TÉMA

Nový Bor

Slíbili opravu střechy, místo práce zmizeli s penězi. Policie hledá další oběti skupiny podvodníků

Přes dva miliony korun měla vylákat od důvěřivých lidí skupina podvodníků z Novoborska. Podle policie falešní řemeslníci slibovali opravu střechy. Té se ale zákazníci nedočkali. Případem se zabývají kriminalisté z Jablonce nad Nisou, kteří už v souvislosti s kauzou obvinili šest lidí. Protože prověřování dál pokračuje, může počet poškozených i celková výše škody ještě vzrůst.
7. 3. 2024|

Severozápadu Čech hrozí odpoledne silné bouřky

Na severozápadě Čech se v pátek odpoledne a večer ojediněle vyskytnou silné bouřky, při kterých může spadnout kolem 30 milimetrů srážek. Bouřky budou při postupu směrem k východu slábnout, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
30. 6. 2023|

Prezident Zeman udělil medaili dobrovolnému hasiči, který zahynul při požáru v Novém Boru

Prezident Miloš Zeman na Nový rok udělil medaili Za hrdinství in memoriam dobrovolnému hasiči Janu Dvořákovi, který na konci listopadu zahynul při požáru v Novém Boru – Arnultovicích na Českolipsku.
1. 1. 2023|

Požár roubenky v Novém Boru má dvě oběti. V ruinách našli hasiči tělo, pátrali po spolumajiteli

Druhou oběť požáru nalezli hasiči spolu s policisty v ruině roubenky v Novém Boru. Od počátku se obávali, že uvnitř mohl být spolumajitel domu. Zda je tělo, které našli, opravdu jeho, ale potvrdí až pitva. Při středečním zásahu zahynul v hořící roubence také dobrovolný hasič, na kterého se zřítil strop.
1. 12. 2022Aktualizováno1. 12. 2022, 12:07|

Na dobrovolného hasiče spadl strop v hořící roubence. Zraněním podlehl

Při zásahu u požáru roubenky v Novém Boru zemřel hasič. Zřítil se na něj strop. Není jisté, zda nemá požár ještě jednu oběť, hasiči se obávají, že uvnitř možná zůstal spolumajitel domu. Dřevostavba nakonec zcela vyhořela. Do ruiny ale hasiči velmi dlouho nemohli, protože hrozilo její další zřícení. Je možné, že zásah hasičů potrvá ještě celou noc na čtvrtek.
30. 11. 2022Aktualizováno30. 11. 2022, 19:55|

Liberecký kraj láká investory na brownfieldy. Vodí je do těch, které našly nový smysl

V Česku je až tři a půl tisíce starých průmyslových areálů, které chátrají a města pro ně nemají žádné využití. Liberecký kraj se nyní snaží motivovat nové investory tím, že pro ně pořádá výjezdy za už opravenými brownfieldy. Do chátrajících areálů nejčastěji investují soukromníci, stále častěji však už i města.
26. 10. 2022|

Češi kvůli drahému teplu hledají alternativy. Podle odborníků si teplárny řeknou o více peněz i příští rok

České domácnosti si letos kromě energií připlatí také za teplo. Teplárny, které vyrábějí z uhlí, hlásí zdražení v průměru o dvacet procent. Jenže některé menší teplárny navýšily své ceny ještě výrazněji, lidé tak na zálohách zaplatí o tisíce, někdy i o desítky tisíc víc. Navíc se očekává, že ceny tepla porostou i v příštím roce. Teplárny totiž komodity nakupují dopředu, do cen tepla se to tak promítá až se zpožděním.
19. 2. 2022|

Na Českolipsku odříká nový autobusový dopravce spoje. Podle kraje jsou řidiči nemocní nebo v karanténě

Podobně jako na Teplicku ruší i na Českolipsku nový autobusový dopravce spoje. Krajem vlastněná společnost ČSAD Liberec vysvětluje výpadky množstvím řidičů, kteří onemocněli covidem-19, případně jsou v karanténě.
20. 12. 2021Aktualizováno20. 12. 2021, 13:25|

Roubenky doplnili sklem. Českou cenu za architekturu získalo sídlo firmy Lasvit

Hlavní cenu České ceny za architekturu získali Jiří Opočenský a Štěpán Valouch z ateliéru ov architekti za rekonstrukci a dostavbu sídla firmy Lasvit v Novém Boru. Autoři pro sklářskou firmu rekonstruovali několik tradičních severočeských dřevěných staveb z počátku 19. století a doplnili je dvěma novými objekty podobného tvaru, ale v jiných materiálech, z nichž jeden je skleněný. Mezi šesticí finalistů byla také revitalizace pražských náplavek, vinotéka, mateřská škola, rodinný dům a dílny pro zemědělské stroje.
23. 11. 2020|

Mezi stavbami roku 2020 je otočený most, dispečink ve vodojemu i dům inspirovaný bižuterií

Titulem Stavba roku 2020, oceňujícím počiny v oblasti architektury a stavitelství, se může v Česku pyšnit osm projektů. I v osmadvacátém ročníku bylo navíc uděleno ocenění zahraniční stavbě. Přehled vítězných projektů ukazuje fotogalerie.
16. 10. 2020|

Národní cenu za architekturu získala hala v Modřicích. Je přátelská k sousedům, ocenila porota

