TÉMA

Povodeň

Horní Labe je na nejvyšším povodňovém stupni, z hor odtéká dešťová voda a roztátý sníh
V Královéhradeckém a Libereckém kraji stouply hladiny toků. Na téměř patnácti místech pak platil k půlnoci z pondělí na úterý některý z povodňových stupňů. Labe ve Vestřevi, na přehradě Les Království a také ve Stanovicích bylo dokonce až na nejvyšším, třetím stupni, který značí povodňové ohrožení. Jizera, která byla v Jablonci nad Jizerou velkou část pondělí rovněž na třetím stupni, již klesla zpět na druhý. Vyplývá to z údajů na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Podle nedělní výstrahy meteorologů platí riziko vzestupu hladin toků až do úterních šesti hodin ráno.
5. 2. 2024Aktualizováno5. 2. 2024, 23:41|ČTK, ČT24
Hladiny českých řek se vrací pomalu do normálu. Třetí povodňové stupně hlásí Labe
Na čtyřech místech v Česku platil v noci z pátku na sobotu třetí stupeň povodňové aktivity – ohrožení. Ve čtvrtek v noci kulminovala hladina Labe v Litoměřicích, Ústí nad Labem a Děčíně. V Němčicích na Pardubicku klesl stav řeky na druhý stupeň a měl klesající tendenci. Na hraně stupně ohrožení se stále pohybovala Vltava v Českém Krumlově. Nejvyšší stupeň byl také na Svratce v Brně, tam ale měření výrazně ovlivňuje vypouštění vody z Brněnské přehrady. Několik lokalit hlásilo druhý povodňový stupeň. Desítky míst jsou pak na prvním stupni. Vyplývá to z informací na webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
5. 1. 2024Aktualizováno5. 1. 2024, 23:17|ČTK, ČT24
V Česku se rozlévají řeky. Na třetím stupni je Labe v Děčíně i Vltava v Českém Krumlově
Hladina Vltavy v Českém Krumlově ve čtvrtek stoupla na třetí stupeň povodňové aktivity. Meteorologové očekávají, že voda bude opadávat jen pomalu, výrazně přibýt by jí však již nemělo. Pozdě večer na třetí stupeň vystoupalo i Labe v Děčíně. Výstrahy na povodně platí do odvolání pro většinu území Čech i pro části Moravy a Slezska.
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 23:13|ČTK, ČT24
Povodňové stupně platí v Česku na více než padesátce míst. Hory zasáhnou další vydatné srážky, přidá se vítr
Starosti s rostoucí hladinou toků zatím v Česku nekončí. Předpověď varuje před extrémními srážkami hlavně na Šumavě, a to až do čtvrtka. Případnou povodeň může kromě vydatného deště umocnit silný vítr a úbytek sněhu. Výrazný vzestup hladin se čeká hlavně v povodí Otavy. Dosažení prvního nebo druhého stupně povodňové aktivity hlásilo ve středu večer přes pět desítek míst, vyplývá z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve středu ve večerních hodinách vystoupala na třetí povodňový stupeň i Vltava v Českém Krumlově.
3. 1. 2024Aktualizováno3. 1. 2024, 21:50|ČTK
Hladina rybníka v Mrákotíně klesá pomalu. Situaci komplikuje déšť
Deštivé počasí komplikuje vypouštění rybníka v Mrákotíně na Vysočině. Hráz se tam protrhla o Vánocích. Od dramatické situace a evakuace padesáti obyvatel uplynulo osm dní. Od té doby se ale u rybníka Řibřid téměř nic nezměnilo, hráz je opravena zatím jen provizorně.
2. 1. 2024|ČT24
Protipovodňová vana v Ústí měla vydržet i třetí stupeň, přesto ji zaplavila voda
Zvýšená hladina Labe dále působí dopravní komplikace v Ústí nad Labem. Řeka tam zaplavila protipovodňovou vanu na hlavním průtahu městem, která měla udržet více než sedmimetrovou hladinu Labe. Kvůli technické chybě se do ní voda dostala už při pěti a půl metrech.
