TÉMA

Odvolací řízení

Soud rozhodl o odvolání v případu Čapí hnízdo. Nepotvrdil původní verdikt, výsledek ale oznámí později

Vrchní soud v Praze v neveřejném zasedání rozhodl o odvolání státního zástupce proti osvobozujícímu verdiktu městského soudu v kauze Čapí hnízdo. Jisté je, že prvostupňový rozsudek nepotvrdil a podle advokáta Aleše Rozehnala je 99procentní pravděpodobnost, že odvolací senát vyhověl žalobci a případ vrátil k novému projednání. Oficiálně ale zatím vrchní soud svůj rozsudek neoznámil, učiní to až po jeho doručení stranám sporu, podle mluvčí soudu to nebude dříve než za měsíc. Kvůli dotaci pro Čapí hnízdo jsou obžalovaní předseda opozičního ANO Andrej Babiš a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová.
14. 9. 2023Aktualizováno14. 9. 2023, 20:22|

Soud potvrdil osvobozující verdikt v krkonošské kauze. Žalobci vytkl chaotičnost a zmatenost

Stavba Herní krajiny Pecka v Krkonoších byla v pořádku stejně jako ukládání zeminy v Peci pod Sněžkou. Rozhodl o tom odvolací soud, na který se obrátil státní zástupce poté, co byli v první instanci nepravomocně všichni obžalovaní osvobozeni. Platí tedy, že se starosta Pece pod Sněžkou Alan Tomášek, někdejší ředitel Krkonošského národního parku Jan Hřebačka a dalších sedm obžalovaných ničeho nedopustili a trestné činy, o nichž hovořila obžaloba, se nestaly. Postup žalobců v kauze chce prošetřit ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).
6. 5. 2022Aktualizováno6. 5. 2022, 18:25|

Žalobce trvá na přísnějších trestech pro Ratha i Kottovy, soud rozhodne v červnu

Více než rok vězení nad rámec předchozího sedmiletého trestu chce pro bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha žalobce v druhé větvi jeho kauzy. Zpřísnění trestu požaduje i pro další obžalované – společnost Metrostav a manžele Kottovy. Vrchní soud v Praze se zabývá odvoláním v případu. Zatímco státní zástupce chce, aby byli obžalovaní potrestáni přísněji, obhajoba usiluje o jejich zproštění. Rozsudek vynese Vrchní soud v Praze 21. června.
5. 5. 2022Aktualizováno5. 5. 2022, 15:13|

Žalobce chce zvrátit kladrubskou kauzu, navrhl přísnější tresty a vrácení části případu

Zpřísnění trestu pro část obžalovaných a vrácení zbytku kauzy k prvoinstančnímu soudu navrhl státní zástupce v odvolacím řízení v případu údajných manipulací se zakázkami na opravy Národního hřebčína v Kladrubech. Odvolací soud vynese verdikt ve středu 10. února.
3. 2. 2021|

Touha po moci a luxusu, sběratelská vášeň. Bývalý šéf Homolky Dbalý dostal rozsudek

Městský soud v Praze rozeslal po 18 měsících od vyhlášení rozsudek v kauze bývalého ředitele Nemocnice Na Homolce Vladimíra Dbalého. Má 525 stran a mimo jiné konstatuje, že hlavním motivem trestné činnosti byla touha po moci a luxusu.
4. 5. 2020|