Vítězem Národní ceny za architekturu se stala městská hala v Modřicích. „Čistě komunikuje s veřejností a je přátelský k jeho sousedům. Je velmi elegantní a velmi střízlivý. Nekřičí do veřejného prostoru, ale zve lidi dovnitř, je tam místo pro každého,“ ocenila soubor staveb předsedkyně poroty, nizozemská architektka Fokke Moerelová. Kromě Grand Prix Architektů upozornily ceny, organizované Obcí architektů, také na nejlepší rodinný dům, interiér či nově na šetrnou stavbu. Přehled vyznamenaných projektů nabízí následující fotogalerie. Za celoživotní přínos byl oceněn Jiří Lasovský.
8. 10. 2020|

Herbář ve skle. Designéři vytvořili kolekci inspirovanou i českou krajinou

V dubnu měli vystavovat na designovém veletrhu v italském Miláně, místo toho mají čeští návrháři premiéru na internetu. Maxim Velčovský spolu s designéry z UMPRUM v Praze navrhli pro tuzemskou sklárnu Lasvit sadu svítidel a doplňků vycházejících mimo jiné z české přírody.
20. 7. 2020|

Firmy sice masově nepropouštějí, ale omezují investice. Vláda je chce motivovat k rozvoji

České hospodářství se letos výrazně propadne, ale v příštím roce by se mohlo vrátit k růstu. Na tom se zahraniční i domácí instituce shodnou, byť v konkrétních odhadech vývoje se už významně liší. Mnohé domácí firmy zatím omezují investice a vyčkávají, až se současný stav stane přehlednějším. Jejich zástupci v různých svazech pak průběžně vyjednávají s vládou, jak letošní restart podniků po koronavirové krizi nejlépe ulehčit.
17. 7. 2020|

15 let ČT24: Tvrdé protesty na Šluknovsku a Novoborsku

Z napětí mezi většinovou společností a Romy na Šluknovsku a Novoborsku vznikly v roce 2011 rozsáhlé protesty, proti kterým musela zasáhnout speciální pořádková jednotka. Dění natáčela Lea Surovcová.
4. 5. 2020|

Stížnosti a pokuty zabraly. Vlakoví dopravci Arriva a Leo Express odstraňují nedostatky

Dva kraje – Pardubický a Liberecký – se dostaly do sporu se soukromými dopravci, kteří od konce loňského roku provozují některé regionální železniční tratě. Uděleny již byly vysoké pokuty a další ještě možná budou následovat. K nejzazšímu kroku, vypovězení smlouvy, však zřejmě nedojde.
17. 1. 2020|

V části Čech se může v noci a v sobotu tvořit ledovka, varují meteorologové

V části Čech se bude v noci a sobotu tvořit při mrznoucím dešti ledovka. Silnice a chodníky tak mohou klouzat a hrozí nebezpečí úrazů a problémy v dopravě. Informoval o tom v pátek Český hydrometeorologický ústav.
17. 1. 2020Aktualizováno17. 1. 2020, 12:56|

Liberecký kraj vyměřil Arrivě pokutu 815 tisíc korun. Za zpoždění i problémy s odbavením

Pokutu 815 tisíc korun vyměřil Liberecký kraj společnosti Arriva za problémy v železniční dopravě. Důvodem je nedodržení smlouvy, zejména nedodržování jízdních řádů. Firma ale měla problém i s nefunkčním odbavovacím systémem, informační systém ve vlacích byl ještě na začátku ledna v němčině. Mluvčí společnosti Arriva Martin Farář uvedl, že od středy bude ve vlacích nasazen nový odbavovací systém.
14. 1. 2020Aktualizováno14. 1. 2020, 16:13|

Odbavování cestujících stále vázne. Arriva v Libereckém kraji dostane pokutu

Za neplnění smlouvy dostane společnost Arriva v Libereckém kraji pokutu. Vlaky už většinou jezdí podle jízdních řádů, ale firma má stále problémy s odbavovacím systémem. Vlakům navíc chybí informační systém v češtině, spousta z nich má stále německé nápisy. Vedení kraje očekává, že nejpozději do poloviny ledna bude vše fungovat tak, jak má. V opačném případě hejtmanství zváží odstoupení od smlouvy.
30. 12. 2019|

U Mladé Boleslavi a Hořovic strojvedoucí projeli návěst stůj, nikdo se nezranil

Dva incidenty na železnici, při nichž strojvůdci porušili zákaz jízdy, se ve čtvrtek staly ve Středočeském kraji. U Mladé Boleslavi projel ráno rychlík společnosti Arriva návěstidlo se signálem stůj a poškodil při tom výhybku. Nikdo se nezranil, protijedoucí vlak byl včas zastaven, informoval  mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Podobný incident se stal ale i u Hořovic na Berounsku. Tam zase projel návěstidlo zakazující jízdu osobní vlak Českých drah a dostal se na kolej, po níž jel proti němu rychlík. Oba vlaky zastavily na pokyn dispečerů dva kilometry od sebe. Ani v tomto případě se nikdo nezranil.
26. 12. 2019Aktualizováno26. 12. 2019, 14:42|

Policie pátrala po čtrnáctiletém chlapci

Policisté vypátrali v noci ze středy na úterý čtrnáctiletého chlapce, který odešel v úterý vpodvečer z Dětského diagnostického ústavu v Liberci. Chlapce našla hlídka obvodního oddělení ve Cvikově.
30. 4. 2019|