28. 12. 2023|ČT24
Nejvyšší povodňový stupeň platí na několika místech v Česku. Hasiči kvůli vodě častěji vyjížděli
Hladiny toků po celém Česku se v úterý stejně jako v uplynulých dnech drží na povodňových stupních. Výstraha meteorologů před rozvodněnými toky trvá do odvolání pro téměř celou zemi, míst s povodňovými stupni ale postupně ubývalo. Počty zásahů hasičů kvůli počasí stouply na několikanásobek obvyklého množství.
26. 12. 2023Aktualizováno26. 12. 2023, 18:22|ČT24, ČTK
Hladiny řek v Česku stoupají, místy platí extrémní stupeň nebezpečí
Řeky a potoky v celém Česku od Chebu až pod Beskydy jsou k pondělní půlnoci rozvodněné. Český hydrometeorologický ústav eviduje kolem 170 měřicích stanic s dosaženými povodňovými stupni, na jednadvaceti místech jsou hladiny na úrovni, která odpovídá nejvyššímu, třetímu stupni povodňové aktivity. Na velkou vodu se připravuje i Praha, která zavřela vrata na Čertovce a zakázala vstup na náplavky. Hladiny se zvedly nejen proto, že před Vánocemi silně pršelo a na horách sněžilo, ale také proto, že se na Štědrý den výrazně oteplilo a sníh zase začal tát. Vydána je výstraha na povodně, která platí pro většinu republiky do odvolání.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 23:48|Milan Dolejší
Voda podemlela hráz rybníka v Mrákotíně. Hasiči ji zpevnili, evakuovaní se mohou vrátit domů
Kvůli narušení hráze rybníka Řibřid muselo opustit domovy asi padesát obyvatel části městysu Mrákotín na Jihlavsku, které stojí poblíž. Voda dopoledne narušila hráz. Hasiči ji zpevnili s pomocí téměř tří set tun kamení. Lidé se tak mohou vrátit do svých domovů, informovala před 16. hodinou mluvčí krajských hasičů Petra Musilová. Situaci předtím ještě posoudil odborník na bezpečnost vodních děl. Ohrožených bylo asi dvacet domů, řekl starosta Mrákotína Miroslav Požár (SNK městyse Mrákotín). Situaci dopoledne označil za vážnou.
25. 12. 2023Aktualizováno25. 12. 2023, 20:20|ČTK
Hladiny řek v Česku stoupají. Ohře ve Varech se rozlila, hasiči zachraňovali lidi z chaty
Déšť a tání sněhu zvyšují hladiny mnoha řek a potoků v Česku. Počet míst, kde toky dosáhly povodňového stupně, stoupl odpoledne na více než sto z ranních zhruba šedesáti. Nejvyšší, třetí stupeň platil kolem 17. hodiny na pěti místech. Vyplývá to z údajů na povodňovém webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Stále je v platnosti výstraha, podle které se mohou rozvodnit řeky téměř v celé republice.
24. 12. 2023Aktualizováno24. 12. 2023, 17:55|Milan Dolejší, ČTK, Andrea Gričová
Ranní ledovku vystřídají teploty blížící se deseti stupňům. Druhá polovina týdne bude už chladnější
Nový týden přinese ve své první polovině teploty, které dají vzpomenout spíše na teplý listopad než na mrazivý začátek prosince, denní maxima se přiblíží až k deseti stupňům. Čtvrtek a pátek budou však již výrazně chladnější. Chladněji bude celý týden i na horách, nehrozí tedy, že by sněhová pokrývka zmizela.
11. 12. 2023Aktualizováno11. 12. 2023, 20:20|Milan Dolejší
Nedávno zprovozněný obchvat Třince ohrožuje meandr řeky Olše. Problémy řeší Povodí Odry i ŘSD
Meandr řeky Olše se v Bystřici na Třinecku blíží nedávno zprovozněnému obchvatu města. Silnice je zároveň hlavním tahem na Slovensko. Dlouhodobý sesuv urychluje každá povodeň. Podle starosty Bystřice, kde problém řeší, může být situace do budoucna velmi nebezpečná. Věcí se tak zabývají Ředitelství silnic a dálnic i Povodí Odry.
