krasu, kvůli nebezpečí pádu stromů.
9. 2. 2023|

Ve sklepě domu v centru Trutnova se zřítil strop. Evakuovaní lidé se už mohou vrátit

Ve sklepě domu na Krakonošově náměstí v centru Trutnova se ve čtvrtek ráno částečně zřítil strop. Hasiči z objektu evakuovali 45 lidí a povolali statika. Havárie způsobila únik plynu, který přivolaní technici zastavili. Nikdo se nezranil, řekla mluvčí hasičů Martina Götzová. Příčinou zhroucení klenby byl podle hasičů zřejmě dlouhodobý únik vody. Statik odpoledne rozhodl, že se lidé mohou do domu vrátit, bistro v přízemí ale zatím zůstane uzavřené.
2. 2. 2023Aktualizováno2. 2. 2023, 17:10|

Zeman udělil milost Nečasové v kauze zneužití Vojenského zpravodajství

Prezident Miloš Zeman udělil podle informací České televize milost v případu zneužití Vojenského zpravodajství. Prominul zkušební dobu podmíněně odsouzené Janě Nečasové – bývalé šéfce kabinetu expremiéra Petra Nečase a jeho nynější manželce. Soud Nečasovou (dříve Nagyovou) v březnu 2019 potrestal třemi roky vězení s pětiletým podmínečným odkladem a desetiletým zákazem působení ve vedoucích funkcích státní správy. Zmírnění trestu Hrad zdůvodnil uplynutím dlouhé doby od spáchání skutku a řádným životem omilostněné. Na trest zákazu činnosti se milost nevztahuje.
20. 1. 2023Aktualizováno20. 1. 2023, 16:27|

Monastyrskyj patřil k tvářím odporu vůči ruské invazi. Jeho úmrtí je citelnou ztrátou, Ukrajinu ale neohrozí

Smrt ukrajinského ministra vnitra a jeho spolupracovníků při středečním pádu vrtulníku je zásahem do fungování resortu, Denys Monastyrskyj byl také klíčovým spolupracovníkem ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Podle odborníků by však jeho úmrtí mělo mít jen krátkodobý dopad na ministerstvo, a to i díky způsobu, kterým jej Monastyrskyj vedl. Pokračuje také vyšetřování příčiny pádu stroje, který ve městě Brovary na předměstí Kyjeva dopadl nedaleko mateřské školy.
19. 1. 2023|

U školky v Kyjevské oblasti se zřítil vrtulník, mezi oběťmi je ministr vnitra i dítě

Vedení ukrajinského ministerstva vnitra včetně ministra Denyse Monastyrského zahynulo ve středu ráno při havárii vrtulníku u Kyjeva. Ukrajinská Státní služba pro mimořádné události po prvních odhadech snížila počet obětí havárie na 14 lidí včetně dítěte. Prezident Volodymyr Zelenskyj uvedl, že podle jeho názoru nešlo o nešťastnou náhodu. Vláda zároveň jmenovala náčelníka policie Ihora Klymenka náměstkem ministra vnitra. Bude dočasně vykonávat ministerské povinnosti.
18. 1. 2023Aktualizováno18. 1. 2023, 21:57|

Provoz na D48 zastavily na hodinu a půl spadlé dráty. Část domácností byla bez elektřiny

Spadlé dráty vysokého napětí zastavily v úterý odpoledne asi na hodinu a půl v obou směrech provoz na dálnici D48 na Frýdecko-Místecku. Tisíce lidí byly kvůli tomu bez proudu, dodávky elektřiny už byly nouzově obnoveny. Na vedení spadl vzrostlý strom, který zlomil betonový sloup. Krátce na to na místě havaroval osobní vůz, když se drátům snažil vyhnout, řekli mluvčí moravskoslezské policie Eva Michalíková a mluvčí společnosti ČEZ Vladislav Sobol.
13. 12. 2022Aktualizováno13. 12. 2022, 19:29|

Mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí opět jezdí vlaky. Železničáři opravili trakční vedení

České dráhy (ČD) po opravě trakčního vedení u Jihlavy obnovily provoz vlaků na železnici mezi Havlíčkovým Brodem a Veselím nad Lužnicí, společnost to uvedla na Twitteru. Opravy trvaly od nedělního dopoledne, kdy v úseku mezi Jihlavou a Kostelcem u Jihlavy lokomotiva nákladního vlaku narazila do spadlého stromu. V uvedeném úseku jezdily náhradní autobusy. Škodu na infrastruktuře zatím Správa železnic odhadla na milion korun.
6. 12. 2022|

Itálie letos zaznamenala rekordní nedostatek srážek. Zemědělci řeší, jak si s úbytkem vody poradit

Důkazem zrychlující se změny klimatu jsou podle vědců stále častější výkyvy počasí. Ty v posledních měsících trápily i Evropu, zasáhly ji povodně, požáry i sucha. Rekordní nedostatek srážek zaznamenala Itálie. Obavy vyvolala hlavně kriticky nízká hladina vody v Pádu, na které jsou závislí tamní farmáři.
12. 11. 2022|

Počet obětí po zřícení mostu v Indii stoupl. Podle vládního představitele zemřelo 134 lidí

Při zřícení mostu pro pěší v západoindickém státě Gudžarát zemřelo nejméně 134 lidí, uvedl v pondělí podle agentury AP představitel místní vlády. Předchozí bilance uváděla 81 mrtvých. Úřady kvůli neštěstí zatkly devět lidí. Nově zrekonstruovaný visutý most přes řeku ve městě Morbi spadl v neděli, v té době na něm byly davy lidí.
31. 10. 2022Aktualizováno31. 10. 2022, 15:42|