TÉMA

Chůze

Vysoký cholesterol trápí mnoho Čechů, lékaři apelují na jednoduchou prevenci

Vysoká hladina cholesterolu trápí v Česku většinu dospělé populace. Je taky hlavním důvodem vzniku nemocí spojených se srdcem. Lékaři tvrdí, že lidé stále nemají o rizicích spojených s vyšším cholesterolem dost informací. A proto se snaží, aby se to změnilo.
12. 1. 2024|

Startuje kampaň Pěšky do školy. Do letošního ročníku se zapojí třikrát víc dětí než loni

V pátek začíná šestý ročník kampaně Pěšky do školy, jejímž cílem je zvýšit počet dětí, které se tam nevozí autem. Parkující a popojíždějící vozy před školou totiž ohrožují chodce, znečišťují ovzduší a děti v nich se méně hýbou. Počet přihlášených dětí a tříd je proti předchozímu ročníku trojnásobný, činí asi sedmdesát tisíc žáků. Akce bude součástí Evropského týdne mobility, který nabídne rovněž třeba projekty Zažít město jinak či Mezinárodní den bez aut podporující komunitní soužití a ekologii.
16. 9. 2022|
Doporučujeme

Jak utišit a uspat plačící dítě. Mezinárodní vědecký tým tvrdí, že zná recept

Novou naději může přinést vyčerpaným rodičům zjištění japonských a italských vědců, kteří zkoumali, jak utišit plačící miminko. Tvrdí, že je potřeba s ním nejdříve chodit a pak si s ním na osm minut sednout. O své poznatky se podělili v časopisu Current Biology.
14. 9. 2022|

Noc bude mrazivá, v části republiky hrozí i náledí. Opatrní musí být řidiči i chodci

Novou výstrahu na mráz a náledí vydal Český hydrometerologický ústav. Pod nulu se teploty dostanou v noci v celé republice v nižších a středních polohách, náledí hrozí od večera lokálně v jižní a jihovýchodní části Čech a na jihozápadě Moravy. Teplota v noci podle předpovědi klesne na 0 až minus 4 stupně Celsia.
19. 4. 2022|

Švýcaři vrátili lidem s přerušenou míchou schopnost chodit. Pomáhá implantát s umělou inteligencí

Svět medicíny přinesl převratný objev. Vědcům ve švýcarském Lausanne se podařilo vůbec poprvé vrátit na nohy pacienty s plně přerušenou míchou. Do páteře jim voperovali implantáty, které pomocí signálů propojují přerušené spojení mezi nohama a mozkem.
10. 2. 2022|

Jak dlouho by měl člověk po prosezeném dni cvičit? Vědci doporučují nejméně půlhodinu

Třicet až čtyřicet minut tělesné aktivity, jako je třeba jízda na kole, rychlá chůze či třeba práce na zahradě, vykompenzuje negativní následky mnohahodinového sezení. Vypočítali to vědci, jejichž výzkum publikoval British Journal of Sports Medicine. Právě v době koronavirových opatření, kdy lidé tráví více času doma, je sportovní činnost podle Světové zdravotnické organizace (WHO) zvláště důležitá.
26. 11. 2020|

Bývalá cyklistka Doležalová chce porazit handicap na cestě k oltáři

Odhodlanost, píle a touha splnit si sen. Čtyřiadvacetiletá Karolína Doležalová chce do svého příběhu napsat další kapitolu. Od narození trpí dětskou mozkovou obrnou a pohybuje se převážně na vozíku. Závodila i na světovém šampionátu handicapovaných cyklistů. Teď ji čeká svatba a k oltáři by chtěla dojít bez pomoci.
4. 5. 2020|