19. 10. 2023|
Na libyjských záplavách se podílela klimatická změna. Srážky byly o polovinu silnější, tvrdí vědci
Podle vědců byly nedávné záplavy v Libyi kvůli klimatické změně až padesátkrát pravděpodobnější. Domnívají se totiž, že emise skleníkových plynů vyvolaly až o polovinu silnější srážky, než je v tomto období běžné. Před více než týdnem způsobila záplavy silná bouře a mohutné deště, kvůli kterým se protrhly dvě přehrady u města Darná. Humanitární situace je v zasažené oblasti velmi špatná, lidé navíc stále nacházejí další těla obětí.
20. 9. 2023|
V Libyi hrozí protržení dalších dvou přehrad u Benghází, píše DPA. Humanitární pomoc vázne
Na severovýchodě Libye, který před týdnem postihly masivní záplavy, hrozí protržení dalších dvou přehrad. Agentura DPA uvedla, že z jedné z ohrožených staveb poblíž města Benghází tamní úřady odčerpávají vodu, aby uvolnily tlak na hráz. Právě voda z nádrží způsobila před týdnem povodně ve městě Derna. O život tam podle Červeného půlměsíce přišlo přes 11 tisíc lidí.
18. 9. 2023Aktualizováno18. 9. 2023, 10:24|
Libye dál sčítá oběti záplav. Podle BBC moře vyplavuje těla až 100 kilometrů daleko
Těla obětí povodně, která zničila část východolibyjského přístavu Derna, vyplavuje moře na pláže vzdálené více než 100 kilometrů. Serveru BBC News to řekli místní svědci. Libyjská pobočka organizace Červený půlměsíc uvedla, že z moře jsou vytahovány stovky těl, které tam smetla záplavová vlna. Po obětech pátrají záchranné týmy také v troskách domů a ve vrstvách bahna přímo ve mestě Derna. Východolibyjské úřady do města nevpouštějí civilisty, aby práci záchranářů usnadnily, informovala v pátek agentura AP. Počet obětí záplav v Derně stoupl ve čtvrtek podle Červeného půlměsíce na 11 300 a dalších 10 100 lidí se stále pohřešuje. Kolem 30 tisíc lidí je podle odhadů místních úřadů bez střechy nad hlavou.
15. 9. 2023|Matěj Lucovič
Obětí záplav v Libyi může být dvacet tisíc. Derna čelila množství srážek jako za celé dva roky
Starosta východolibyjského města Derna odhaduje, že počet obětí bleskových záplav dosáhne k osmnácti až dvaceti tisícům. Kvůli pomoci spolu začaly komunikovat znesvářené vlády na východě země a v Tripolisu, píše BBC. Řada zemí už poslala záchranné týmy i humanitární pomoc. Oblast kolem Derny čelila objemu srážek, který normálně spadne za rok a půl až dva roky. Vyschlá koryta se během pár minut změnila v divoké řeky a následně došlo k protržení dvou přehrad u Derny. Lidé neměli šanci uniknout, vysvětluje nebývalý rozsah katastrofy Vladimír Piskala z vědecké redakce ČT.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:00|
Záplavy v Libyi mají přes pět tisíc obětí. Moře vyplavuje další těla
Po ničivých záplavách v Libyi bylo v severovýchodním městě Derna napočítáno přes 5300 těl, píše agentura Reuters s odkazem na východolibyjské úřady. Očekávají, že bilance dále poroste. Podle Mezinárodní organizace pro migraci (IOM) v Derna v důsledku záplav přišlo o střechu nad hlavou nejméně třicet tisíc lidí. Počet mrtvých IOM označila za zatím nepotvrzený.
13. 9. 2023Aktualizováno13. 9. 2023, 19:40|Matěj Lucovič
„Voda smetla celé čtvrti.“ Bouře v Libyi má patrně až dva tisíce obětí
Záplavy způsobené přívalovými dešti, které v posledních dnech zasáhly východní Libyi, si jen ve městě Derna vyžádaly možná až dva tisíce lidských životů. V telefonickém rozhovoru to podle agentury AP místní televizi řekl premiér libyjské konkurenční vlády národní stability Usáma Hamád. Voda podle něj v přístavním městě „smetla celé čtvrti“ a tisíce lidí se pohřešují.
