TÉMA

Lea Surovcová

Dokument Ley Surovcové Těžko v duši upozorňuje na psychické potíže dětí a mládeže

Psychické potíže u dětí a mládeže narůstají. Vysoký výskyt závažných případů zaskočil i zkušené odborníky. Poslední rok podle nich patří po covidu i dalších krizích k nejnáročnějším. Tím se prodlužují čekací lhůty na pomoc u psychologů nebo psychiatrů. Mnozí z nich se shodují, že zdravotní systém, ale ani společnost, na to nejsou dostatečně připraveny. A to může mít fatální následky. Ve svém dokumentu „Těžko v duši“ to ukazuje redaktorka ČT Lea Surovcová, která mezi dětmi natáčela minulý školní rok. Premiéru dokumentu uvedlo vysílání ČT24 v páteční Devadesátce.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 22:14|

Při natáčení se s lidmi směju i brečím. Snažím se přinést naději, říká reportérka Surovcová

Často balancuji s lidmi na hranici života a smrti, ale vždy se snažím vnést do života naději, že to dobře dopadne, popisuje svou práci reportérka domácí redakce ČT Lea Surovcová. Původně závodně lyžovala, pak byla učitelkou a teď natáčí o sociálních tématech. „Do novinařiny musíte jít naplno srdcem. Pokud si vybíráte salonní témata, tak to není správná cesta,“ vzkazuje v podcastu Background ČT24, ve kterém mluví i o tom, co kvůli práci obětovala.
10. 5. 2023|

Na seniory dopadá samota. Koronavirus je hrozba, odloučení ale může být také

Starší lidé jsou středem zájmu celé pandemie. Tento týden je to přesně rok, kdy se poprvé zavřely domovy pro seniory kvůli riziku nákazy. Starší lidé, kteří žijí doma, zůstali dlouhé měsíce izolovaní. Jenže právě samota a odloučení od rodin pro ně může být podobně nebezpečné jako nákaza koronavirem. Mnohé domovy se proto díky očkování snaží co nejdříve vrátit do běžných kolejí. Příběh tří seniorů sledovala redaktorka Lea Surovcová v dokumentu Stáří v první linii.
8. 3. 2021|

15 let ČT24: Tvrdé protesty na Šluknovsku a Novoborsku

Z napětí mezi většinovou společností a Romy na Šluknovsku a Novoborsku vznikly v roce 2011 rozsáhlé protesty, proti kterým musela zasáhnout speciální pořádková jednotka. Dění natáčela Lea Surovcová.
4. 5. 2020|

Unikátní divadelní projekt pracuje s lidmi s Downovým syndromem. Redaktorka ČT ho půl roku mapovala

Režisérce Jitce Vrbkové se před šesti lety narodila dcera s Downovým syndromem. K nové situaci se tvůrkyně postavila jako k výzvě. Do svého divadelního souboru Aldente angažovala herce se stejnou diagnózou a vznikl unikátní projekt, který dokazuje, že inkluze dětí se syndromem do společnosti se daří. Právě o nich Česká televize natočila půlhodinový dokument Nejsme down autorky Ley Surovcové.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 21:29|