11. 9. 2023Aktualizováno11. 9. 2023, 22:06|
Záplavy v Řecku mají už deset obětí, stovky lidí čekají na pomoc
Rozlehlé oblasti v Řecku zůstávají nadále zatopené kvůli záplavám, které zejména centrální část země sužují od úterý. Počet obětí záplav vzrostl na deset a stovky lidí stále čekají na pomoc. Záchranáři, hasiči a armáda pokračují ve vyprošťování lidí, které uvěznila voda. Deště na Balkán přinesla bouře Daniel.
8. 9. 2023|
Škoda Auto v Kvasinách pozastaví výrobu, po záplavách ve Slovinsku nemá díly od dodavatele
Škoda Auto pozastaví nejméně na týden od pondělí výrobu v závodě v Kvasinách na Rychnovsku, částečně zřejmě omezí i výrobu v Mladé Boleslavi. Důvodem je výpadek významného dodavatele ve Slovinsku, jehož výrobu zničily záplavy. Výpadek postihl celý koncern Volkswagen, informovala o tom za automobilku Ivana Povolná. Podle předsedy podnikové rady a odborového předáka Jaroslava Povšíka se omezení týká všech modelů kromě plně elektrického modelu Enyaq.
8. 9. 2023Aktualizováno8. 9. 2023, 19:10|
Řecko je uvězněné v omega bloku. Důsledkem jsou rekordní deště, o víkendu hrozí dokonce medikán
V Řecku napršelo za jediný den víc vody než v Česku za rok. Za extrémní srážky může meteorologický jev zvaný omega blok. Je možné, že v sobotu v jeho důsledku může zemi zasáhnout i středomořská obdoba hurikánu.
6. 9. 2023|Michal Žák
Zapršelo v poušti. Bahno uvěznilo návštěvníky Burning Mana
Desetitisíce lidí zůstaly uvězněny na končícím festivalu Burning Man v americké Nevadě poté, co oblast zasáhly silné deště. Jeden člověk zemřel. Obvykle vyprahlou Nevadu zasáhly lijáky už podruhé za deset dní. V Las Vegas způsobily záplavy. Čtyři tisíce lidí zůstaly bez proudu. Úřady během prodlouženého víkendu zrušily přes sto letů a téměř sedm set jich mělo zpoždění.
3. 9. 2023|
Koupaliště na Slovensku zdevastovala větrná smršť, rakouské Alpy zasáhla místy stoletá voda
Evropa čelí extrémnímu počasí. Na jihu Slovenska větrná smršť poničila oblíbené termální koupaliště Podhájska. Převrátila i karavan, ve kterém podle médií byla rodina z Česka se dvěma malými dětmi, jedno z nich skončilo s otřesem mozku v nemocnici. Podle meteorologů se ale tornádo nepotvrdilo – šlo o takzvaný downburst, který vzniká ze silného sestupného proudu bouře či bouřkového systému. Rakousko pak zasáhly ničivé bleskové povodně.
30. 8. 2023Aktualizováno30. 8. 2023, 14:46|
Bouře Hilary způsobila v Kalifornii a okolí bleskové záplavy, na místě jsou problémy v dopravě
Zaplavené silnice, sesuvy bahna, popadané stromy a výpadky proudu za sebou zanechala na jihu Kalifornie tropická bouře Hilary. Do oblasti přinesla rekordní srážky a silný vítr, místy spadlo tolik deště jako běžně za několik měsíců. Záplavy v pondělí hlásí i stát Nevada poté, co bouře o víkendu zasáhla i mexický region Baja California. Množí se zprávy o dopravních komplikacích, úmrtí způsobené velkou vodou zatím hlásí pouze mexické úřady. Během příprav zasáhlo region také zemětřesení.
21. 8. 2023Aktualizováno21. 8. 2023, 20:01|Matěj Lucovič